Жерар Аро: От началото на войната в Украйна виждаме края на хегемонията на Запада

Конфликтът в Украйна бележи краят на хегемонията на Запада. Това заяви Жерар Аро, бивш посланик на Франция в САЩ и бивш постоянен представител на страната в ООН, съобщава LCI.

„Това, което виждаме от началото на конфликта в Украйна, е края, краят на западното господство върху света. Западът доминираше в света. Ние доминираме по-отчетливо от края на 19-и век и днес това приключва, а сега всички доминирани от нас доскоро страни се възползват от това. Т сега казват: „вече няма господар в света, доминацията на Запада над нас приключи, а ние също имаме свой собствен поглед върху това как трябва да се развиваме и как трябва да се развива света“. Аро дава за пример и резултатите от срещата на Групата на двадесетте (Г-20), и по-специално крайно смекчения езика по отношение на Русия в заключителното изявление, както и засилването на антизападните настроения в Африка.

Аро обяснява отказа на африканските страни да подкрепят антируските действия на Запада на международната сцена с факта, че на този континент конфликтът в Украйна се смята за „война на белите“, в която африканците не искат да се намесват.

Той добави, че по този начин тези страни напомнят, че когато на тяхна територия е имало войни, европейците и другите страни от Западния блок „са се отнасяли към тези кървави конфликти с пълно безразличие“.

„Така че, в момента сме свидетели на края на западната хегемония. Западът се е обединил и скупчил около САЩ и безрезервно подкрепя крайно спорната война в Украйна. Той не си задава никакви въпроси относно това на чия страна е правдата в този конфликт, защото съзнава че залогът в него е много по-голям – той излиза далеч отвъд границите на Украйна. И в Европа, и в САЩ съзнават, че ако загубят тази война, те не просто ще загубят доминацията си, а ще фалират и ще се разпаднат. Струва ми се, че Франция трябва да се опита да избегне тази конфронтация между Запада и останалия свят“, каза той.

„Да, ние сме лоялни съюзници в НАТО, но трябва да имаме свой собствен път на развитие. Трябва да бъдем мостът между този обединен в конфронтацията си с Русия и Кита Запад и останалия свят, който не знам дали искрено подкрепя Москва и Пекин, но със сигурност не е с нас“, заключи Аро.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *