Явор Дачков към Асен Генов, който сподели, че е роден на 3 март: Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да я смени

3 март е рождената дата на Третата българска държава, поясни журналистът Явор Дачков пред бТВ.

Интелектуалци, политици и журналисти обявиха началото на подписка за референдум по въпроса да остане ли 3 март националният празник на България. Сред присъствалите бяха евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, боксьорът Кубрат Пулев, Нешка Робева, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков и др.. Целта е на първо място да се съберат 400 000 подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум, каза Нотев.

Инициативата им идва седмици, след като от „Шипка“ президентът Радев обяви: „Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена”.

„Евродепутатът Перът Витанов ме покани да участвам в тази инициатива. Не попитах Петър Витанов дали президентът е вдъхновител на инициативата, но се досетих. Очевидно изказването на президента от „Шипка“ и инициативния комитет са две свързани събития, но това не е политически проект“, обясни в „Тази сутрин“ журналистът Явор Дачков.

„Моят мотив за участие в този комитет беше да се каже публично – „не“ на безобразния опит на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС да подменят националния празник на България“, категоричен бе Дачков. Той добави, че е несериозно една държава да сменя националния си празник през 30-40 години.

„Румен Радев не може да влезе в политиката, докато е президент. Кметовете зависят от централната власт и от парите от бюджета. Радев може да оглави проект след края на мандата си“, допълни Явор Дачков.

Според НПО-активиста Асен Генов (виден грантополучател на „Америка за България“) Румен Радев играе ролята на опозиционен лидер.

„Идеята за създаването на инициативен комитет, който да оспори идеята за смяна на датата на националния празник, е един сценарий, който вече сме гледали. Видяхме начина, по който Слави Трифонов влезе в политиката, скрит зад референдум. Този инициативен комитет е реализация на идеята на президента за т. нар. „народно движение“. Президентът прокарва разделителни линии в българското общество. Ако президентът иска да се изживее като политически опозиционен лидер, единственото, което му остава, е да се оттегли от поста и да започне активен опозиционен и политически живот“, подчерта той.

„За мен и майката ми 3 март е хубава дата, защото тогава съм роден, но тя не е толкова безспорна от гледна точка на българската история. Инициативният комитет трябва да заяви – „ние реализираме политическите планове на президента“, каза още Асен Генов.

„Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да иска да я смени. А 3 март е рождената дата на Третата българска държава, подчерта Явор Дачков.

Целия разговор вижте тук

Източник: бТВ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *