„Възраждане“ атакуваха в Конституционния съд стопирането на референдума

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обяви в парламента, че парламентарната му група е събрала необходимия брой от 48 подписа за жалба в Конституционния съд по решението на 49-ото НС за стопиране на референдума. От “Възраждане са получили подкрепа от депутатите от ИТН, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В жалбата си народните представители посочват, че “когато провеждането на национален референдум е поискано от Инициативен комитет, събрал чрез подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права, Народното събрание задължително приема решение за произвеждане на национален референдум”.
В конкретният случай става дума точно за такава хипотеза, заявиха юристи.

От “Възраждане” цитират в жалбата си до конституционните съдии точно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС).

И заявяват, че решението на НС за референдума “освен на закона ще противоречи и на Конституцията, ако в качеството си на решаващ държавен орган Народното събрание наруши обвързващите го процедурни правила на ЗПУГДВМС”.
Въпросът от референдума, който събра над необходимите 400 000 подписа, е “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?”.

От “Възраждане” са категорични в жалбата си до Конституционния съд, че освен противоконституционно, решението на парламента от миналия петък за отхвърлянето на провеждането на референдума е и незаконно.

Skandalno.net вече съобщи, че още веднага след гласуването депутати с многогодишен опит видяха проблем в начина, по който отхвърлянето на референдума мина в пленарна зала. И съзряха нарушение на Правилника на Народното събрание, тъй като в пленарна зала се гласува текст, който формално не фигурира в документите, внесени за гласуване, в случая – в доклада и предложението за решение на правната комисия.

Причината бе, че правна комисия предложи проект за решение за отхвърляне на референдума. В същото време председателстващата заседанието Росица Кирова избърза и обяви в края на дебатите, че депутатите гласуват “предложението на “Възраждане”, на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Т. е. който гласува “За”, ще гласува “За” провеждане на референдума, който гласува “Против”, ще бъде против провеждането на референдума”.

“Така изчетеният в пленарна зала, обсъден и гласуван проект на решение не бе приет, заради формираното отрицателно гласуване от мнозинството от народните представители. Такова решение и такъв текст не е било въобще гласувано и приемано от народното събрание и не би следвало да бъде обнародвано в този му вид”, пишат в жалбата до Конституционния съд от “Възраждане”.

“Надяваме се, че поне една институция в държавата не е превзета от американското посолство и ще изпълни разпорежданията на закона и Конституцията, а не на американския посланик”, заяви преди внасянето на жалбата до конституционните съдии Костадин Костадинов. “Фашизмократите твърдят, че въпросът за референдума нарушава Конституцията, защото поставял на обсъждане текст, който вече е гласуван в международен договор, т. е. Договора за членство на България в ЕС. Ние питаме кой точно текст в закона сме нарушили и кой точно член, защото за да твърдиш подобно нещо, трябва да се позоваваш на определен текст. Нямаме отговор и няма да имаме, защото такова нарушение няма”, каза още той пред медиите в парламента.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Щото в България е чудо невидяно да се нарушава Конституцията и закона по американско нареждане. Румчо Зеленото чорапче питайте,той знае как се оставя човек с двойно гражданство на министерски пост,защото бил ,,българин в сърцето си,,ш

  2. Нито комисиите, нито дупедавците имат право да спират реферандума. Могат единствено да променят въпроса. Всякакви разсъждения по темата са излишни.
    Хората ви го казаха от най-високата трибуна – България е осрайна и тук някакви си конституции са газени по украфошистки, но нека парапитека продължава да живее с надеждата, че е демокрация или, че има държава, зовяща се България.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *