Като през Студената война! НАТО пусна червен телефон с Русия

червен телефонКомандването на НАТО и ръководството на руското министерство на отбраната отвориха червен телефон.

Те реагираха на нарастващото напрежение в Европа,  установявайки спешен канал за двустранна оперативна връзка, който ще се ползва  за обсъждане на въпроси от извънредна важност.

Инициативата за създаването на „горещата линия“ е  на немския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Това се случва  за първи път след края на Студената война. Подобен секретен и спешен канал е действал след Карибската криза през 1962 година.

„НАТО и руското военно командване поддържат са в постоянна връзка. Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа и председателят на Военния комитет на НАТО вече получиха бърз достъп до спешни разговори с руските си колеги“, цитира немски вестник.

В НАТО засега не уточняват кога е задействан тайният канал и не посочват  подробности за „горещата линия“. Тази операция се провежда под най-висока секретност и вероятно ще предотвратява неволни сблъсъци на техника по време на учения, както и ще гарантира сигурност, че няма да се стигне до внезапна война от едната или другата страна. Сигурно е  обаче, че комуникационниият канал е много добре  защитен от подслушване  и ще функционира постоянно.

Подобна връзка е имало между военните ръководства на САЩ и СССР след Карибската криза и се е наричала „червения телефон“.

Идеята да се задейства отново никак не се харесала на Украйна, която смята, че НАТО трябва да обяви война на Русия, за да върне на страната Крим и Донбас.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *