Каролин Галактерос: Путин показа, че Русия е разумна сила, а ние сме неразумни с желанието си за разрушение и ескалация (С ВИДЕО)

Автор: Алекси Пулен, радио “Сюд”

„Мисля, че Владимир Путин показа в това интервю не само голяма далновидност, но, и… мисля, че това беше целта му…, че Русия е разумна сила, а ние сме неразумни в нашето неистово желание да дестабилизираме и разрушаваме, но и с насърчаването на ескалацията, в начина, по който използваме Украйна и т.н. Така че смятам, че това е много интересно интервю и приканвам всички слушатели да отделят време, за да го чуят, защото в това интервю няма и капка цензура и ни дава възможност да изслушаме руснаците“. Това казва в предаването “Безрезервно” на Алекси Пулен по френското радио “Сюд” Каролин Галактерос – френски политолог, доктор по политически науки. Тя ръководи мозъчния тръст GEOPRAGMA. Каролин Галактерос е автор на книгите Guerre, Technologie et société (Война, технология и общество, 2014 г.) и Vers un nouveau Yalta. Recueil de chroniques géopolitiques 2014-2019 (Към нова Ялта. Сборник с геополитически хроники, 2019).

ВИЖ ВИДЕОТО:

– Минаваме на друг континент и ще говорим за един друг президент с вас, Каролин Галактерос. Вие сте политолог, доктор по политически науки и ръководите мозъчния тръст GEOPRAGMA. Искам да се върнем към интервюто-събитие на американския журналист Тъкър Карлсън с президента Владимир Путин в Кремъл, което някои медии смятат за “пропагандистко”, а не за журналистическо, двучасов разговор, който вие сте гледали. Какво трябва да запомним от тези два часа?

– Определен брой неща. Наистина два часа изглеждат много, но ако погледнем колко речи на Володимир Зеленски трябваше да изтърпим от две години насам, човек си казва, че в крайна сметка може за първото интервю на Путин. Още повече, че продължителността беше важна. Това може да изглежда въпрос на форма, но всъщност е въпрос на съдържание. Според мен в това интервю формата беше по-важна от съдържанието, тъй като той веднага взе надмощие – първо, над Тъкър Карлсън. Може да говорят каквото си искат за Тъкър Карлсън, но той е забележителен журналист. Упрекваха го главно, че е близък до Доналд Тръмп…

– Че е пропагандатор, полезен идиот.

– Именно, че е от грешната страна, накратко, че е в лагера на злото, но извън това, мисля, че Владимир Путин се настани много добре от самото начало, впрочем по един малко ироничен, малко снизходителен начин, казвайки му “шоу ли ще правим или ще говорим сериозно?”. И оттук той тръгна в една много дълга историческа ретроспекция, повече от половин час. Тъкър се опита на два пъти да попита дали това наистина е уместно, но то беше. Той наистина показа, първо, че Русия е от памтивека; второ, че Украйна общо взето е изкуствена държава; трето, че поляците имат претенции към нея, защото в даден момент една част от днешна Украйна е била полска и т.н. Тоест той преразгледа отново всичко това и, докато го правеше, всъщност даде перспектива на този конфликт, защото от две години в тази война все повтарят “Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.“ и т.н. А той ви обяснява всичко и едно от основните му послания е “ние отидохме в Украйна, за да сложим край на войната в Донбас и на западната война, която се води срещу нас”.

– От 2014 г.

– От 2014 г., но той дори се върна по-назад, защото споменава трите големи момента на разочарование на Русия от Запада след Студената война: първият – разширяването на НАТО…

– За което Русия беше кандидат впрочем.

– Да, тя поиска – “защо не и ние?”. По онова време ѝ казаха “да”, а три години по-късно “не, няма да е възможно”.

– По времето на Клинтън и Буш.

– Това беше така, но имаше и цялата подкрепа – и аз добре го знам – цялата подкрепа на ЦРУ, т.е. американската подкрепа, за терористите в Южен Кавказ за дестабилизирането на Русия и накрая, продължението на т.нар. “Брилянтни камъчета” (Brilliant Pebbles) от времето на Роналд Рейгън, т.е. противоракетният щит в началото на ХХI век, което всъщност беше начин да се разклати напълно баланса на силите в Европа и да бъде заплашена Русия.

– Той говори също за неспазените споразумения, които бяха подписани с Франция и други.

– Минските споразумения, но, разбира се. А после и за началото на разполагането на първите бази в Украйна. Тоест, мисля, че той показа в това интервю не само голяма далновидност, но, и мисля, че това беше целта му, че Русия е разумна сила, а ние сме неразумни, едновременно с нашите желания за дестабилизация и разрушение, но и с насърчаването на ескалацията, начина, по който използваме Украйна и т.н. Така че смятам, че това е много интересно интервю и приканвам всички слушатели да отделят време, за да го чуят, защото в крайна сметка никога не изслушваме руснаците.

– Друг важен момент – “Северен поток”. Кой саботира “Северен поток”? Той се пошегува с Тъкър Карлсън, казвайки му “Не сте ли вие?”, а после “Не, това е ЦРУ”. Но после казва, че няма доказателства или поне не иска да даде доказателства, че е достатъчно да се види кой има интерес да саботира “Северен поток” и кой може да го направи и тук отговорът е очевиден, но че в пропагандата американците са шампиони и дори руснаците да дадат доказателства, няма да има голяма полза. Ето това каза той. Не е ли учудващ този отговор?

– Поразена съм от голямата логика в думите на Владимир Путин, т.е. той показва, че е разбрал играта. Непрестанно упрекват Русия, че е лоша, упрекват я за нейните вмешателства, за много неща, но донякъде я упрекват, както упрекваха сърбите през 90-те години, за тази неспособност да играе по правилата на западната пропаганда. Но всъщност това не ги интересува. Тоест, те много добре знаят, първо, че другите знаят какво са направили, и второ, знаят, че те знаят. Всички знаят.

– Швеция каза, че в крайна сметка закрива разследването за “Северен поток”, тъй като не е в нейната юрисдикция, че е много сложно, а тя, Швеция, също иска да влезе в НАТО. Така че естествено, че няма да посочи с пръст член на НАТО.

– Това е ясно.

– Това е игра на глупци.

– Разбира се, че това е игра на глупци и това е игра, в която в крайна сметка европейците са глупците и на първо място германците.

– И французите, когато видим позицията на Еманюел Макрон.

– Ние сме никъде в тази история. Влачим се след Съединените щати и в момента, в който в Съединените щати започват да си задават въпроси за нейното продължаване и какво да направят, дали ще успеят и дали е разумно да продължават ескалацията, Франция, както обикновено, е на линия.

– Да, за да поеме щафетата във финансирането на войната в Украйна, но също и от интерес, защото в крайна сметка от финансирането на войната в Украйна се възползват американските производители на оръжие, но и европейските, независимо дали това са производителите на снаряди, на артилерийските оръдия “Сезар”, все пак това подпомага военната икономика, ние сме във война. Това е радикален начин да предизвикаме растеж, дори с производството на оръжия.

– Това е много, много вярно за американците и те впрочем го казват, няколко официални американски представители го казаха ясно – американската икономика е много по-добре от началото на войната в Украйна, европейските арсенали се изпразват, после ги пълним с нашите оръжия.

– Плюс втечнения природен газ.

– Именно. На нас тази война ни показа, че в крайна сметка имаме много малко неща и че наистина трябва да започнем отново производството на оръжия. Мисля, че наистина трябва да възстановим не само запасите си, но и определени способности и сили. Въпросът не е в това. Въпросът е дали наистина да го правим, за да се противопоставим на Русия, която би трябвало да бъде наш съюзник, на която се противопоставихме, която избутахме в нейните укрепления, която е напът да спечели – и той беше много ясен вчера, той каза “не, Полша, балтийските страни…”

– Ще говорим за това след малко. Ще направим малка пауза. Ако искате, задайте въпроси на нашия гост. До след малко.

– Отново сме заедно с нашия гост Каролин Галактерос, за да говорим за интервюто с Владимир Путин на Тъкър Карлсън, но също и за ситуацията в Украйна. Вие сте политолог, ръководите мозъчния тръст GEOPRAGMA, а също така стартирахте свой канал в You Tube – Paix et guerre – по тези геостратегически въпроси. Говорехме за силните страни на това интервю. Владимир Путин обяснява, че няма никакъв интерес и никакво желание да нахлува в Полша или Латвия, както НАТО се опитва да покаже – че Русия е хищническа сила, а той казва, че не, това би означавало да се тръгне към световна война и че никой няма интерес от нея, най-вече Русия.

– Тук си даваме сметка, че живеем в алтернативна реалност, за да забравим, че губим залозите, които направихме. Това е очевидно. Защо Русия да напада държави, ядрено защитени от Съединените щати в съюз от типа на НАТО? Това е самоубийство! Владимир Путин не е самоубиец, всичко друго, но не и самоубиец!

– Той не е самоубиец, но задава въпроси за избора на Германия, с желанието ѝ да не иска сега отварянето на съществуващата газова тръба и факта, че германската икономика е напът да рухне заради твърде високата цена на енергията и санкциите. Той не го разбира това.

– Напълно съм съгласна. Той обяснява, че не разбира и това е доста неразбираемо, но честно казано от “Северен поток” насам сме неприятно изненадани от реакциите на канцлера Шолц, който периодично ходи във Вашингтон, за да “уточняват” разказа за онова, което се е случило, за това, което не се е случило, за това какво да кажат. През това време германската икономика страда значително и германското общество и народ страда. Междувременно Полша печели, защото аз смятам и го казах още преди шест-осем месеца, че американците настройват Полша срещу Германия.

– Две големи страни в Европа като население и площ.

– Все пак трябва да се върнем в началото, а началото е, че САЩ искаха да разбият енергийната връзка между Германия и Русия. Това стана.

– Бяха отправени дори заплахи към “Северен поток 2”, веднага след изграждането на газопровода.

– Това се случи и поляците, които са добрите ученици, примитивните антируснаци, които познаваме, са изобилно настройвани, подпомагани, подтиквани и във военно отношение са много напред, и много силно желаят ескалацията да продължи.

– Защото виждат в нея отварянето на зона на влияние в Украйна.

– Да и тук има едно послание, което беше ясно изречено, много набързо в интервюто, но беше казано: Русия знае всичко, което става в Украйна, всичко! И той каза: има много наемници – американци, той споменя поляците, мисля, че спомена германците и каза “докато има наемници – въпреки че знаем, че това може да са бивши войници – интересното е, че не спомена англичаните, защото англичаните са много маневрени, – но в деня, в който те са войници, за Русия това става напълно различно”.

– Да, това е сигурна ескалация. Не е желателно.

– И той припомни също какъв е интересът на Съединените щати да разполагат американски войници на украинска територия?

– Когато виждаме броя на американските бази в Близкия изток, той е впечатляващ.

– Да, но има проблем. И защо?

– На телефона е Шантал от Бастия, която иска да ви зададе въпрос. Добър ден, Шантал!

Шантал: – Добър ден, Алекси Пулен! Очарована съм от вас, вие сте човек, на когото се възхищавам изключително много заради всичко, което правите! Да не говорим за Каролин Галактерос – Guerre et paix е много, много добра идея и се надявам, че каналът ѝ ще има голям успех. Преди известно време зададох въпроса на Жак Бо, като му казах, че за мен във войната в Украйна САЩ имаха за мисия – и това впрочем се вижда с Шолц и Макрон – първо, да унищожат германската индустрия, второ, да унищожат френските технологии. Защото преди всичко те не искаха Европа като такава да се развива, нейната икономика, а още повече Русия да се сближава с Европа. Не бива да забравяме, че Байдън в интервю на 8 февруари каза на една германска журналистка, че “Северен поток” няма да го бъде. Това беше преди 24 февруари 2022 г.

– Много преди това.

Шантал: – Точно така и хората не бива да го забравят. Аз мисля, че Путин не е смахнат, за какъвто искат да го представят. Няма никаква причина да нахлува в балтийските страни, но те са контраогън. Полша – той няма желание НАТО да му излезе в гръб, той вече е срещу него в Украйна. Но бих искала да попитам Каролин Галактерос какво мисли за позицията на Франция? На последната си пресконференция в Швеция на г-н Макрон каза, че е готов да отиде докрай в Украйна, с нашите пари все пак.

– Да дадем думата на Каролин Галактерос, защото наистина в Швеция Еманюел Макрон преразгледа френската ядрена доктрина, обяснявайки, че френската атомна бомба не е само за Франция, а и за цяла Европа. Все пак това беше желанието на ген. Дьо Гол. Това беше казано с изключителна лекота, с почти никакъв коментар във френските медии, сякаш е нещо нормално, понеже това е Европа.

– И във френските армии също.

– Да, и във френските армии. Какво правят генералите? Какво става във Франция? Мек преврат ли се случва или Европа ще надделее над това, което е останало от малкия суверенитет на Франция?

Каролин Галактерос: – Имаме европеист начело. За него Европа е бъдещето на Франция и окончателната форма, която може да приеме това, което е останало от Франция. Той просто забрави, че, първо, атомът не се споделя! Люсиен Поарие, който все пак е един от бащите на френското ядрено разубеждаване, наред с други, с Бофр, ми го каза, когато бях съвсем млада студентка – атомът не се споделя и изравнителната мощ на атома прави така, че малки сили с няколкостотин ядрени глави могат да бъдат в отношение на разубеждаване и баланс на страха с много големи сили, като САЩ или Русия.

Намираме се във фаза на разлагане, на осъзнат отказ от това, което е останало от суверенитета, което е много, много сериозно. Така че в речта си в Стокхолм той наистина каза – това е реторика, но реторика със сериозни последствия – той каза “повечето жизненоважни интереси на Франция са в Европа и следователно е логично нашият ядрен инструмент да може да се разпростре над Европа, за отбраната на Европа, за да бъдат съхранени нашите интереси”. Първо, основните стратегически интереси на нацията умишлено са неясни и второ, когато в Европа са най-големите войнолюбци, най-опасните луди, поляците, балтийците, спрямо Русия, да кажеш това е просто  покана за провокация, за ескалация. Всъщност се превръщаме в мишена.

– Мисля, че нямаше споменаване на Франция в интервюто на Путин.

– Не, той дори не ни спомена.

– Помним срещата на онази огромна маса по времето, когато Еманюел Макрон все още се опитваше да ръководи и едните, и другите. Това, което се случва днес, казвате вие, е постепенното отслабване и рискът от ескалация. Благодаря ви много, Шантал, че зададохте въпроса си. Принудени сме да спрем дотук това връщане към интервюто на Карлсън, но също и към ситуацията. Бих искал да поговоря с вас и за смяната на генералите начело на украинската армия тази седмица. За съжаление времето е кратко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Французите също са от големите губещи. Ако Германия губи енергийни ресурси и суровини, Франция губи местата от където сама ги добиваше. Когато си лицето на един враждебен съюз, това е неминуемо. По-лошото е, че в ЕС на власт са крадците юнионисти, за които няма нищо национално, всичко е далавера и служба на САЩ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *