Рецептата за Сваляне на ГЕРБ – може да я сготви само Румен Радев! Ето как:

Румен Радев произнесе най-реакционната си и агресивна реч срещу управлението на ГЕРБ откакто е президент. Направи го в понеделник при откриването на новата сесия на Народното събрание.

Съпътстващата я ораторска сивота на депутатите от различни цветове придаде само още по-ярък характер на обръщението на Румен Радев. Но това че президентът беше справедлив и изключително аргументиран в унищожителната си критика срещу управленската шайка на Борисов, едва ли ще му спести поредната порция от плювни и безпринципни обвинения на медийните слуги на властта. Готовността на държавния ни глава да влиза и издържа на подобни двубои с мафията е знак за политическата му смелост, но и битка за политическото му оцеляване.

Какъв е дневният ред на Румен Радев: За да изпълнява пълноценно възложените му функции, Радев е длъжен да провокира промяна в днешното управление или по-просто казано – да свали Бойко Борисов. И той го прави.

Президентът може да е спекулирал, може и да е бил прав, когато заяви, че „времето за промяна изтича“. Но в същото време той усеща, че и собственото му време да инициира политическа промяна, се топи. Избирането му за държавен глава бе най- яркият анти-ГЕРБ вот на обществото ни, но управляващите успяха бързо да локализират този пробив в иначе добре настроената им от службите на САЩ властова конструкция. ГЕРБ и американските им съветници умело изолираха Румен Радев от всякакво влияние върху важните вътрешни и международни проблеми с ясното намерение този процес да доведе и до политическото му маргинализиране. Просто хората ще свикнат, че от президента нищо не зависи. А от тук до внушението, че той на нищо не е способен, е само една крачка.

За да не попадне в този капан, за президента е важно постоянно да се позиционира като антипод на уродливото мафиотско правителство. Досега той умело изпълнява тази роля. И това яростно разграничаване може да го откроява, но не го превръща в противоположен полюс. Затова и вече две години Радев не съумява да трансформира личностната си репутация в обществена енергия. 

За да изведе борбата си на правилните релси, от него ще се иска не само да казва как не трябва да се управлява, но и да изгради визия за бъдещото управление – онова, след смъртта на ГЕРБ. Затова последното обръщение на Радев – това към НС, е много важно. Защото в него Държавният ни глава се опита да направи точно това. Поиска усилване на парламентарния контрол върху министър-председателя, нов подход за изразходването на бюджетните излишъци, мерки за повишаване на качеството на законотворчеството и др.  

Проблемът обаче е, че подобни предложения се оценяват по достойнство само в утвърдени демократични държави, не и в България. У нас те отекват крайно абстрактно. Тук дребните промени нито се харесват, нито се забелязват. За да се възприеме от хората, е необходимо много ярко политическо послание, натоварено с огромна доза популизъм. Нещо като да поискаш установяване на президентска република или пък рязко намаляване броя на депутатите – „хрантутници“.

Самият факт, че Радев продължава да артикулира с „оферти на дребно“, говори, че той или не знае, или не желае да използва най-действащите механизми в българската политика.

Или пък още не му се рискува да ги вкара в употреба. И Радев, както и останалите български политици, се съобразява прекалено много със създадените от герберската медийна химера „политкоректни правила“, които забраняват да хвърляш камъни в блатото на евроатлантизма. Иначе лискуваш да ти лепнат етикета на предател, враг на ЕС и НАТО, комунист, глупак, маргинал…

Но Радев и досега е бил подложен на медийната преса на управляващите. Всяка публична изява на президента се представя от герберските медийни лизачи като пример за неподобаващо поведение на един държавен глава, който, видите ли, воден от персоналните си интереси внася разделение сред нацията и напрежение в политическия живот на страната. Откакто е на поста, президентът Радев непрестанно консумира негативите от поведението си и не се възползва от главното си преимущество. А такова има.

Всъщност една от причините да бъде постоянно атакуван е именно да не си и помисля да отиграе основния си коз – да се приближи плътно до своите избиратели. Онези 68 % от българския народ, които искрено мразят ГЕРБ и Борисов. Истината е, че ако иска да бъде адекватен на обществените настроения, Радев трябва да отхвърли ограниченията на медийните манипулатори – журналисти, социолози, политолози и пр. платена от ГЕРБ и САЩ паплач, и да бъде много по-рязък и напорист.

След като правилно дефинира управлението като котерия, преяждаща с власт и преливаща от корупция, той е длъжен да предприеме енергични стъпки за борба с нея. Дори да начертае стъратегия за нейното сваляне. Без да се съобразява с реакциите, които ще последват и обвиненията, които ще му отправят платените демагози.

В действията си Радев може засега смело да се опира на одобрението на хората.

И да се надява в един момент това одобрение да се трансформира и прерасне в яростна подкрепа. Думите му, че „улицата ще помете статуквото“, бяха колкото открито предупреждение, толкова и скрита надежда, че нацията ще намери сили в себе си да отхвърли диктатурата на американския колониален администратор Борисов.

Изправен пред поредна тежка борба, държавният глава ще бъде силно обезкървен, ако точно сега БСП реши да възприеме по-предпазливо поведение. Ако това се случи, партията ще се окаже и с двата крака в капана на ГЕРБ, наречен евро-атлантическа и политкоректност. Неслучайно веднага след евроизборите глутницата анализатори на властта плъпна по медиите да клейми конфронтационното поведение на Корнелия Нинова и да изтъква същото като основна причина за изборната загуба на БСП. Тези хора едва ли са загрижени за благополучието на столетницата, просто изпълняваха директивата да лишат от „жило“ единствената парламентарно представена автентична опозиционна сила в България. И да я върнат във времената на Михов.

А на евроизборите БСП постигна незабелязан, но огромен успех: стопи наполовина електората на ГЕРБ в сравнение с предходните избори през 2017 г. Без негативното и конфронтационно говорене, без масираното изнасяне на скандали, това нямаше да се случи. И хората на Борисов сега правят всичко възможно да не отиват на нови избори в подобна обстановка.

В този смисъл на Радев е необходимо да реакционира наново социалистите. Времето до местните избори трябва да е максимално наситено с напрежение. Трябва да атакуват Мафията на Борисов по всички флангове и без почивка, да се бие тъпана и да се вадят кирливи ризи на талази… за да може всяка проява на политически неуспех на ГЕРБ да прераства в открит антагонизъм между обществото и управлението.

Вместо да се ангажира с поредица законодателни инициативи, които няма да видят бял свят, много по-удачно ще е ако БСП внесе вот на недоверие към правителството заради загубата на формално мнозинство, след като „Атака“ бе изгонена от патриотичната коалиция. А също БСП да поиска персонален вот на недоверие към Борисов заради изказването му за отказа ни от Шенген.

Рецепта как да се свали ГЕРБ от власт има. Ако президентът иска да извърши подобно нещо, той трябва да застане на много по-радикални позиции. Така ще накара хората, които сега го подкрепят, да се чувстват емоционално обвързани с позициите му, което с времето ще ги обедини в осъзната политическа общност. Способна не просто да свали ГЕРБ, но и да дискредитира трайно герберизма.

Разбира се, има риск от провал. Машината за манипулации на управляващите е привнесена, настроена и поддърщана от САЩ. Размерът й е колосален и нищо чудно да смели президента. Така, както размаза Яне Янев или Бареков… Но с риск да се провали, Румен Радев трябва да опита. Защото едва ли за него ще има смисъл да се бори за втори мандат, ако до края на първия продължи да стои в евро-атлантическата си клетка. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Съгласен съм в общи линии със статията, но смятам, че БСП продължават да са един Франкенщайн и не може да им се гласува пълно доверие. Спомням си, когато Борисов за пръв път беше свален и всички надежди бяха заложени на БСП, как създадоха правителството на Орешарски и как персонално засегнаха интересите на хората, които ги бяха избрали. Тогава за пръв път трябваше да преглътна, че от „лошо имало и по-лошо“. Резултатът е, че Борисов се върна на бял кон и още го язди. Президентът има сила да подкрепи и други прогресивни сили, по един или друг начин и тази подкрепа да е решаваща. Корнелия Нинова се вряза в редиците на станишевистите с устрем, но само устрем не е достатъчен и те могат всеки момент да вземат реванш. България няма живот за такъв провал.

    • Иван, анализът ти би бил правилен, ако в България нямаше едни условности като фалшифициране на избори и лидери на партии – агенти на ЦРУ. Като Доган, например. Това обяснява и защо правителството начело с Орешарски бе такъв Франкенщайн, както и избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Забрави ли, че коалиционния партньор на БСП в този кабинет беше ДПС, което изпълни поръчката кабинетът Орешарски да просъществува около година, след което да падне. Това си беше американска поръчка. Протестите на соросоидните умни и красиви НПО-джендърчета – също. БСП е опозиция в една държава, тотално прихваната от службите на САЩ и превърната в тяхна колония с всички произтичащи за нас, народа, от това последствия. Мисля, че си прекалено суров в критиките си към Столетницата. Иначе- чест и почитания. Жив и здрав да си!

  2. Не господин Гошо, не съм суров. Ако БСП продължава да е опозиция, вината не е в страничните наблюдатели. Дали ЦРУ или ГРУ имат власт, няма от къде да знам, а предположенията и фантазиите само влошават логиката. Помня достатъчно добре обаче министрите Цветлин Йовчев, Кристиян Вигенин, Петър Чобанов и Ангел Найденов и не са ми любимци. Те не са от ДПС! Всеки има право на симпатии и антипатии, но втори път върната стока не вземам. Сега на местните избори в нашият град издигат неизбираем кандидат, при условие, че имаха кандидат с аурата на победител измежду останалите. Кое е причината? Връзки, лобизми, шуробаджанащина и боричкане за власт. Сам казахте столетница, а на България е нужен свеж двигател. Не американците, нито руснаците, турците или византийците са ни врагове, а нашите дребни мечти. Бъдете здрав и ме оборете на изборите! Ще си посипя главата с пепел, не ме е срам.

    • Иван, не ми се спори. Очевидно е че не разбираш добре какво точно се случва в момента с България и света. Какви ти фантазии и предположения?! Знаеш ли какво е НПО, кой и с каква цел ги финансира и защо броят им в България набъбна до 5 хил.? А щом не си сигурен, че изборите в България се манипулират и че протестите на умните и красивите“ соросоиди са платени, щом не знаеш, че ГЕРБ и „Америка за България“ поддържат свои фабрики за тролове с хиляди платени драскачи в нета, щом не знаеш кой и как финансира основните телевизии в България, щом не знаеш, че русофобията в България е една много добре платена професия, както и плюенето по лявото и антиглобализма… значи просто не си добре информиран и не можеш да изказваш адекватно мнение. Явно приемаш, че българите са 100 % олигофрени и мазохисти, които мрат да гласуват за ГЕРБ… Да ми обясняваш, че Орешарски, Цветлин Йовчев и Ангел Найденов са били по-лоши управленци от Цецко, Цецка, Бочко и Шльоко… и правителството на Ореха затуй паднало… кво да ти коментирам глупавите тези? И я си припомни кой свали Орешарски от власт. Не беше ли коалиционният партньор на Столетницата- ДПС?!? Понеже протестите на соросоидните „ранобудни студенти“ и „умни и красиви платени лумпени“ не успяха, та се наложи САЩ да активизират агента си Доган. ДПС оттегли подкрепата си за правителството на Орешарски, кабинетът падна. И за благодарност ДПС отново са в управлението задкулисно. И така нататък… наистина, не си добре информиран.

      • Гошо, много плам и много приятелски огън. За това не можете да ги победите и гласовете на левите се разпиляват и ще се разпиляват. Преди да заредиш картечницата с обвинения, погледни по кого стреляш с тези клишета.

  3. Целият български народ е вкаран в евро-атлантическата клетка, от която трябва да излезем. Мнозинството не би подкрепило никой политик или партия, които бълват глупости от рода на „евро-атлантически ценности“. Тоя път сме поробени от ЕС и НАТО, истината е една и който се осмели да я оповести публично, ще спечели доверието на масите. Уважавам и високо ценя ерудицията на Президента, но докато говори за тая убийствена за България ориентация, няма да успее да ни измъкне от блатото. Всяка негова дума се гледа с микроскоп от чуждите служби, та мисията му става почти невъзможна. Впрочем, има и друга истина – малката, ограбена и изтощена България, не може да се справи сама, без чужда помощ, а тя няма да дойде от САЩ. Така, че вън от ЕС и НАТО и обръщане погледа в друга посока. Такива са световните тенденции.

  4. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ С ВАС ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ И ДОВЕРИЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СИ ВЪРНЕМ Н Р Б

  5. До Иван:

    1) Не пиша клишета, а истини.

    2) Приятелският огън е от теб. Уж си левичар, а атакуваш безмилостно единствената лява партия в България с възможност да свали мафията ГЕРБ. Виж си горните постове.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *