Орбан пред Тъкър Карлсън: Идеята, че Украйна ще победи Русия е напълно нереалистична. САЩ изгубиха тази война и е време да си го признаят

Западните страни вече не могат да си позволят да приемат Украйна в НАТО, тази възможност беше пропусната преди много години. Това мнение изрази в интервю за телевизионния водещ Тъкър Карлсън унгарският премиер Виктор Орбан. Според него е напълно нереалистично и отнемането на Крим и другите завладени територии от Русия. Твърденията за възможността Украйна да победи Русия са лъжа, подобно развитие на събитията е невъзможно, заяви още Орбан в интервю за телевизионния водещ Тъкър Карлсън. Интервюто е публикувано на страницата на Карлсън в социалната мрежа X (преди Twitter). 

Твърденията, че има каквато и да е възможност Украйна да победи Русия са пълна лъжа, подобно развитие на събитията е невъзможно, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред Тъкър Карлсън. „Това е лъжа“, каза той на въпрос дали може да се смята, че Украйна печели, както твърдят някои американски медии. „Тези техни твърдения не са грешка или пък от незнание, те са лъжа. Невъзможно е. Всеки, който се занимава с политика, разбира тази логика, числа и данни“. „В крайна сметка е важно колко хора готови да воюват има на териториите на воюващите страни и с какви ресурси разполагат те, а в Русия те са много, много повече“, смята той.

„Руснаците, имайки предвид географското си разположение, винаги в историята си са се фокусирали върху сигурността, буферните зони по границите си и геополитиката. Това е различен подход. Това е съвсем легитимно, защото това е тяхната история“, продължи унгарският премиер. „Ние трябва да разберем, че не можем да ги победим, невъзможно е“, подчерта Орбан.

Орбан отбеляза, че смята стратегията на Запада в конфликта в Украйна за лошо разработена. „Ще изпратим повече оръжия, които на нас ни струват много скъпо – а те (Русия – бел. ТАСС) ще произведат повече, при това на многократно по-ниска цена от нашите, защото разполагат с всички земни ресурси за това, а ние трябва да си ги купуваме отвън. После ние ще изпратим повече военно оборудване – те ще произведат още повече, пак многократно по-евтино“, каза той. Унгарският премиер посочи, че надеждите за смяна на властта в Руската федерация са напълно неоснователни. „Те никога няма да се предадат, те ще удържат независимостта на страната си заедно и ще я защитят.“, каза той.

Според Орбан единствената възможност за интегриране на Украйна в НАТО е била срещата на върха в Букурещ през 2008 г., когато „имаше споразумение между западните страни“, но след това членовете на Алианса отложиха това решение. „Пропуснахме историческа възможност да направим това (да приемем Украйна в НАТО – бел. ТАСС). Този прозорец на възможност вече е затворен, не можем да направим това. НАТО не може да си позволи толкова дълга граница с Русия (Орбан има предвид увеличаване дължината на границата между НАТО и Русия при хипотетичното присъединяване на Украйна към алианса) – това ще означава постоянна военна заплаха за всички европейци, дори за Вашингтон“, каза Орбан.

Според унгарския премиер Северноатлантическият алианс трябва да забрави за интегрирането на Украйна в НАТО и да преговаря с Москва за нова структура за сигурност в Европа. „Трябва да сключим сделка с руснаците за нова архитектура на сигурността, която ще даде на Украйна сигурност и суверенитет, но не и членство в НАТО. Впрочем такова беше и предложението на Русия в периода преди конфликта“, каза Орбан.

Идеите за възможността за отнемане на Крим от Русия са напълно нереалистични и не се отличават с мъдрост, заяви още унгарският премиер.“Това е неразумно, нереалистично. Даже няма какво да се обсъжда по този въпрос“, отбеляза унгарският премиер, отговаряйки на въпрос за изявленията на американски политици за необходимостта да се „отнеме“ Крим от Русия.

След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. властите на Крим и Севастопол проведоха референдум за обединение с Русия, посочва ТАСС. В него участваха повече от 80% от имащите право на глас, и съответно 96,7% и 95,6% гласуваха за обединение с Русия. На 18 март 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа споразумение за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Руската федерация, а на 21 март документът беше ратифициран от Федералното събрание. Въпреки убедителните резултати от референдума Киев отказа да признае Крим за част от Русия, добавя ТАСС.

В интервюто за Тъкър Карлсън Орбан изрази несъгласие с обвиненията на Брюксел и Вашингтон, че действа в интерес на Русия. „Опитвам се да поддържам нормални отношения с Русия, особено в икономическата и енергийната сфера“, каза унгарският премиер. Орбан подчерта още, че сега срещу Русия стои не съюзът НАТО, а преди всичко Вашингтон. „Трябва да изясним какво се случва. Политиката на САЩ за подкрепа и финансиране на Украйна не е политика на НАТО, това е политика на САЩ. Има голяма разлика в това“, каза той. 

Виктор Орбан припомни, че подкрепа за Украйна се оказва от някои западноевропейски страни на двустранна основа. Иначе, извън официалните си изявления, които се правят под американски натиск, лидерите на повечето страни от НАТО са на същите позиции като Унгария, тоест не са съгласни с намесата на Запада в Украйна. „САЩ изгубиха тази война и е време да си го признаят“, каза Орбан.

Унгария предупреди да не се повтарят саботажи по газопровода „Южен поток“, като онзи срещу „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Орбан уточни, че това му предупреждение не е отправено към Русия. „Когато това се случи (взривяването на „Северен поток“), ние, унгарците, ясно заявихме, че има още една тръба, „Южен поток“, по която се доставя газ от Русия за Турция, България, Сърбия, Унгария. Заедно с президента на Сърбия ясно заявихме, че ако някой се опита да направи същата диверсия по този южен газов коридор, ние ще считаме това за повод за война и терористична атака и ще реагираме незабавно. Може да си позволявате такова отношение спрямо германците, но не и спрямо нас, не и спрямо нашия регион“, каза той. 

Отговаряйки на уточняващия въпрос на Тъкър Карлсън към кого е отправен този призив, Орбан каза: „Той не е отправен към Москва“. Унгарският премиер не уточни кого смята за виновен за саботажа на „Северен поток“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *