Военният преврат в Габон: Президентът е под домашен арест, френските добивни компании в страната спряха работа

Френската минна компания „Ерамет“ (Eramet), която извършва мащабен добив на манган в Габон, обяви днес, че е спряла всичките си дейности в африканската страна след събитията тази нощ, предаде Ройтерс.

Акциите й поевтиняха с 5 на сто след съобщението. В материала се предполага, че и останалите чуждестранни добивни компании са прекратили дейност, въпреки че все още не са го обявили официално.

Говорител на френското правителство обяви, че Франция осъжда преврата в Габон и иска резултатите от изборите да бъдат уважени.

Припомняме, че в ранните часове на днешния ден група високопоставени габонски военни се появиха по националната телевизия и заявиха, че са завзели властта, след като националната избирателна комисия обяви, че дългогодишният профренски президент Али Бонго е спечелил трети мандат.

Превратаджиите споделиха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в западноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Междувременно стана ясно, че президентът вече е под домашен арест, предаде Ройтерс.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва „следи отблизо“ обстановката в африканската страна.

„В Москва бяха приети със загриженост съобщенията за рязко влошаване на вътрешната обстановка в приятелската африканска страна. Продължаваме отблизо да следим развитието на обстановката и се надяваме тя бързо да се стабилизира“, заяви пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Ето какво се случи тази нощ в Габон. Подробности около военния преврат ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ВСИЧКИ ФРАНСЕТА ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ ЗА РОБСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
    ДА ИМ СЕ КОНФИСКУВА ВСИЧКО АМА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО В БАНКИ И НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО.
    ЗА ДА ИМА ПОНЕ МАЛКО СПРАВЕДЛИВОСТ КЪМ ТОЗИ НАРОД.

  2. Следите вие отблизо какво става в братската африканска страна, ама си обезглавихте следачката. Ще видим сега колко може шамана, ама май ич не може.

  3. Как може човешки същества да допускат толкова глад в една страна. Дано им се върне и на тях и на поколенията.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *