„Дейли Мейл“: Невъзможно е САЩ да заместят Руския Газ за Европа

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че търси алтернативни източници на енергия за ЕС. Европейските съюзници на САЩ се опасяват, че Москва може да им спре газа, ако реши да „нахлуе в Украйна“, пише в. „Дейли Мейл“. Русия доставя големи количества синьо гориво за Европа чрез своята тръбопроводна система през Украйна. Но този износ може да бъде спрян в случай на потенциален конфликт, обяснява изданието.

Американските власти посветиха последните няколко седмици на разработване на глобална стратегия. Те трескаво проучват варианти за отклоняване и увеличаване на доставките на газ от цял свят към ЕС, за да уверят европейските си съюзници от НАТО, че при военен сблъсък с Русия, Вашингтон няма да ги остави в енергийна беда.

Въпреки това, според енергийните експерти, тази идея на Белия дом е обречена на провал. 

„Ако Русия напълно спре доставките, то ние няма да можем да ги заместим с други източници на синьо гориво. Няма откъде другаде да намерим същото количество газ, с което да заместим руския. Това е физически невъзможно“, каза в интервю за изданието Саманта Грос, директор на Инициативата за енергийна сигурност и климат в института „Брукингс“.

Тя е скептично настроена към инициативата на администрацията на Байдън, смятайки я за недостатъчна. Грос каза, че Европа е „в затруднение“ и няма достатъчно свободен газ в света, който да бъде пренасочен към нея.

Европейският съюз получава малко над една трета от доставките си на газ от Русия. Затова на Белият дом му остава единствено да се надява, че Путин няма да реши да загуби „надеждна клиентска база и стабилен приток на доходи в период на рекордни печалби, какъвто е днешния“, отбелязва „Дейли Мейл“.

Германия остава най-големият купувач на руско гориво в света. При занягане на руското кранче тя ще усети недостиг по-остро от другите членки на ЕС, защото над 60 % от доставките й на газ за индустрията и бита са от Русия.

„Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план“, призна Маркус Креббер, ръководител на германската компания RWEAG, на неотдавнашна енергийна среща на върха.

Проблемът се задълбочава от факта, че запасите от природен газ в Европа са на рекордно ниско ниво. Към 12 януари запасите от синьо гориво в ЕС паднаха под ключовия общ капацитет от 50% до 49,33%, според последните данни на браншовата асоциация Gas Infrastructure.

Според Европейския център за изследвания на сигурността Джордж Маршал Русия държи 27,5% от световните запаси от природен газ. И в случая говорим само за проумените залежи. Следват я Иран с 15,9% и Катар с 14,9%. Обемите на други държави не надвишават 4%, подчертава изданието.

Според „Дейли Мейл“ САЩ разчитат на Катар да помогне на Европа с доставките, ако Русия ги спре. Но страната от Близкия изток няма да може да направи това, тъй като в момента произвежда газ на пълен капацитет, а 85 % от горивото й се изпраща в Азия по дългосрочни договори, които не може да отмени.

Държавната Qatar Energy продава част от LNG на спотовия пазар, където европейските купувачи могат да купуват горивото. Но тези обеми не са достатъчни, за да компенсират и една двайста от необходимия на ЕС газ.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки не обсъди с репортери възможни споразумения на САЩ с Катар. Тя каза, че Вашингтон обмисля „много опции и непредвидени ситуации“.

Високопоставени служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че водят преговори за увеличаване на доставките на газ за ЕС, но отказаха да дадат подробности. Те казват, че не искат да „уведомяват и информират“ Путин за своите ходове, предава „Дейли Мейл“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПОСЛАНИЕ ДО СОТИР ЦАЦАРОВ – ЛАЙФ ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЯ
    МАМАТА ВИ ДЕЙБА ЮДЕСКА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА. АЗ ВОДЯ ДЕЛА СРЕЩУ ОБРАБОТВАНЕТО НА ЗЕМЯТА НИ ОТ 64 ДЕКАРА, КОЙТО СА ВЪРНАЛИ ПО ХАРТИЯ 42 ДЕКАРИ И 22 ДЕКАРИ ПАРЕЗ ИЗСЕЧЕН ПАРТАК, А МОЯТ БАЩА Е ДАЛ ЗЕМЯ ЛИВАДА И ОРНИЦА. ОТ ТЕЗИ 64 ДЕКАРА АРЕДНАДОТИРИТЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИ СУБСИДИИ ЗА 64 ДЕКАРА, А ЕДИН ПЪТ СА ПЛАТИЛИ ЗА 42 ДЕКАРИ ОТ 2008 ГОДИНА КОГАТО БЕЗ ПРАВО ОБРАБОТВАТ ИМОТА НИ. В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ ИСКА ОТ МЕН ДА ДОКАЖА ИМАТА СИ КОЕТО СЪМ НАПРАВИЛ, ЗАЩОТО ИМАЛО И ДРУГ СОБСТВЕНИК – АЛО ДЪРЖАВНИКЕ КУРИВ – ПРЕЗИДЕНТ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИ, МИНИСТРИ НА ПРАВОТО, ПОЛИЦИЯ, И СЪДИЛИЩЕ КАКВО ДА ПРАВЯ С ВАС МАМАТА ВИ ДЕЙБА ЮДЕЙСКА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА КОНСТИТУЦИОННА. КАКЪВ ЗАКОН И КОНСТИТУЦИОНЕН ЗАКОН – РЕСТИТУТСКИ ИЛИ ПРОСНТИ-ТУТСКИ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ. ВОДЯ ДЕЛА И НЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ. ТАЗИ КУРВА КОЯТО ГОВОРИ ЗА ДОСТИЙНСТВО, КАКВО ДА НАПРАВЯ МАМАТА ТИ ДЕЙБА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА ДА ТЕ ТУРЯ ПРЕД СЪД. КУРВО МРЪСНА И ТВОЯ НАСЛЕДНИК И ДЪРЖАВНИЦИ КАК ДА ПОСТЪПЯ С ВАС – СТЕФАН Д-РЪ ДИМИТРОВ ЧОЛАКОВ – ДА СИ НАПИША ЛИ ЕДИНИЯ НОМЕР ЗАЩОТО ИМАМ И ШВЕДСКИ ГАЖДАНСКИ НОМЕР И ПИША НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУРВИ, КОЙТО СЕГА РАЗПИТВАТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ И МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛ, КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ – ПАК ПИТАМ МОГА ЛИ ДА ВИ ЕБА ПУТКАТА МАЙЧИНА КОНСТИТУЦИОННА, КОЯТО ВИ Е ДАЛА ПРАВО ДА НИ ЛЪЖЕТЕ ИЛИ УПРАВЛЯВАТЕ БЪЛГАРИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *