Захарова: Българският народ никога няма да подкрепи опитите да се заличи ролята на Русия в историята му

„Опитите да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско иго никога няма да срещнат подкрепата на българския народ“, заяви днес на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„В хода на тържествата по повод 145-годишнината от освобождението на България от османско иго беше направен опит да се забрави решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждото потисничество. Освен всичко друго, ние виждаме в това и опит на властта в България пренебрегне и заличи миналото на своята държава и на собствените си граждани, потомци на героичните български опълченци. Убедени сме, че тази политика никога няма да намери разбиране сред българските патриоти, които истински ценят и пазят както своята история, така и традициите на дружба между нашите народи“, заяви Захарова, коментирайки оскверняването на паметника във Варна, посветен на руския посланик в Константинопол Граф. Н. Игнатиев.

„Потвърждение на това станаха отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени български граждани, които отидоха в нашето посолство“, допълни Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската армия в София беше определено от говорителката на руското външно министерство като „актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина“. „Жалко е, че подобни варварски актове придобиват и може би вече са придобили системен характер в някои европейски страни, станали са част от войната срещу руските паметници и целят изкуствено раздухване на русофобия и фалшифициране на историята“, отбеляза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника във Варна на руския дипломат Граф. Николай Игнатиев, подписал преди 145 години Санстефанския мирен договор, който освобождава България и връща страната на политическата карта на света след 500 години османско робство. Неизвестни лица заляха паметника с бяла боя, посочва ТАСС.

Агенцията припомня също, че на 23 февруари вандали повредиха паметника на Съветската армия в София: две гранитни плочи бяха разбити с чук, а надписът „На Съветската армия-освободителка от признателния български народ“ бе залят с червена боя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Българският народ може всякак да мисли, но в момента се чува гласът на помиярите, такова джафкане и вой, че ще кажеш Армагедон е започнал. Апатична признателност е същото, като явна обида, седиш, мълчиш и гледаш овче.

  2. Марчето е права, обаче е забравила да каже, че не само в България британоварваризма взема връх по медиите. В Русия също има сорсоидни телевизийки и водещи, които не спират да плюят по България и да наричат народа ни предателски, макар че тяхното политбюро ни подари на сатанистите.

  3. Яя, как Захарова обърнала палачинката. Преди 2-3 години говореше,че българите са предатели, сега, като се видя, че за една валутна зона трябват вече даже не 300, а 500 милиона човека, започна да различава българския народ от управниците му. Какво нещо е интереса, как бързо прояснява погледа на човека.

  4. Единственият руски аналитик, когото чух да формулира точно нещата е Андрей Фурсов. Когато в едно предаване отново се заговори, че българите били предатели, той каза: Не те нас, ние тях ги предадохме 90г. В друго предаване, вече не помня кой, цитира думите на Елцин към Буш старши – Вземайте България, тя вече не ни е нужна. И след всичко това да ни наричат нас предатели и то официалния говорител на Външното министерство на Русия, ми идва не малко, а мнооого в повече. Сега, когато са запели друга песен, може би ще се извинят, ще се коригират – ние тогава сбъркахме?!? Да, ама не.

    • Шъ са извинят, колкото за откраднатата българска история и азбука.
      Добичетата чак сега се сетиха колко велик държавник са имали и започнаха плахо да реабилитират Сталин.
      Но чак пък да си признаят българската връзка едва ли ще доживеем.

  5. Всичко, което се случва със светът и Русия, в момента, а и в бъдеще, е виновна само и единственно Русия и нейната политика, и никой друг!!!!НИКОЙ ДРУГ!!!! ЧУДНО МИ Е САМО, ДАЛИ ПАК ЩЕ ГИ ИЗЛЪЖАТ, ДА ТРЪГНАТ НА ПРЕГОВОРИ В МОМЕНТА????!!!! Де, да видим!?!

  6. Ако се бяха намесили веднага в Украйна, тая касапница сега нямаше да я има!!!!! Сега по същия начин, се действа и с Грузия, и после пак касапница и пак България, ще е виновна!!!! Де да видим!?! И това го казвам, не като русофоб нито русофил!!!!!

    • Те се намесиха в Осрайна.
      Партизаните от Донбас, бяха обградили укронацистката армия и мислиха да ги избият, като можеше да подчинят цялата държава.
      Но тогава Москва им забрани да избиват укри и подписаха минските споразумения.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *