Военен преврат и в Габон

Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните часове на 30 август в ефира на телевизионния канал „Габон 24“ и обявиха, че са взели властта. Това се случва след като централната избирателна комисия на страната обяви, че президентът Али Бонго печели трети управленски мандат. Военните заявиха, че не признават резултатите от изборите, които били фалшифицирани, предаде Ройтерс.

Според офицерите резултатите от произведените в Габон президентски избори са брутално фалшифицирани и по тази причина те, по думите им, ще бъдат анулирани. Появилите се в телевизионния ефир военни заявиха, че говорят от името на целия личен състав на силите за сигурност и армията. Те добавиха, че границите на Габон се затварят до второ нареждане, а държавните институции се разпускат.

Офицерите прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат. По данни на комисията той печели вота за държавен глава с 64,27% от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго – Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77% от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в западно африканската държава Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години.  От освобождението си от Франция на 17 август 1960, Габон е управляван само от двама президенти, марионетки на Париж – баща и син Бонго. Бившият президент Ел Хадж Омар Бонго беше на власт от 1967 до 2009 г. и беше най-дълго управлявалият президент в Африка. В страната живеят 10 000 французи, които са собственици и държат в колониално подчинение цялата икономика, земята и инфраструктурата на уж бившата френска колония Габон. А чрез фамилията баща и син Бонго не изпускат и политическата власт над бившата си колония.

Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна западноафриканска страна, настоява за промяна.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите допълнително засили аргументите на болшинството от населението, което смята, че изборите са фалшифицирани.

Първият президент на Габон, избран през 1961 г., е Леон М’ба, а Омар Бонго е негов вицепрезидент. След смъртта на M’Ба през 1962 г., с подкрепата на Франция Бонго заема поста и е президент на страната до смъртта си на 8 юни 2009 г., като печели на всички провеждани избори. След кончината му като държавен глава го наследява неговия син – Али Бонго, който официално стъпва в длъжност като държавен глава на Габон на 4 септември 2009 г.

СЛЕД ПОРЕДИЦАТА ОТ ПРЕВРАТИ В АФРИКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ ГАБОН Е ПОРЕДНАТА ДЪРЖАВА В РЕГИОНА, КОЯТО УСПЕШНО РАЗКЪСВА НЕОКОЛОНИАЛНАТА ХВАТКА НА ФРАНЦИЯ.

По време на почти 200-годишната френска колонизация в Африка и Азия, Франция е изградила само един университет в своите колонии. 

Осем от 10-те страни с най-ниски нива на грамотност в света сред възрастните са във франкофонска Африка.

Но Франция продължава да събира наеми за колониалните сгради, оставени в тези страни, а 14 африкански държави и до днес плащат колониален данък на Париж за „ползите“ от робството и колонизацията.

Социалният антрополог Лиам Уитакър, който прави достъпни тези данни, разяснява същността на западния колониализъм, като дава обратния пример със социалистическото партньорство в СССР, след чието разпадане се оказва, че всички държави в състава му, без изключение, „са постигнали 100% грамотност на населението, милиони добре обучени инженери, лекари, много университети и т.н. 

Дори и днес, десетилетия по-късно, в бившите съветски републики от Централна Азия, 99% от училищата, университетите, домовете, транспортната система, фабриките, енергийната инфраструктура са изградени и оставени от Русия“ – признава Уитакър, и добавя: „Сега, отидете в Африка и проверете какво Западът е оставил след 500 години окупация и колонизация!“ .

В заключение Уитакър добавя, че и днес чрез завоалирани механизми западните държави продължават да държат африканските държави в колониално подчинение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Дори маймуните се оказаха по-умни от българите и не искат да са роби на британоварварите, но населението населяващо Българи е готово да брани робството с цената на живата си и дава с радост децата си на цветнокожи господари.

  2. Макарона няма шанс. Хората се събуждат и бият шута на поробителите си. Само ние БЪЛГАРИТЕ дремем и в резултат ни назначават „дупетати“ от американското посолство.
    Нека разкараме боклуците преди да са ни вкарали във война. Стига ни само войната на всякакви мангали,педали и политически отрепки срещу България и Българите.

    • Правилно си отбелязал – хората, но в европа хората са малко, там преобладава двукраката бяла маймуна с умен телефон в ръка, която не се трогва особено от робското си положение, стига да има пари за лъскави дрънкулки….. с които заменя свободата си.

  3. СТОТОЦИ ГОДИНИ УБИВАНИ,ОГРАБВАНИ,УНИЖАВАНИ И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ РАЗРУШИТЕЛНО ОТ АЛЧНИТЕ ТАКА НЕРЕЧЕНИ ЕВРОПЕЙЦИ.ЩЕ ДОЙДЕ И ДЕНЯТ ТОВА КОЕТО СЕ ОГРАБИЛИ ДА ГО ВРЪЩАТ ,ЗАЩОТО ЕМИГРАНТИТЕ ЗАТОВА ИДВАТ В ЕВРОПА-ДАСИ ВЗЕМАТ СВОЕТО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *