Защо Западът толкова се Страхува от Победата на Русия в Украйна

Русия трябва да бъде победена в Украйна. Тези думи вече много месеци се повтарят като мантра от различни западни лидери в най-различен контекст. Защо Западът толкова се страхува от победата на Русия в Украйна – една православна рускоезична страна, в голяма степен населена с руснаци, която винаги е била неразривна част от руския свят? С какво една такава руска победа заплашва Запада и как тя ще се отрази на личната съдба на западните глобалистки лидери и по-важното – на цялата западна цивилизация?

„Русия не може и не трябва да спечели в Украйна“, каза френският президент Еманюел Макрон.

„Заедно с нашите партньори в ЕС и НАТО сме единодушни в мнението си, че Русия не трябва да печели тази война“, каза през пролетта германският канцлер Олаф Шолц.

„Ако Русия спечели войната срещу Украйна, светът ще плати много по-висока цена от сегашната“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, на неотдавнашна среща на външните министри на алианса в Букурещ.

Приблизително в същия дух говорят и други западни лидери. От Калифорния до Прибалтика като навити пружини проамериканските им правителства повтарят, че Русия за нищо на света не трябва да спечели, И хвърлят всичкия си наличен ресурс за тази кауза, обричайки на бедност дори идните поколения в своите държави. Защо го правят? Защото тази победа ще се превърне в екзистенциална заплаха за Запада – тоест ще застраши самото му съществуване.

В какво се състои заплахата?

На пръв поглед думите на Запада за екзистенциалната руска заплаха изглеждат преувеличени: Една руска победа в Специалната военна операция в Украйна наистина представлява екзистенциална заплаха, но само за режима в Киев. В края на краищата в резултат на тази победа в Украйна ще се извърши денацификация и, както каза руският външен министър Сергей Лавров, украинският народ „ще бъде освободен от неонацистките си управници“. Но Москва няма военната и човешка сила, нито пък желание да провежда поредица от такива специални операции и в други европейски държави, за да отърве западняците от техните не съвсем рационални управници.

Освен това победата на Русия в Украйна носи на същата Европа само позитиви и най-важното – икономическо спасение:

„Ако военните действия приключат, тогава емоциите с времето ще утихнат. Тогава търговията между Русия и Европа ще се нормализира и доставките на евтин руски газ ще се възстановят. Ще стане възможно да се използва вторият газопровод през Украйна (маршрута през газоизмервателната станция „Сохрановка“). Ако Полша се съгласи да върне на „Газпром“ дела му в оператора на полския участък от газопровода „Ямал-Европа“, тогава този газопровод също може да бъде пуснат. Ще се възстановят разрушените участъци от „Северен поток-1„ и да се пусне в експлоатация „Северен поток-2“. А Европа ще може да обясни промяната в позицията си спрямо Русия с факта, че военните действия приключиха и сега трябва да се насърчава мира и сътрудничеството”, коментира Игор Юшков, преподавател във Финансовия университет.

В резултат на това инфлацията в ЕС ще спадне, както и настоящите убийствено високи енергийни разходи за промишлено производство на експортно ориентираните европейски икономики. Нещо повече, връщането на нормалните търговско-икономически отношения с Москва ще доведе до стабилизиране на световните пазари – петролни и газови, което би се отразило благотворно и на икономиката на САЩ. И накрая, прекратяването на конфронтацията с Русия би помогнало на Запада да съсредоточи цялото си внимание върху това да сдържа страната, която с интензивно нарастващата си икономика не само предизвиква американския глобален световен ред, но и възнамерява да създаде свой собствен – това е Китай. Защото не Русия, а Китай е страната, която истински заплашва икономическото господство на Запада и с възхода си го обеднява все повече. Тогава защо Западът гледа на Русия като на по-голяма екзистенциална заплаха за себе си дори от китайската?

Краят на новия колониализъм

Всъщност заплахите с източник Русия са много. И все екзистенциални. По-специално Русия представлява заплаха за самите западни владетели – по презумпция глобалисти. Да, Руската федерация няма възможности да организира смяна на режима във Великобритания, Германия или САЩ – но това може да направят самите жители в тези страни. Сега и от двете страни на Атлантика се нагнетява пружината на недоволството.

Населението е принудено да търпи икономически сътресения и в същото време отделянето на колосални средства от джобовете му за финансиране на Украйна – според някои сведения от края на февруари до средата на октомври обемът на отпуснатата и обещана западна помощ за Киев възлиза на 126 милиарда долара. Западните управляващи обясняват отпускането на тези средства с факта, че тези пари се харчат за сдържане на „агресивната Русия“. Че Украйна е преден пост, където в момента „храбрите украинци“ бранят не само независимостта на страната си, но и сигурността и животите на жителите на западните страни.

След победата на Русия обаче, когато се окаже, че Москва не е имала никакво намерение да продължава победния си поход към Берлин или дори към Варшава, пружината на страха и напрежението в западните народи може да се отпусне. Тогава европейския електорат ще попита своите елити доколко е било целесъобразно харченето на стотици милиарди долари и съсипването на европейските икономики. За много настоящи европейски владетели една руска победа може да означава края на политическата им кариера.

Разбира се, можем да кажем, че Макрон, Шолц, Сунак и пр. са консумативи. Те идват и си отиват, но либерално-глобалисткият икономически елит, облъчващ света със своите заробващи ценности, ще остане. Проблемът обаче е, че победата на Русия над Украйна ще нанесе удар не само на условния Макрон, но и на либерално-глобалисткия елит, който го е назначил. Ще покаже, че западният идеологически колониализъм срещу света може да бъде спрян.

„Модерното европейско политическо съзнание е европоцентрично и западноцентрично. То е напълно фиксирано върху матрицата, че Европа не може да губи. Неговите ценности трябва да се приемат безусловно от всички новозавладени народи и само отделни ренегатски настроени диктатори не желаят да ги приемат. Отстъплението на този глобалистки елит от Украйна, е равносилно на катастрофично поражение“, обяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет. „С тази загуба Европейският съюз ще престане да бъде „всепобеждаващ морален авторитет“. Защото след руската победа ще стане ясно, че дори част от белите християнски народи, които в момента са в ЕС, освен че са свързани по език с редица страни от ЕС, гледат към „ренегатите“. И след като белите християни не искат да живеят по новите неолиберални глобалистки правила и ценности, а желаят да вървят с консервативно-капиталистическа Русия, какво да кажем за другите цивилизации – араби, китайци, индийци. Така става ясно, че за западните глобалисти най-големият грях на Русия е в това, че е европейска, християнска цивилизация на бели хора, която категорично не желае да приеме глобализма. Това мигновено я превръща в алтернатива – втора европейска християнска цивилизация след евроатлантическата такава на САЩ и ЕС“, допълва той.

Агресивното разпространяване от Запада на новите либерални глобалистки теории е нова форма на колониализъм, при която на Запада дори не му се налага да използва сила за източване на ресурси от трети страни – просто той овладява ръководствата на тези страни чрез институциите на гражданското общество – финансирани от САЩ НПО и „пазарните механизми“, чиято роля е да направят така, че за набелязаната за колонизиране държава няма да има живот, ако не е част от западната сфера на влияние. За това способстват всички наднационални международни организации, които са инструмент на Запада и огромната агентурна мрежа. Затова успешните примери по света за държавен протекционизъм, заместване на вноса и развитие, основано на традиционни ценности, са истински кошмар за западната неолиберална глобалистка концепция. Такива държави според Запада трябва бързо да бъдат унищожавани, защото с тази своя независима и успешна политика дават „лош пример“ на останалите.

Без страх и колективизъм

Победата на Русия в Украйна ще доведе и до загуба на монопола на Запада върху насилието. „Други авторитарни лидери ще видят, че употребата на сила се възнаграждава и ще я използват, за да постигнат целите си. Това би направило нашия свят по-опасен“, каза самият Столтенберг. Преведено от дипломатически език, това означава, че основният силов и психологически стълб на западния световен ред, който му носи и прословутия икономически просперитет – СТРАХЪТ, ще бъде унищожен.

Факт е, че днес Западът няма сили и ресурси да контролира всички страни по света. Но – както всички знаеха – има достатъчно ресурси да принуди една или няколко държави едновременно да му се подчинят. Следователно страните, които не могат да се обединят в голям антизападен съюз, не смеят да се противопоставят на волята на Запада от страх да не съсредоточат върху себе си цялата сила на неговия гняв.

Но ако Русия, която се противопостави на този гняв, постигне победа в Украйна, тогава Китай, Иран и други страни също ще се опитат да защитят интересите си със сила. Тогава предизвикателствата към американската имперска система вече ще идват не само от Русия, но и от всеки повече или по-малко независим регионален лидер. И тогава западната колониална система просто ще се разпадне.

И накрая, победата на Русия в Украйна представлява екзистенциална заплаха за самата концепция за „колективния Запад“. В продължение на много години западните идеолози внушаваха, че САЩ и ЕС са общност със споделена съдба. Единна цивилизация, обединена от общи ценности, чиято мисия е да противостои срещу общи предизвикателства. На „предизвикателствата от страна на Русия“ НАТО основава своето съществуване и в много отношения именно преувеличената руска заплаха за Европа позволява на САЩ от другата страна на Атлантическия океан да контролират европейските си съюзници. Краят на конфронтацията с Русия (да не говорим пък ако Москва бъде привлечена в единна система за колективна сигурност в Европа, както настояваше бившият германски канцлер Ангела Меркел) ще премахне америкканската опорна точка за руската заплаха и ще зейне бездната между интересите на американските и европейските национални елити. Ще доведе до краха – макар и не веднага – на самата концепция за единен колективен Запад.

Така че този колективен Запад, овладян от неолиберални глобалистки елити с адресна регистрация във Вашингтон, наистина воюва в Украйна не само за да защити монтирания от самия него прозападен режим в Киев, но и за да защити своите екзистенциални интереси. Интереси, които са в сериозно противоречие с тези на повечето западни национални държави.

Автор: Кеворк Мирзаян

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. МЕЧКАТА,ГОЛЯМАТА РУСКА МЕЧКА ВСЯВА СТРАХ И УЖАС НА ЕВРОГЕЙЦИТЕ!БИСМАРК Е БИЛ МНОГО ПРАВ,АМА НЯМА КОЙ ДА ЧЕТЕ?!МАКРОН,СУНАК,БЕЗМОЗЪЧНИЯ ДЖО,ОТБОР ПЕДЕРУНГЕЛИ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ,ЧЕ КОМАНДВАТ СВЕТА.САМО ЧЕ,ПАРАДА СЕ КОМАНДВА ОТ МОСКВА,И ЛИЧНО ОТ ПУТИН! ВНИМАНИЕ,ВНИМАНИЕ,ГОВОРИ МОСКВА!ДА СЛУША И ОНЯ МЕТИЛ ОТ БАНКЯ,ЧЕ ЩЕ МУ СЕ СТЪЖНИ В БЛИЗКО ВРЕМЕ!БАЦЕЕЕ,ЧУВАШ ЛИ,КАМБАНИТЕ БИЯТ,ГОВОРИ ПУТИН?АНАДЪМО?!

  2. Запада се страхува,защото РУСИЯ е НЕПОБЕДИМА!!! Ще им се объркат плановете на глобалистите!

  3. Истината е друга, зависи за кой запад говорите, дали за европейските държави или още по на запад от тях, защото държавите от западна европа , ще си отдъхнат, ако Русия победи, някои лидери на държави от западна Европа, дори вече са предложили за закриват Украйна като държава, защото само проблеми и загуби им създава!

  4. Истината е, че янките не случиха на врагове в лицето на руснаците. Това да не са араби или кюрди. Руснака има устойчивата психология на здравия разум. Все пак не може шайка престъпници, избили индианците и ограбили света да се разпореждат на воля. В този аспект не са сполучили с кого да се заяждат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *