„Взгляд“: Управляващите в София пак запяха в Русофобския хор!

Автор: Даря Риночнова и Михаил Мошкин, ВЗГЛЯД

Българското Министерство на външните работи обяви освобождението на европейските страни от Съветския съюз по време на войната с Германия за „съмнителна историческа теза“. Неотдавна българският премиер Борисов благодари на Русия, че не е озлобена от провала на „Южен поток“ и подчерта, че „по-старият винаги прощава“. Какво накара българските власти отново да оскърбят „по-стария“ и да се присъединят към русофобския хор?

По мое цялостно и непреодолимо, вътрешно убеждение, Русия никога не е имала и няма да има такива ненавистници, завистници, клеветници и даже явни врагове, както всички тези славянски народи, които се обърнаха срещу Русия, веднага щом тя ги освободи на цената на много свои жертви, а Европа просто се съгласи да ги признае за свободни“.

Ф. М. Достоевски, Дневник на писателя

В Министерството на външните работи на България реагираха неадекватно остро на едно, напълно позитивно събитие – откриване в руското посолство в София на изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождаването на народите на Източна Европа от нацизма. Българското външнополитическо ведомство официално заяви следното: „Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България“.

По-нататък в изявлението се казва, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. В отговор посолството на Русия заяви, че такава оценка за ролята на СССР във Втората световна война е силно неадекватна и обезкуражаваща.

Впрочем, в антируската реторика на София няма нищо необичайно.

Българската дипломация се ръководи от представителката на ориентираната към Брюксел и Вашингтон партия ГЕРБ, Екатерина Захариева. Лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов също нееднократно се е отличавал с антируски изказвания, като веднъж дори обяви Русия за сериозна външнополитическа заплаха. Наистина, по-късно Борисов се извини на Владимир Путин за краха на българския проект „Южен поток“. На среща с руския лидер той благодари на Москва, че „те не са ни ядосани по този повод“, като добави, че „по-старият винаги прощава“. На което Путин полушеговито отвърна: „По-възрастният винаги го карат да плати“.

Както писахме наскоро, Русия, както и преди, дава на българската икономика шанс да оцелее.

Това не може да не се оценява от бизнес-партньорите на Русия и българското обществено мнение. Но политическият елит в София пак е на вълната на антируската конюнктура. По този повод членът на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Олег Морозов каза: „Това е част от голяма кампания, която сега се провежда от т. нар. колективен Запад срещу Русия. Те искат да наложат тезата, че Съветският съюз е също толкова виновен за началото на войната и жертвите, колкото и фашистка Германия, която я започна. Много печално е, че в този хор забелязваме и България, защото многовековните дружески отношения между нашите две страни са всеизвестни.

Скорошно проучване в България установи, че 85 % от населението е с положителни нагласи към Русия. Българският народ изобщо не споделя русофобската нагласа на своето правителство. Именно затова на това изявление на българското министерство трябва незабавно да се реагира. То не трябва да остане без отговор. Най-малкото трябва да е нота, изпратена от Външното министерство на Русия, както беше в случаите с Великобритания и Полша“.

В коментар за ВЗГЛЯД, завеждащият отдела за изследвания на Евросъюза към РАН Юрий Квашин каза: „Нищо кой знае какво ново не казаха от българското Министерство на външните работи. Важно е само с това, че антируските нападки прозвучаха от ръководството на компетентното ведомство. В този смисъл, това доста невъздържано изказване може да се определи като крайно негативен сигнал“.

Трябва да отбележим, че в съдържанието на изявлението на българското министерство имаше думи, които не си позволиха да кажат дори Анджей Дуда (Полша) или Борис Джонсън (Великобритания). Явно от министерството са свързали изложбата в руското посолство в София с вътрешната българска политическа конюнктура. „Подкрепата на съмнителната теза за „освобождението“ на Източна Европа вероятно обслужва определени политически кръгове в България“, твърдят от МВнР в София, което съвсем учуди руското посолство.

А каква е причината за тази нервна и силно неадекватна реакция на „проевропейските“ политици в София е лесно да се отгатне:

Тези дни започва битката за кмет на българската столица, пост, който по-рано заемаше премиерът Борисов. Омбудсманът на България Мая Манолова подаде оставка от сегашния си пост, за да участва в изборите, при това с много добри шансове за победа. Очаква се Манолова да бъде подкрепена от Българската социалистическа партия, която мнозина определят като „русофилска“. Действащият сега кмет Йорданка Фандъкова е представител на „евроатлантическата“ партия ГЕРБ. Трудно е да се каже коя от двете партии е управляваща и коя опозиция след изборите за президент през 2017 г., които спечели безпартийният Румен Радев, подкрепен от БСП.

Премиераът Борисов е ориентиран по-скоро към Брюксел, а президентът Радев си позволява да критикува политиката на ЕС, което буди подозрения, че е проруски настроен и подкрепя БСП. При тази обстановка логично се правят изводи, че уж руското посолство се заиграва с определена политическа сила. Но реакцията в българските социални мрежи е категорично против тона в декларацията на българското МВнР.

Председателят на постоянния форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова казва, че „това е абсолютна провокация срещу историческата истина и милионите жертви, загинали във войната и тази декларация е в ущърб на отношенията между Москва и София“.

В допълнение Шаренкова каза: „Сега говорят за възраждане на проекта „Южен поток“, а как ще го реализират с такава риторика срещу Русия, от ГЕРБ не казват? Във външното министерство на България вече 30 години седят хора, които не служат на народа, а са проводници на външно влияние…“, разяснява Шаренкова.

Ситуацията в България е такава, че за политическа и икономическа изгода се приглася на инициаторите на антируската кампания, които са отвъд океана и в редица западноевропейски страни. По този повод сенатора Морозов каза: „Заради изгодата, българите се опитват да изкривят историческата истина и да хвърлят камък по своя многовековен съсед, който иначе винаги им е демонстрирал искреното си приятелство“.

В заключение може да кажем, че поредна помощ за последните 75 години, която Русия оказа на българския народ, беше обявена за „съмнителна теза“.  Нагло фалшифициране на историята! 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Руски тъпизми!!! Какво можеш да очакваш от една вкаменена в болшевишкото си минало държава?!? За която историята е само това, което каже Путин и обкръжението му от руски академици! От какъв нацизъм освободихте България, бе тъпунгери? И ни натресохте управление на една БКП – престъпна организация от А до Я – която съсипа, смаза България и продължава да действа за пълното й унищожаване според решенията на Руската имперска канцелария общо вече 75 години! Вървете по дяволите!!!!

    • Памуков, потърси специализирана лекарска помощ. На 4-ти километър има добри психиатри – може да ти помогнат. Шизофренията не е лечима, но можеш да я сдържаш с лекарства, да знаеш. :)

    • ТИ СЪЩО ВЪРВИ ПО ДЯВОЛИТЕ С ПОМАШКАТА СИ ФАМИЛИЯ.ЯВНО ПРЕДЦИТЕ ТИ СА БИЛИ ВЕРООТСТЪПНИЦИ ?ТАКЪВ СИ И ТИ,ЗАЩОТО КРУШАТА НЕ ПАДА ПО ДАЛЕЧ ОТ ДЪРВОТО.

  2. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ НА ТОЗИ СВЯТ ДОКАТО НИ ИМА 95% БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ НАВЕКИ СЪС ВАС НАТО ЕС САЩ СОРОС УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ГЕРБ ВЪН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ БЛАГОДАРИМ ТИ С С С Р ЗА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВАС Е В БЕДНОСТ ГЕНОЦИД И РАЗРУХА НЯМАМЕ С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕМ ОКРАДОХА И СРИНАХА БЪЛГАРИЯ ПРОКУДИХА ДЕЦАТА НИ

  3. Декларацията на нашето МВнР е долен пасквил изопъчаваш фактите. Кой ги назначава тези озлобени негодяи от рода на Даниел Митов, който заплаши Русия че ще сваля руски самолени над наша територия, пренасящи хуманитарна помощ за Сирия. Ето и тази негодница Е.З. в своята русофобска истерия най безкруполно преиначава фактите. Да не смятат че с подобни пасквили ще променят отношението към Русия на обикновения българин. Едва ли пози пасквил не е минал одобрението на великия вожд и учител от шопското село Банкя. Очаквам поредната реакция на Русия, както беше с Южен Поток, да се откажат от АЕЦ Белене и да пуснат Турски поток през Гърция или Румъния.

  4. Декларацията на нашето МВнР е долен пасквил изопъчаваш фактите. Кой ги назначава тези озлобени негодяи от рода на Даниел Митов, който заплаши Русия че ще сваля руски самолени над наша територия, пренасящи хуманитарна помощ за Сирия. Ето и тази негодница Е.З. в своята русофобска истерия най безкруполно преиначава фактите. Да не смятат че с подобни пасквили ще променят отношението към Русия на обикновения българин. Едва ли пози пасквил не е минал одобрението на великия вожд и учител от шопското село Банкя. Очаквам поредната реакция на Русия, както беше с Южен Поток, да се откажат от АЕЦ Белене и да пуснат Турски поток през Гърция или Румъния.
    Г-н главен редактор на „Скандално“, защо вашият модератор не желае да пусне този мой комевнар? Не очаквах и в Скандално да има цензура!

  5. Болшинството от българския народ приемаме Русия за наш по-голям брат, кръвната връзка с братушките е най-силна. Благодарни сме им и да, два пъти ни освобождават и впоследствие ни помагат да се възстановим. Ако не бяха те, едва ли днес щеше да я има Екатеринка и подобните й русофоби. Каквото и да приказват от продажното ни сегашно правителство, те не изразяват мнението на народа. Ние сме признателни, гледаме с надежда към тях и знаем, че пак ще ни освободят!

  6. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ УПРАВЛЯВАТ НИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ СЪС ШУТОВЕ ТЕ УБИХА БЪЛГАРИЯ ПРЕДАДОХА Я ОКРАДОХА Я В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗ НАРОДЕ ДА СПАСИМ РОДИНАТА

  7. БЕЗ ОСВОБОЖДЕНИЕ НЯМА СЪЕДИНЕНИЕ БЕЗ БРАТСКА РУСИЯ БЪЛГАРИЯ НЯМА БЪДЕЩЕ ЗАГИВА ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ НАТО И ЕС С ПОМОЩА НА БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И МАФИОТСКАТА МУ ХУНТА ГЕРБ УНИЩОЖАВАТ НАРОД И РОДИНА ОБЕЗЛЮДЯВАТ БЪЛГАРИЯ ЗА ПРИЦЕЛ СРЕЩУ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ СЕГА И ВЕДНАГА УТРЕ Е КЪСНО

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *