Борел: Да поддържате повече от 17 градуса в дома си е Престъпление срещу Ценностите на ЕС! + Какво ни каза Борел с метафорите за „европейската градина“ и „джунглата“

Западът наложи санкции срещу Русия, от които последва лавина от проблеми за него, като енергийна криза и висока инфлация. А студената зима наближава и ще довлачи след себе си глад, мизерия и бяла смърт за мнозина. Главния дипломат на ЕС Жозеп Борел (75 г.) обаче е оптимист, защото има план: „Сега е моментът ние, европейците, да докажем, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията“, заяви той в официално изказване тези дни.

В същата своя реч, целяща да окуражи близо половин милиард европейци, Борел нарече температурата в апартаментите над 17 градуса по Целзий „престъпление срещу европейските ценности“. И още: „Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем“.

Европа е градина, а останалата част от света – джунгла

Борел не се слави с особено остър ум… или пък с какъвто и да е ум. В друга своя реч преди няколко седмици главният дипломат на Европейския съюз пък реши да използва метафора. В резултат на което обаче направи едно страшно и още по-цинично признание. На събитие на Европейската дипломатическа академия в Брюж Борел сравни Европа с градина, а останалата част от света с джунгла. Ето впрочем какво точно каза:

„Никоя стена или ограда на света не е в състояние да защити нашата градина. Джунглата расте твърде бързо, затова каквато и стена да изградим, тя никога няма да е достатъчно висока, за да ни предпази. Затова европейците трябва да влязат в джунглата. В противен случай останалата част от света ще ни нападне по други начини и с други средства“, каза той вероятно визирайки идеологиите, демографията и икономиките на все по-интензивно развиващите се страни от Китай, Индия, Русия и Индонезия до Бразилия – от Азия до Латинска Америка. Критиците на Борел го обвиниха в колониализъм, като заявиха, че призивите му звучат досущ като на предците му евро-колониалисти от 18-и и 19-и век.

Въпреки метафоричната условност, Борел всъщност признава основната цел на външната политика на Запада през последните поне 70 години. А тя е с всякакви средства – от военни интервенции до икономически блокади и цветни революции за смяна на местните неудобни власти – да не позволява на „джунглата“ да се развива икономически… за да не изпревари Запада, а да тъпче на едно място в колониална зависимост от същият този Запад. И всяка държава, която се опита да се откопчи от западната мъртвешка хватка, на мига бива обявявана за „недемократична“, за „диктатура“ и пр. Това каза Борел: Западът трябва непрекъснато да навлиза в „джунглата“ и безмилостно да сече, ако иска да запази своята неолиберална оранжерия, торена с потта и кръвта на обитателите на джунглата. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

Ползван източник: „Експрес“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Този алкохолик ще ми увехне в ръцете,ако го хвана някъде без охрана…..

  2. „Борел не се слави с особено остър ум или пък с какъвто и да е ум“ – това ми хареса, но то не се отнася само за Борел. УрсуЗа фон дер ЛайНен да не е по-стока, пък и останалите пишман-ръководители на ЕС.
    Борел да даде личен пример как се умира за ценностите на демокрацията. Аз чак такъв демократа не съм, че да умирам за техните гейо-лесбийски ценности.А Борел даже рахата си няма да развали – да не мислите, че ще студува на 17 градуса – аха, някой друг път или в друг живот.

  3. ЗАЩО СЪДЪТ В ХАГА НЕ ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ
    ТОЗИ ЗА ГЕНОЦИТ,

  4. Писна ми! Живях и във времето когато давахме всичко което имаме за нещастните деца на Ни…. гуа(държава която никога не сме видели). Тогава някои ни обвиняваха в „износ на революция“. Сега същите искат от нас да умрем за да докажем ценностите на демокрацията“ . След като ще умираме на мен ми е все едно дали ще бъде демократично или не-дотам демократично в очите на тези дегетерирали пе…. си. Този е направо за лудницата! Ако сме тръгнали натам – демократична Европа след него, време е да се връщаме. При развития социализъм стояхме на тъмно, сега при победилата демакрация ще стоим на умерено студено. Наистина ми писна.

  5. ИЗРОДА БОРЕЛ И ОНАЯ СКОЧУБРА ФОН ДЕР ЛАЙНА,ДАЛИ СЕДИТЕ НА 17 ГРАДУСА!! ШЕ СИ СЕДИМ НА КОЛКОТО СИ ИСКАМЕ ГРАДУСИ,ЗА КОЕТО СИ И ПЛАЩАМЕ,А ОНИЯ В ОСРАЙНА СИ ГИ ДУНДУРКАЙТЕ В ИМЕНИЯТА СИ! НАС НЕ НИ ВЪЛНУВАТ,РАЗБРАХТЕ ЛИ?! НИЕ СМЕ С РУСИЯ,ЗА ВАШ УЖАС,ИЗРОДИ!!!!

    • Ония от Осрайна и през крив макарон няма да видят имения, но пък нас ни налазиха като хлебарки.Снощи пазарувам в голям хипермаркет, приближава се служителка на магазина и ми заговаря на руски, ясно,че е уСраинка. Отделен въпрос, че у нас говорят на руски, а в Украйна забраняват руския, но питам аз, кой нае на работа в БЪЛГАРСКИ магазин жена, която грам не знае български. Аз руски знам, но не примирам от радост когато навсякъде около мен в БЪЛГАРИЯ украинци говорят на руски, за капак и служителка в магазин. По времето на соца де факто бяхме шестнайста република, но не съм чувала наоколо да се говори на руски, а сега да се чудиш в своята държава ли се намираш или си се телепортирал в рускоговоряща област.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *