Президентът на Киргизстан към САЩ: Спрете да се месите във вътрешните работи на страната ми

Президентът на Киргизстан Садир Жапаров призова САЩ и други западни страни да спрат да се месят във вътрешните работи на републиката и обективно да оценяват протичащите в нея процеси. „Ние сме за равноправно сътрудничество и съвместна работа с всички държави и международни партньори, включително и със Съединените щати. Но спрете да се месите във вътрешните работи на страната ни“, пише той в  писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде ТАСС.

По-рано Блинкен изпрати послание до ръководителя на Киргизстан, в което изрази загриженост относно разглеждания в страната нов закона за чуждестранните неправителствени организации (НПО), приемането на който според държавния секретар ще се отрази негативно на състоянието на гражданското общество в Киргизстан. Въпросният законопроект предвижда всички НПО и частни лица в страната, които получават чуждестранно финансиране за дейността си, да бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“. Законът в момента се обсъжда в националния парламент.

В писмото си до Блинкен Жапаров също така изразява съжаление, че представителят на САЩ е дал необективна информация за реалната ситуация с човешките права и свободи в Киргизстан. Според него само малка, но „много гласовита група“ НПО, финансирани от чужди държави и техни отделни представители, „спекулират и откровено лъжат, че властите в Киргизстан им създават трудности и са ги подложили на гонения. Единствената функция на тези структури е да създават интриги и да се представят за репресирани, за да получават колкото се може по-голямо финансиране от чуждестранните си спонсори. Те просто безугледно харчат и прахосват парите на данъкоплатците в САЩ и ЕС. Освен това същите тези неправителствени структури често разпространяват „невярна, недостоверна информация сред хората, което води до съдебни дела, заведени от потърпевши или оклеветени“. „В тази връзка предлагам да се извърши одит на използваните финансови ресурси от неправителствени и нестопански организации, финансирани от държавни организации на САЩ, поне за последните десет години“, подчерта Жапаров. Освен това той покани Блинкен лично да посети Бишкек, за да „види от първа ръка и да се успокои, че човешките права и свободи в Киргизстан са надеждно защитени от Конституцията и законите на Киргизката република“.

Припомняме, че миналия месец специалните служби в бившата съветска централноазиатска република разбиха мрежа, която е подготвяла цветна революция и въоръжен конфликт с цел извършване на преврат в страната. Бяха арестувани няколко стотин активисти на американски неправителствени организации. От петте бивши съветски републики в Централна Азия Киргизстан е най-близкият съюзник на Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Защо протестират САЩ. В САЩ закона за чуждестарнните агенти е много строг и съществува от 1938 година. Според този закон бе осъден генерал Флинт от тима на Тръмп.

  2. А у нас, кой и кога ще направи ревизия на отровните резултати от дългогодишната работа на ам. НПО организации. Бойко и Доган ли ще вдигнат глас, или останалата колониална пасмина? Като гледаме всички усилия са хвърлени в унищожаването на Възраждане, и резултатите са повече от видими.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *