Официални лица пред „Ройтерс“: ЕС няма да конфискува активи на руската централна банка

Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, „Ройтерс“

Европейският съюз няма да конфискува замразените в Европа активи на руската централна банка, въпреки че Г-7 обяви, че на срещата си през февруари ще обсъди дали е законово допустима подобна стъпка, заявиха високопоставени служители на ЕС.

ЕС, Съединените щати, Япония и Канада замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тях се държат в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear.

Дискусията дали да се конфискуват руските пари, се провежда в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън е в задънена улица, тъй като опозицията на републиканците в Сената категорично отказва да одобри отпускането на още 61 млрд. долара помощ за Украйна.

ЕС също е в затруднение да достави оръжия и пари на Украйна. Съюзът изпитва затруднения да постигне съгласие по пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54,36 млрд. долара) до 2027 г. поради съпротивата на Унгария и Словакия, чиито премиери Виктор Орбан и Роберт Фицо имат тесни връзки с Москва.

Конфискуването на руските активи и предаването им на Киев би облекчило сериозно Запада в усилията му да финансира войната на Украйна, но европейските администратори го отхвърлят като твърде рисковано от правна гледна точка.

„Конфискация на капитала на руските активи няма да има. Няма споразумение по този въпрос между държавите членки на ЕС“, заяви под условие за ананомност високопоставен служител, който е участвал в разговорите по въпроса.

В интервю за Ройтерс министърът на външните работи на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че е „много предпазлив“ по отношение на конфискацията на активите.

Една подобна конфискация, по колкото и благородна причина да е извършена тя, ако е незаконна, би ударила тежко по имиджа на Европа и по рейтинга на нейните финансови институции“, заяви външният министър на Люксембург.

Влияние върху еврото

Европейските длъжностни лица са обезпокоени не само от незаконността на подобна безпрецедентна конфискация на държавни активи, но и от потенциалните последици за еврото; Световните инвеститори могат да започнат да се освобождават от притежаваните от тях европейски активи от опасения, че един ден и техните пари може да бъдат конфискувани.
Освен това Москва обеща, че ще отвърне на удара, като конфискува западните активи в Русия, които по някои данни възлизат на 288 млрд. долара. Т.е. – приблизително същата сума, която западния свят би й конфискувал.

Белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем, чиято страна е ротационен председател на ЕС до юли, се изказа много резервирано относно възможността за конфискация на руските активи.

„Трябва да бъдем много предпазливи с това предложение. Смятам, че е важно това, което може да бъде предложено, да бъде юридически издържано и да се избегне всякакво въздействие върху стабилността на еврото“, каза той пред репортери във вторник.

Според официални лица белгийската Euroclear разполага със „значителни“ активи в Русия, които могат да бъдат конфискувани от Москва, което би се превърнало в голям риск за финансовата стабилност на клиринговата къща със сериозни последици.

„ЕС не може да спаси Euroclear“, заяви друг високопоставен служител. „Евроклиър управлява трилиони и фалитът му би бил много по-голям от бюджета на ЕС. Трябва да балансираме между риска и печалбата“, каза служителят.

Затова вместо да конфискуват руските активи, правителствата на ЕС вероятно ще гласуват за предложението на Европейската комисия от декември да прибират само лихвите, които се натрупват от руските активи, като оставят главницата незасегната.

Това би могло да генерира приблизително 15-17 млрд. евро за четири години и само тези пари да бъдат дадени на Украйна, заявиха официални лица.

Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, „Ройтерс“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Лъсна истината за това, че така прехваленият ЕС не е демократична общност, а са колонизатори и им е трудно да прикрият истинските си лица.
    Векове наред Западна Европа е съществувала и живяла добре благодарение на колониализма – използвайки на безценица благата и труда на народите, които е колонизирала, а сега прави това и спрямо държавите и народите от Източна Европа, които са толкова заслепени, че дори явно не го осъзнават и разбират.

  2. Дръпна ли ви се “л@йното”- победителчета зелени?..
    Споко-това е само началото.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *