Адвокат Баумайер: Божков е разпитван 7 пъти от САЩ, дал е сведения за Борисов и Горанов, животът му е застрашен (С ВИДЕО)

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства. Това каза адвокатът на Васил Божков Стоян Баумайер пред бТВ.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите зад Океана, за да бъде изваден от списъка „Магнитски“. Днес той беше разпитан и в България, като свидетел по разследване давал ли е „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия министър на финансите Владислав Горанов.

Защитникът на Божков каза, че той е имал забрана от две държави да се връща в България – и от Обединените Арабски Емирства, защото е “политически застрашено лице”, и от Съединените американски щати. От Вашингтон са му казали на 26 юни, че вече може да се върне у нас, ако поиска.

„Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година, октомври месец и ние задвижихме процедурата реално в средата на ноември. След това около нова година от американска страна отново ни забраниха да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина“, разказа Стоян Баумайер.

„Моят клиент повече от две години съдейства на 100% на американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити, сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук.“

Баумайер добави, че последният разпит бил в края на май пред американските власти за „Магнитски“.

„Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.“

На 26 юни те подали молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се водило лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се считал за „политически застрашено лице“.

„Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата – ви казах. Те казват: „Вашият живот е застрашен според нас. Ние сми ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате – тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате от тук на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност“.

Адвокатът коментира, че има три начина да излезеш от списъка “Магнитски”. В конкретния случай Божков се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати.

„2021 г. той ме нае специално за „Магнитски“. Още от първата минута Васил Божков каза „Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е“. До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си.“

Баумайер сподели, че става дума за лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, имейли, записи.

Освен това в показанията на Васил Божков фигурирали само имената на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

„Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя“, каза Баумайер.

Според него животът на Божков със сигурност е застрашен.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. „Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати“

    Разбира се, че собствениците на територията, трябва да ти дадат разрешение за пребиваване в родината си. Но парапитека е щастлив да живее демократично, докато рупа ГМО-банани.

  2. Били назначили охрана на Божков. От кого и защо? Единствеят,какойто има интерес Божков да мълчи е мутрата Бойко. И ако последтият усети опасност за чекмеджето си и своето реноме – нищо не ще може да го спре и Божков де бъде убит, както бяха убити Андрей Луканов, съкилийниците му в затвора Панкрац и накрая Алексей Петров. Ще има разследване и естествено то ще приключи с „неизвестен извършител“!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *