Джон Кърби: Примирие в Украйна е неприемливо за нас. Русия и Китай искат да пренапишат правилата на играта в световен мащаб

Русия и Китай се опитват да разклатят международния ред. Това заяви координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в интервю за „Фокс нюз“.

Според него Китай и Русия „са две държави, които се борят срещу този международен ред, основан на правила, който Съединените щати и толкова много от нашите съюзници и партньори са изградили след края на Втората световна война”.

И добави: „Те биха искали да пренапишат правилата на играта в световен мащаб.“

Кърби каза още, че Съединените щати ще следят внимателно какво ще излезе от обявената среща между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин тази седмица в Русия.

„Те засилват сътрудничеството и отношенията си със сигурност напоследък“, каза Кърби за двете суперсили.

Китай наскоро представи план от 12 точки, предназначен да сложи край на руско-украинската война. Кърби каза на водещия Майк Емануел, че администрацията на Байдън остава подозрително настроена по отношение на намеренията на Китай, когато става въпрос за тази война.

Кърби обяви, че към момента САЩ смятат примирието в Украйна за неприемливо. Той подчерта, че Вашингтон също се противопоставя на призивите за примирие в републиката след предстоящата среща между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.

„Защото примирието само ще ратифицира придобивките на Русия до днес и ще даде време на г-н Путин да подготви нови хора и да планира нова офанзива, когато му е удобно“, обясни представителят на американските власти.

Кърби каза, че се надява президентът на Китай да поддържа отворени „линии за комуникация“ с президента Джо Байдън и също така да търси украинската страна на историята чрез дискусии с президента Володимир Зеленски.

„Надяваме се, и сме го казвали и преди, че президентът Си ще се обади и ще разговаря с президента Зеленски, защото вярваме, че китайците трябва да разберат украинската гледна точка“, каза Кърби.

Източници: Politico, БНР, dariknews.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Приемливо-неприемливо, вашият “ред”, основан на “вашите фашистки” правила, приключи. Кой ви пита- никой.
    Няма и да ви пита. Вие си лайте-керванът си върви.
    Между другото-като копи-пейст на вирусна програма сте.
    Не ми е нужно да ви чета: като развалена грамофонна плоча сте. Повтаряте едно и също.
    Май ии-то ви се е бъгнало пред Бог.

  2. ТЕ ВЕЧЕ Я ПИШАТ! ИЛИ ВИЕ ,ДЕБИЛИ,ОЩЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ?! ПИШАТ Я,ПИШАТ, И НА ВАС ВИ Е СЕ ПО ВЪТРЕШНО!

  3. Правилата на играта бяха положени бяха положени от САЩ още през миналия век с агресията си в Корея, Виетнам, Комбоджа, Ирак, Аэганистан, Либия, Никарагуа и къде ли още не.

  4. Все по-развиващият се и по-могъщ Китай все повече плаши САЩ. Цялостната им политика и цели почиват върху неприкрита войнствена враждебност към Китай и плашещата перспектива за съюзяване с Русия – втория не по-малък, а вековен враг на Англия и по наследство на САЩ. Съществуването, местоположението и контролът над Тайван с неговата явна враждебност го прави изключително удобен за притискане и заплашване на Китай. За нищо на света САЩ няма да се съгласят със загубата на Тайван особено в днешни времена на топене и отслабване на влиянието им по света. Подобно на Тайван САЩ имаха планове и бяха подготвили почвата да сложат ръка на Крим и безценния Севастопол, за да могат да подпират по подобен начин и Русия. Слагането на ръка върху полуострова би им осигурило не само застрашаваща близост до Москва, но и пълен контрол над това вътрешно за изтока море и все по-своенравно държащата се Турция. Изпреварващият ход на Путин с превземането на Крим и възможното откъсване завинаги на Украйна от Черно море е непримирима загуба за стратезите на Вашингтон. Ето защо с всички сили и средства насъскват укрите да полагат кости за изплъзналите им се удобства и предимства. На самите укри Крим не им е чак толкова притрябвал – по-скоро им беше необходим за да го подарят безплатно на янките и с това да печелят някакво благоразположение. Може да се каже, че Крим със Севастопол биха били несъизмеримо по по-ценни от всички останали взети заедно бази обграждащи Русия. Разбираема е болката на краварите както за загубата на Крим, така и за ужаса им от загубата на Тайван.

  5. Че са тъпи краварите, тъпи са. Преди осемдесет години когато те хвърлиха атомните бомби над Япония, те бяха единствени в света. Сега след осемдесет години – не са! Няма как да хвърлят бомби, дори и в чужбина, без да падат такива и върху техните глави. Владимирович и улегнал човек но има и Ким – той също има ракети с атомен заряд.А Ким е нервак – пуска си човека ракети и в този момент – учи се,тренира ! Това ги вбесява краварите – свършекът на тяхната собствена безопасност. Хем го разбират, хем не могат да преценят че вече не са световен военен хегемон и трябва да си седнат на оголените задници. Ако не щат – ще страдат заедно с нас – но няма да им се размине както преди осемдесет години.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *