Приключват ни! Обмислят българският да се изучава като чужд език, когато не е майчин

Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Такева определи идеята като изключително опасна и посочи, че тя е един от двамата членове на работната група, които са против това предложение. Другият, който застава зад позицията й, е Деян Колев, който е председател на ромската фондация „Амалипе“. Неговите аргументи са, че с този нов закон ромските деца напълно ще се дезинтегрират от българското общество. Опасенията на Такева са, че това ще доведе до по-голяма сегрегация на турската и ромската общности в страната, които оттук-нататък ще изучават българския език на едно съвсем повърхностно ниво.Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския. В никакъв случай официалният ни български език не може да се изучава като чужд в страната ни, категорична е Такева. Тя даде пример с всички други страни, в които децата от малцинствените групи и децата чужденци наваксват с езиковата подготовка, за да се интегрират по-лесно.Над 2000 са украинските деца, които вече са обхванати от образователната система. Една част от тях са интегрирани в наши училища, а други посещават онлайн часове по украинската система, каза още Такева.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Министерството на образованието от коя фондация взема пари??. Кои лица от това министерство ще „захлебят“ ако пъкленият план мине???

    • Президента на европейския комитет по разширение на нато, нациста гюнтер фелинген, призова Бразилия да се разцепи на 5 държави. Защото е в БРИКС и работи с Китай и Русия.

      От фондация британоварварин, която разцепи България на 5 и направи от нея румъния, сърбия, гърция, мъкедония, част от 404 и молдова, със съответните нации и езици….

  2. Освен да знаеш български е важно да има кой да те чуе, осмисли и разбере какво казваш. На едно преобладаващо население от парапитеци, роби, национални предатели, еничари, башибозуци ………. каквото и да им кажеш, на какъвто и език да им говориш ефекта винаги е нулев. Он-робът си сака , той и децата му да са шиб@ни, клани и грабени от цветнокожите им господари, докато си живее в демократичен балон.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *