Лавров обяви „Карибска криза-2“! Русия Сключва Военни Договори с Куба, Венецуела и Никарагуа!

Руският президент Владимир Путин се е договорил с лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа да развиват партньорство в редица области, включително засилване на военното сътрудничество, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

В изказване в сряда пред Думата (руския парламент-б.р.) Лавров съобщи, че Путин е разговарял вчера с лидерите на трите латиноамерикански държави и че те са се договорили да работят заедно за укрепване на военно-стратегическото си сътрудничество.

„Вчера президентът Путин проведе телефонни разговори с колегите си от правителствата на тези три държави, с които сме в много близки приятелски отношения, и те се съгласиха с предложението на Русия да задълбочим нашето стратегическо партньорство във всички области без изключения“, каза Лавров. Той отбеляза, че Русия вече има близки отношения с тези страни в много сфери, „включително във военната и военно-техническата област“.

На въпрос относно перспективите за засилване на военното сътрудничество с трите държави, Лавров отговори, че „съвсем скоро ще се сключат двустранни договори между Русия и тези три държави“.

Припомняме, че по-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков бе попитан дали е възможно Русия да изпрати свои войски и тежко въоръжение в някои страни от Централна и Южна Америка и той отговори утвърдително. „Американският стил е да има няколко отворени възможности за външната и военната политика. Не е проблем и ние да правим същото“, допълни той.

„Президентът на Русия говори многократно по въпроса какви биха могли да бъдат симетричните мерки в Карибско море, например с участието на руския флот, ако САЩ предприемат по-тежки военни провокации срещу Русия в Европа. Не искаме това. Дипломатите трябва да постигнат споразумение, но ако все пак се наложи…“, заяви Лавров.

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан отговори задочно на Лавров, отбелязвайки, че на последните разговори по сигурността Държавния департамент не е обсъждал руската военна дейност в Латинска Америка, но каза, че САЩ ще действат „решително“ срещу руски военни провокации в близост до границите на САЩ.

Skandalno.net припомня, че през 1962 г. в отговор на разположените американски ядрени ракети в НАТОвска Турция, СССР разполага свои ракети с ядрени бойни глави на територията на Куба. Това води до крайно изостряне на напрежението между двете велики сили СССР и САЩ и поредица от мирни преговори, крайният резултат от които е взаимната отстъпка с изтеглянето на ракетите от Турция и Куба. Предстои ли нова Карибска криза?! Най-вероятно – да! Skandalno.net

 Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. „На всяко действие има равно и противоположно противодействие“. Русия е доказала във вековете своята сила, своето благородство и своя разум. Това, че у нас има повече от 20% русофоби, а останалите са с овчо примирение е доказателство за националния ни статут на роби.Умните нито ги разбираме, нито оценяваме а най-малко сме готови да следваме. А продажността ни е пословична. Банкянския тъпак си влезе трайно в калъпа, всяка негова дума е еманация на подлост и простотия.Най страшното са големия брой негови последователи.

  2. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКАМЕ САМО РУСКИ ВАКСИНИ И САМО БРАТСКА РУСИЯ ДА НИ ПАЗИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *