Орбан: Повече пари за Украйна – Не!!!

Унгария отхвърля плановете на Европейската комисия за отпускане на още средства за Украйна и не е желае да предоставя пари за финансиране на увеличените разходи на Европейския съюз за обслужване на дълга, заяви днес пред държавното радио министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който говори в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, определи като „нелепо“ искането на ЕК Унгария да предостави допълнителни финансови средства, въпреки че Будапеща – както и Полша, все още не са получили от ЕС финансирането по Плана за възстановяване заради спор с Брюксел за върховенството на закона в двете страни.

Европейския съюз обяви, че ще предостави на Украйна помощ в размер на 50 милиарда евро в периода 2024-2027 г. Това заяви миналата седмица председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това решение дойде след преразглеждането на общия бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който според председателката на ЕК е изчерпан от пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и енергийната криза в ЕС. Високата инфлация и повишаването на лихвените проценти също са удвоили разходите по обслужването на дълга на ЕС.

„Едно нещо е ясно, ние унгарците няма да даваме повече никакви пари на Украйна. Те първо трябва да кажат къде отидоха предишните средства на стойност около 70 милиарда евро“, заяви Орбан. „По другата тема – намираме за крайно нелепо и абсурдно настояването на ЕК да внесем допълнителни пари за финансиране на разходите по обслужване на дълга на ЕС по заем, от който все още не сме получили и вероятно няма и да получим средствата, които ни принадлежат“, добави той.

Унгария и Полша са единствените две страни от ЕС, на които им бе отказано да получат средствата по Плана за възстановяване. ЕК блокира тези пари по обвинение, че националистическите правителства в двете страни нарушават демокрацията и върховенството на закона.

Унгарският премиер подчерта, че няма почти никакъв шанс страните от ЕС, които са в рецесия, да одобрят финансовите планове и това ще доведе до началото на „дълга борба“ по приемането им.

Вчера лидерите на страните от Европейския съюз обявиха, че ще работят за гарантиране на дългосрочната сигурност на Украйна. На срещата на европейските лидери посредством видеоконферентна връзка се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Той призова лидерите на страните от ЕС да започнат работа по нов пакет от санкции срещу Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Боже, защо нямаме такъв управленец! Впрочем имаме – Костадинов, но искат да го унищожат нищожествата! У нас само предатели – кои майки ги родиха тези мръсници?!

  2. СЛАВА ВЕЛИК ОРБАН !
    БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ УНГАРЦИ !
    ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НАТО И ЕС !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *