НАТО е разгневено. Зеленски показа кой командва в Европа

Срещата на върха във Вилнюс ескалира в шумен скандал. Западните лидери се възмутиха от поведението на Владимир Зеленски и го посъветваха да „охлади страстите“, за да не загуби помощта им. За студения душ за Киев във Вилнюс – четете в материала на РИА Новости долу:

В грешното гърло

Според Bloomberg на общата вечеря на лидерите на страните от НАТО Зеленски е бил призован да спре да критикува военния алианс, а относно сигурността на Украйна да се задоволи с обещанието на членовете на Г-7… и най-вече да спре да поставя под въпрос правилността на техните решения. Събеседниците на Bloomberg обаче смятат, че острите забележки на украинския президент вероятно са били част от нарочна негова стратегия, с която се е надявал да повиши залозите по време на преговорите.

Президентът на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс

На следващия ден британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че „хората искат малко благодарност от Украйна“. И припомни как през 2022 г. е прекарал единадесет часа в пътуване от Лондон до Киев, където веднага му е бил връчен списък с оръжия, необходими на ВСУ. „Знаете ли, ние не сме Amazon“, възкликна гневно Уолъс, цитиран от „Гардиън“.

Зеленски му е отговорил, че не разбира същността на тази негова критика – украинските власти винаги са били благодарни на партньорите си. „Просто не знам как иначе трябва да благодарим. Можем украинците да се събуждаме всяка сутрин с благодарствени думи към британския военен министър. Нека ми напише как точно иска да му благодаря и аз ще благодаря така“, каза президентът на Украйна.

Яростни заплахи

Заслужава да се отбележи, че по време на вечерята Джо Байдън не се е опитал да успокои колегата си и се е оттеглил в апартамента си. По-малко важните членове на НАТО трябваше да успокояват избухливия партньор. Съдейки по съобщенията в медиите, Байдън не би могъл да проведе нормален диалог със Зеленски, дори и да искаше. Според „Вашингтон пост“ американската делегация била бясна, че Зеленски нарекъл отказа за покана на Украйна в Северноатлантическия алианс „абсурден“.

Косвено за това може да се съди и от съвместната пресконференция на ръководителите на САЩ и Украйна. Журналистите попитаха Зеленски колко скоро иска му страната да се присъедини към НАТО, но Байдън просто не му позволи да отговори. Той прекъсна зеленски и отговори вместо него: „След един час и двадесет минути. Вие, момчета, задавате наистина съществени въпроси“, отсече иронично Байдън.

Украинският президент Владимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс

В същото време, според Deutsche Welle, Байдън е намекнал на Зеленски: ако Украйна продължи да иска и изисква твърде много, САЩ ще намалят военната й помощ. Също така някои от участниците в срещата на върха признават пред изданието, че Вашингтон вероятно не се е отказал от идеята да отстъпи украински територии на Русия в замяна на сигурността на Киев. В частност, ако сегашната контраофанзива на украинските въоръжени сили се провали, Байдън ще накара Зеленски да започне преговори с Русия, за да си създаде имидж на миротворец преди следващите президентски избори.

Няма да има сватба

Ръководителят на Украинския институт за политика Руслан Бортник смята, че пътят към НАТО е затворен за Киев. Като НАТО е взело това решение не по време не специална операция, а много по-отдавна – още по времето на руско-украинската конфронтация през 2004 г. „По време на Оранжевата революция в Украйна от 2004 г. Москва даде ясно да се разбере, че е готова да се бие за Украйна. В същото време най-близо до присъединяване към Северноатлантическия алианс Украйна беше през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ. Но и тогава това беше само реторика от страна на Запада. Алиансът не би рискувал по-мащабен конфликт с Русия заради членството на Украйна.“, заяви експертът пред украинските медии. Според него западните държави не са готови да изпратят собствените си граждани на фронта и да унищожат социално-икономическите и политическите си системи, изграждани в продължение на сто години, заради Киев. Те могат да симпатизират на Украйна колкото си искат, но за тях тя продължава да е някъде в периферията на техните интереси. Политологът заключава, че Украйна има шанс да се присъедини към НАТО само чрез споразумение между блока НАТО и Русия.

Владимир Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

„Зеленски се опита да организира демарш, но не може да влезе в пряка конфронтация със съюза. В същото време лидерите на САЩ, Великобритания и ЕС не са дали на Киев дори индивидуални гаранции за сигурност под формата на договор, например за колективна отбрана. Дават се единствено обещания за нови оръжейни доставки за Украйна. Не можем да продължаваме да разчитаме само на такава помощ от Запада“, заключи Бортник. Директорът на Украинския институт за глобални стратегии Вадим Карасев е сигурен, че НАТО смята Русия за равностоен противник и затова не иска да се намесва пряко в конфликта. В разговор с украинските медии експертът отбелязва, че Западът предпочита Киев да се бие вместо тях, което се подкрепя от тях с пари и оръжие. „Но ако контраофанзивата не постигне целите си, в края на лятото трябва да се сключи нов обществен договор между управляващите в Киев и украинския народ. Като това важи с още по-голяма сила в случай че помощта на съюзниците не нарасне или бъде драстично намалена. Киев трябва да реши дали да продължи мобилизацията и да дава още по-големи жертви, или да започне да търси компромиси. Западните държави също трябва да си направят сметката дали могат да победят Русия с ръцете на украинците, защото удължаването на този конфликт заплашва целия западен свят с тежка рецесия и фалити“, подчерта Карасев.

Според него ястребите в Европа и САЩ смятат, че водят „добра война“ с Русия, защото техните граждани не загиват на фронта. Украинските власти са се съгласили на такива отношения, защото не могат да получат нищо друго от партньорите си.

„Украйна отдавна е заслужила членство в НАТО, но западните държави няма да сключат официален брак с нея, тъй като дива, окървавена и без гаранции за сигурността си, страна до момента бе удобна за всички западни лидери,  чийто план беше да омаломощят основния си геополитически противник Русия“, казва Карасев.

От своя страна Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института за страните от ОНД, смята, че Киев колкото и да не харесва стратегията на западните си партньори, не може да промени нищо. „Независимо от това как ще завърши военната операция, Украйна няма да бъде присъединена към НАТО – американците нямат нужда от нея. Те са определили за Киев ролята на Япония, Южна Корея и Израел. Тоест Вашингтон иска да разположи на украинска земя свои военни бази, но да не носи никаква отговорност за съдбата на страната“, обяснява експертът.

Зеленски разбира всичко, разбира прекрасно че е измамен… но не е в състояние да се озъби на САЩ, казва Жарихин. Затова украинският президент излива гнева си не върху американците, а върху европейците, които смята за васали на Вашингтон като себе си.

Автор: Михаил Катков, Риа Новости 

Източник: ria.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. 191 място в корумпирани държави за Украйна, и помоща ще секне, огромни корупционни скандали идват за Зеленски. Байдън влиза в предизиборен финал и въпроси на опонентите му ще са в тема как Зеленски усвои парите досега

  2. Ненужна сбирщина. Лъжат се помежду си, че и сами се лъжат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *