Орбан: Украинското зърно разруши пазара на Централна Европа. И килограм не стигна до гладните деца на Африка

Унгария, Румъния, Полша и Словакия ще удължат забраната за внос на зърно от Украйна на национална основа, считано от 16 септември, освен ако Брюксел не вземе съответното решение до полунощ. Това обяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по радио Kossuth. Припомняме, че България е единствената от петте най-ощетени страни, която се съгласи отново да внася украинско зърно в ущърб на своето земеделие.

„Забраната изтича днес. Засега бюрократите от Брюксел не искат да я удължат. И ако не го направят днес до полунощ, тогава няколко държави – Румъния, Полша, Словакия и Унгария – съвместно ще удължим забраната за внос на национална основа“, обяви Орбан.

Той припомни, че властите на ЕС „измамиха“ страните, граничещи с Украйна, убеждавайки ги да отворят границите си за износ на украинско зърно, само за да премине транзит към Африка. Целта уж била да се предотврати глада в африканските страни. „Гладните африкански дечица обаче не видяха нито един килограм от това зърно“, вместо това то остана в Източна Европа и с дъмпинговите си цени унищожи агро-пазара на 5 страниБългария, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, отбеляза Орбан.

В края на март тази година въпросните пет страни от ЕС, граничещи с Украйна, се обърнаха към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с молба за намеса в кризата, предизвикана от вноса на зърно от Украйна. Европейската комисия прие временни ограничителни мерки, които имат за цел да премахнат логистичните затруднения, свързани с тези продукти в граничните държави на съюза. Те влязоха в сила на 2 май и бяха удължени през юни до 15 септември.

Европейската комисия многократно е подчертавала, че ограничителните мерки относно вноса на зърно от Украйна са временни и ще бъдат отменени веднага след разрешаване на логистичните проблеми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *