Гърция каза OXI на референдума – ЕС и кредиторите в шок!

Гърция избирателна активност60 процента от избирателите в  Гърция казаха НЕ на референдума и така изразиха волята си да излязат от пипалата на кредиторите и да не им робуват повече.

Резултатът беше смазващ за ЕС и още снощи лидерите проведоха бързи телефонни разговори. Гърция заяви ясно, че няма да бъде роб на МВФ и други финансови институции, че избира собствен път на развитие и няма да плаща непосилни суми. Нито пък ще намали заплатите и пенсиите на хората.

Появиха се стотици коментари и прогнози. Една от тях е на бившия ни финансов министър Симеон Дянков. Той заяви, че страната  няма да напусне ЕС и Еврозоната. Референдумът каза „не”, обаче  хората не знаят на какво казват „не”, каза той. Въпросът е какво става после. Според него са сигурни  няколко неща. Ципрас обеща да  отвори банките, а това няма как да стане. Обеща да има подпише договор с Еврозоната до 48 часа, обаче  и това няма да стане. 

Гърците отстояват позиция, която донякъде е правилна, призна Дянков. Ципрас спечели време и  може да каже, че народът е зад него, обаче дългът на станата е толкова голям, че няма как да се покрие, смята бившият ни министър.

Дянков призна, че Варуфакис му е показал договорите с Международния валутен фонд за последните пет години.  Те обаче са наистина заробващи.

За последните 5 години, когато страната изпълнява стриктно споразумението с МВФ и ЕЦБ няма никакъв икономически ръст.  Просто Гърция няма възможност да се изпълнява задълженията си,  дългът е прекалено голям и навлиза в спиралата на още по-големи заеми.

Няма реформи, което е  в е основата на дълга, а вече е късно е за споразумение. Според Дянков ще се постигне някакво временно споразумение за намаляване на вноските до пет пъти, иначе страната ще излезе от ЕС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *