Москва осъди „безбожното“ нахлуване на украинските служби в Киево-Печорската лавра

Руското външно министерство разкритикува Киевския режим като „безбожен“, „див“ и „неморален“ заради нахлуването в хилядолетния православен руски манастир в Киев, както и в още няколко десетки храмове в страната, съобщи Ройтерс.

Агенти на Украинската служба за сигурност СБУ нахлуха в манастира на Киево-Печорската лавра в Киев (манастир на пещерите) вчера рано сутринта като част от поредна обявена от властта операция за противодействие на подозирана „подривна дейност на руските специални служби“.

Обектът е световна културна ценност и е седалище на най-голямата от трите православни църкви в Украйна – Украинската православната църква, която е подчинена на Московската патриаршия.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова днес заяви, че няма никакво оправдание за нахлуването и сравни „киевския режим“ с Бакхус, римския бог на виното, чието име в руския език често се свързва с неморален хаос, безредие и разгул.

„Свидетели сме на някаква пълна безбожна вакханалия. Няма никакво оправдание или обяснение за тези скверни действия на киевския режим и не може да има“, каза Захарова по радио Sputnik.

„Това е просто един фрагмент от цяла дълга поредица от абсолютно неморалните и диви действия на киевския режим.“

Руската православна църква заяви вчера, че силовото нахлуване в този и още десетки храмове на УПЦ-руски клон вчера сутринта, претърсванията и масовите обиски на служителите в тях е просто „акт на сплашване“ на десетките милиони вярващи украинци, които са част от Руската православна църква.

Припомняме, че преди две години властта в Киев създаде алтернативна украинска православна църква, която бе призната от Вселенската патриаршия и останалите православни църкви в света с крехко мнозинство под политическия натиск на Запада и Ватиканът.

Но ето какво откри антитерористичното звено на СБУ вследствие масираните обиски. Публичният му отчет е впечатляващ: разпитали са 850 човека /попове и семинаристи/ в т.ч. и двама руски семинаристи; намерили са литература /естествено църковна/ проповядваща „руский мир“; намерили са около милион гривни/курсът е 100 гривни за долар/ и няколко хиляди рубли /1 евро = 60 рубли/ – тоест стотина евро църковни дарения от руски туристи; Големи находки, няма що! Но е важно да се съобщи по телевизиите, че Украинската православна църква, която по произход, дух и същност е проруска, е проверявана за терористична дейност. Та белким тогава последователите й, които съставляват над 75 % от православните украинци, се отвърнат от нея и припознаят като своя наскоро признатата националистическа Украинска автокефална църква. Жалки действия на жалък нацистки режим. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *