Германският парламент: Опасна криза в НАТО – масов отлив от военна служба в Европа

Hова криза в отбраната надвисва над страните от Европейския съюз и НАТО. Докато Европа се въоръжава в отговор на войната в Украйна, годишен доклад на германския парламент насочва погледите към друга заплаха – масов отлив от военна служба.

Според него през 2023 г. около 1537 войници са напуснали Бундесвера, намалявайки го до 181 514 служители. Според “Политико” това налага нова тенденция – в приоритет се превръща не толкова набирането на нови войници, а по-скоро убеждаването на съществуващите войски да не напускат.

На този фон в началото на седмицата министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за задържане на таланти, за да стимулира военния персонал да не напуска.

“Тези разговори сега съществуват във всички столици, във всички демокрации, които имат професионални армии без наборна служба”, обяви Лекорню в понеделник, споменавайки Обединеното кралство и САЩ. Той добави, че на срещите на НАТО лидерите в алианса може да говорят за оборудване, но в момента ставало дума за нивото на задържане на военните.

Страните членки в ЕС имат различен подход към ситуацията.

В Хърватия обмислят връщането на военната повинност

Дания пък я разшири, за да включи жените към армията си. В Полша новото правителство по-рано тази година увеличи заплатите с около 20% в опит да задържи войските. От 4960 злоти (1150 евро) минималната месечна заплата за войник стана 6000 злоти. Полската армия нарасна от 95 хил. през 2015 г. на 215 хил. т.г.

Германия премахна наборната военна служба през 2011 г., но тъй като мнозина в армията остаряват, се води подновена дискусия за въвеждане на национална военна служба.

При правителствата, които разчитат на професионални армии, предизвикателството е да направят въоръжените сили привлекателни – трудна задача предвид ниската безработица, ожесточената конкуренция в частния сектор и вече широко разпространеното прилагане на дистанционен труд.

Във Франция военнослужещите работят средно с 1 г. по-малко от преди. В Обединеното кралство има годишен недостиг на 1100 войници – което се равнява на два пехотни батальона – въпреки че правителството възложи наемането на персонал на частната фирма Capita.

“Проблемът не е в набирането, а в задържането (на войниците), трябва да задържим и семействата”, каза адмирал Лиза Франчети, началник на военноморските операции на ВМС на САЩ, на конференция в Париж по-рано тази година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Добре е да има военен ресурс , за да се защити всяка една държава !Но защо ще трябва да се бият за чужд интерес- по заповед какво нато бе ще изтребите и Европа . ДЕБИЛИ НЕЙЕДНИ НАПЪВАЙТЕ СЕ ОЩЕ , ТЯ РУСИЯ ВИ ГЛЕДА СЕИРА ,ОБАЧЕ ДО ВРЕМЕ !!иЗПИТИ БОЛНИ МОЗЪЦИ , ЗАЛАГАТЕ НА ЧУЖДАТА БОЛКА И МЕСОМЕЛАЧКА . МРАКОБЕСНИ ИДИОТИ .Не ли време малко зоната около двата океана да се поощави ???

  2. Добре е да има военен ресурс , за да се защити всяка една държава !Но защо ще трябва да се бият за чужд интерес- по заповед какво нато бе ще изтребите и Европа . ДЕБИЛИ НЕЙЕДНИ НАПЪВАЙТЕ СЕ ОЩЕ , ТЯ РУСИЯ ВИ ГЛЕДА СЕИРА ,ОБАЧЕ ДО ВРЕМЕ !!иЗПИТИ БОЛНИ МОЗЪЦИ , ЗАЛАГАТЕ НА ЧУЖДАТА БОЛКА И МЕСОМЕЛАЧКА . МРАКОБЕСНИ ИДИОТИ .Не ли време малко зоната между двата океана да се поощави ???

  3. Адмирал Лиза….хо,хо,хо
    Напускането, наемането, задържането са процеси на поляризация на мотивацията. Накрая ще се оформят два лагера: Фашисти и Антифашисти.
    А за населението, без значение дали са военни пенсионери, служащи, резервисти, цивилни и т.н., ще остане изборът към кого да се присъединят.

  4. Българските роби да чакат повиквателни и мобилизация, че укро месото свърши каза:

    – Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази
    – Ако ти заличават и подменят историята
    – Ако ти сменят националната валута
    – Ако ти променят националния празник
    – Ако ти подменят религията и езика
    – Ако робството е твоят национален идеал
    – Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“
    – Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“
    – Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри
    – Ако те опростачват и те правят да оглупяваш
    – Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях
    – Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб
    ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *