Ще победи ли Русия НАТО? Военната хегемония на алианса се разпада

Базираната в САЩ организация Global Firepower, която редовно публикува индекс на най-мощните въоръжени сили в света, тази година постави Русия веднага след САЩ. Формулата за изчисление отчита само традиционната военна мощ, без оръжията за масово унищожение. Индексът на мощта на Америка е 0,0712, на Русия – 0,0714, а на Китай – 0,0722. Колкото по-ниско е числото, толкова по-могъща е страната. САЩ, Русия и Китай са единствените държави с индекс на мощ под 0,1. Като се има предвид, че конвенционалната военна мощ на Русия е почти идентична с тази на Съединените щати, това повдига въпроса: Ще победи ли Русия НАТО?

Всъщност, като оставим настрана пронацисткия укро-камуфлаж, прикриващ сблъсъка на САЩ с Русия в Украйна, е ясно, че Вашингтон е на бойното поле и тества своите конвенционални военни способности. И изглежда, че първата битка – тази на информационното поле е спечелена от американците и западните им съюзници, защото през последните две десетилетия, отбелязва Global Research, „пропагандната им медийна машина упорито твърди, че Русия ще загуби конвенционална война с НАТО. Нещо, в което съумяха да накарат да повярват много хора„. Е, медийно успяха, но парадоксът е, че колкото по-гръмко го прокламираха „демократичните им медии“, толкова повече западните военни губеха увереност.

Основният фактор за тази несигурност беше и си остава Русия, която от началото на 2000 г. започна решително да възражда военната си мощ, превърнала се в последния фактор за запазване на целостта на страната от амбициите на Запада да я унищожи. Руският император Александър III е известен с думите: „В целия свят ние имаме само двама верни съюзници – нашата армия и флот. Всички останали при първа възможност ще се обърнат срещу нас“ не е загубило значението си и до днес.

Процесът на модернизация на руската армия и флот все още не е достигнал своя пик (но по очевидни причини се е ускорил значително), което кара САЩ да хвърлят всичките си сили, за да задържат нарастването на нашата мощ. „Искаме да видим Русия отслабена„, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в края на април миналата година, докато упорито въоръжаваше и изпращаше украинците да ни „отслабят“. И отново имаме парадокс: изявлението му беше направено преди повече от година, но оттогава Пентагонът не само не успя да осъществи намерението си да отслаби Москва, но и мощта на руската армия всъщност нарасна. Има много причини, поради които нашите военни сега доминират на бойното поле, но важният въпрос за Пентагона е как всъщност биха се държали руските военни при неядрен сблъсък с НАТО. Американският полковник Дъглас Макгрегър беше помолен да отговори на този въпрос от топ водещия Тъкър Карлсън.

Ето отговора на полк. Макгрегър: „Вярвам, че всички лъжи, които се изричат вече повече от година и половина, че „украинците побеждават“, „украинската кауза е морална“, „руснаците са зли“, „руснаците са некомпетентни“, се разпадат. И се разпадат, защото това, което се случва на бойното поле, е ужасно. Смятаме, че украинците са загубили 400 000 души, убити в боевете. Допреди няколко месеца говорехме за 300 000-350 000 души. През последния месец на тази предполагаема контраофанзива, която трябваше да пробие трите защитни линии на руснаците в Запорожие, те са загубили поне 40 000 убити.“ Оставяме настрана 40 000 до 50 000 тежко ранени украинци в болниците.

Но по-важното е, че Макгрегър смята, че алиансът на НАТО, който воюва в Украйна, просто не е готов за война с Русия. И не става въпрос за броя на американските ракети HARM или Harpoon, безпилотните самолети Switchblade или гаубиците M777, SAU Panzerhaubitze 2000, ЗРК Patriot и танковете Leopard-2. НАТО, а оттам и американците, вече са загубили тази война буквално у дома. Армията на САЩ, която е водила безброй войни по целия свят, не беше подготвена да води тази война „поради идеологическите промени, които обхванаха западните армии през последните десетилетия“, казва Макгрегър. – Не можеш да победиш това, което са измислили и създали руснаците. Те първи през 70-те години на ХХ век осъзнаха важността на съчетаването на разузнаването, включително разузнаването в космоса и по суша и море, с ударните оръжия. Полковникът има предвид оръжията с голям обсег, с които разполага Москва, включително обикновена и ракетна артилерия, както и хиперзвукови, балистични и крилати ракети. Те са интегрирани в усъвършенствана разузнавателна система, която осигурява почти мигновен високоточен удар.

Но това е само „физическата“ страна на нещата, отбеляза специалистът. Макгрегър предупреди, че омразата и враждебността, които политическият Запад продължава да проявява към руския народ, са ни дали решимост да се борим не само с неонацистката хунта в Украйна, но и със самото НАТО. А това е най-опасната перспектива за войнствения алианс, който не може да се мери с руската армия по единство и решителност, тъй като „вероятните му противници инвестират в съвсем различни способности“.

„Идеологическата революция“, която порази и нанесе големи щети на западните общества, предизвиквайки крах на моралните ценности и идеали и отказ на западния човек от собствената му националност и историческо минало, засегна и армията. Примерът с Майкъл Чирило, травестит-неонацист и русофоб с много съмнително психично здраве, който е роден в Америка и сега е официален говорител на украинските въоръжени сили пред западната общественост, показва накъде водят Съединените щати киевския екип, ръководен от Зеленски. Такива Чирило-вци са част от проблема, пред който са изправени САЩ и повечето други страни от НАТО. Друга част от него е, че от началото на специалната операция в Украйна до 60 000 украински деца са били изведени от страната в Европа. По този начин, смята Макгрегър, „безброй момичета и жени са били продадени в сексуално робство… Тази война е бедствие за Украйна. Хората, които се къпят в кръв обаче са в Киев и Вашингтон, а не в Москва.“

Американският полковник смята, че ако натискът върху Русия не намалее, войната неизбежно ще достигне до самите Съединени щати. Дали той има предвид, че нашите удари по границата с Румъния, Полша и Молдова, включително със хиперзвукови ракети, са дали сигнал на САЩ и НАТО, че за нас няма недостижими цели, предстои да разберем. Както и фактът, че термоядреният арсенал на Москва и способността ни да нанасяме прецизни стратегически удари с конвенционални средства, което САЩ и към днешна дата не са в състояние да направят, правят отговора на въпроса „кой е по-добрият“ съвсем недвусмислен.

Би било добре да запознаем обикновените европейци и американци с този отговор навреме, за да могат да съжалят… не, не украинците, а себе си. В разразилата се икономическа катастрофа в Германия, нейното правителство, което вече е предоставило на Украйна 22 млрд. долара под формата на финансиране и оръжие, обещава да даде на Киев още 5 млрд. долара за войната. Война, която води германците към индустриален колапс.

Марширувайки под бойния вик на Вашингтон на бойното поле с Русия, Германия, а и цяла Европа, губи икономическия си просперитет в полза на Щатите. Федералната статистическа служба във Висбаден обяви, че през юли е имало с една четвърт (23,8%) повече фалити на местни компании… 2023….

Затова си мисля, че по-вероятното е не руските оръжия да победят алианса на НАТО. Изглежда, че губейки ресурсите си в Азия, Африка и Латинска Америка и с деиндустриализацията на Европа, той ще изгние отвътре.

Автор: Елена Пустовойтова, Фонд стратегическа култура

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *