Шефът на чешкото Военно Разузнаване ген. Шандор: Скоро Москва пак ще е геополитическият ментор на Централна и Източна Европа

Украйна ще понесе тежки загуби и ще се разпадне като държава в резултат на настоящия конфликт. Тази прогноза направи на 8 септември генерал Андор Шандор, бивш ръководител на чешкото военно разузнаване. Той заяви, че скоро Русия ще се върне в ролята си на обединяващо звено и геополитически ментор на страните от Централна и Източна Европа.

„Конфликтът в Украйна ще завърши с нейното разпадане. Тя ще понесе много тежки загуби и последващо разпадане. Част от територията и населението й ще се присъединят към Русия. Ще има още един замразен конфликт в света, който ще създаде много проблеми в тази част от Европа, в която живеем“, каза той в интервю за полския вестник Mysl Polska.

Шандор коментира и периодичните изявления на лидерите на западните държави, че тотална война с Русия не е в техен интерес. Той отбеляза, че ситуацията в Украйна е на етап, в който вероятността от постепенно въвличане и на други държави в конфликта е все още висока.

„В историята сме виждали конфликти, в които никоя от държавите не е искала да се намеси, но в крайна сметка са влезли във войната. Опасявам се, че в момента и Чехия, и Полша, и други източноевропейски държави… опасявам се, че ни въвличат все повече и повече в този конфликт, въпреки нашето нежелание“, каза той.

Бившият шеф на чешкото военно разузнаване прогнозира, че настоящият сблъсък на САЩ и Русия в Европа ще доведе до това, че Вашингтон ще се оттегли, а Москва отново ще се превърне в геополитически център за Източна и Централна Европа.

В края на май заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че разпадането на Украйна в резултат на поражението ѝ във военната конфронтация е неизбежно. Според него Украйна или ще се разпадне моментално, или бавно и мъчително ще губи един по един подконтролните й в момента региони.

На 23 август Медведев за пореден път говори за вероятността Украйна да изчезне от политическата карта на света в резултат на настоящия конфликт. Той даде за пример нахлуването на Грузия в Южна Осетия преди 15 години и отбеляза, че сегашната ситуация в Украйна „ще завърши с безславно поражение на Киев, както навремето на грузинските агресори“.

На 13 юли американският политически анализатор Джон Миършаймър прогнозира, че след победата на Русия в конфликта, Украйна ще загуби половината от териториите си. Миършаймър смята, че след като Украйна загуби, останалата от нея суверенна половина няма да бъде поканена нито в Европейския съюз, нито в НАТО, защото окастрената териториално, без излаз на море и опустошена от войната страна няма да може да изпълни условията за присъединяване към нито една от двете организации. Освен това остатъчното формирование с център Киев няма да има капацитета да продължи да се бори с Русия под предлог „да си върне загубените земи“ и съвсем резонно Западът ще загуби всякакъв интерес към нея, каза Миършаймър.

Източник: Известия

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. сетила се мара…да се побара…шандор ли си,шамандур ли си..живуркате си в своя измислен рай и вървите все подир събитията…късно е либе за китка…прогнозите ви отдавна нямат никакво значение..нещата се решават на др.нива-духовни,не материални..

  2. Но е прав!
    Държавата ще бъде опустошена!
    Западът ще оттегли подкрепата си..
    Славянски народи се избиват..
    Заради западна пропаганда ..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *