Шефът на Украинския еврейски комитет: В Украйна започнаха открито да продават мемоарите на хърватския фашист Павелич

Една от най-големите книжарски вериги в Украйна започна да продава мемоари на съюзника на Хитлер, хърватския фашист Анте Павелич, който извърши етническо прочистване по време на Втората световна война. Това съобщи ръководителят на Украинския еврейски комитет Едуард Долински във Фейсбук, предаде ТАСС.

„Павелич е ръководител на марионетното правителство на Хърватия, съюзник на нацистка Германия през 1941-1945 г., екзекутор на евреи, сърби и цигани. Организатор на масовото убийство на повече от 30 хиляди хърватски евреи -, пише той. – Но в анотацията към двутомните мемоари на нацисткия палач не се споменава за това. И в книгата няма нито дума за това“. Според Долински по този начин книжарската верига „всъщност се занимава с изчистване на нацистките престъпления и отричане на Холокоста“. 

На снимката: Анте Павелич

Павелич е лидер на хърватските нацисти-усташи, военен престъпник и колаборационист на Хитлер, посочва ТАСС. Югославските комунистически власти обвиниха Павелич и усташите за организирането на масовото изтребление на 700 хил. цивилни по време на войната. След поражението на германските войски Павелич бяга в Австрия. През 1945 г. Югославският народен съд го осъжда задочно на смърт. Укрива се в Италия, Аржентина, Испания, оцелява след атентат. Умира през 1959 г.

След преврата през 2014 г. в Украйна беше избрана за идеологическа основа на държавата най-радикалната версия на украинския национализъм, отбелязва още ТАСС. Тя се основава на преразглеждане на историята, възхвала на най-омразните фигури на националистическото движение, по-специално членовете на УПА и ОУН (Украинската въстаническа армия и Организацията на украинските националисти, забранени в Руската федерация), които са сътрудничили на нацистка Германия и са виновни за кланетата на поляци, евреи, украинци и руснаци. Улици в Украйна са кръстени на лидера на бойците от ОУН Степан Бандера и главнокомандващия на УПА, хауптщурмфюрер на войските на СС Роман Шухевич. За по-малко от десетилетие им бяха издигнати стотици паметници, бяха поставени най-високо в пантеона на украинските герои и в тяхна чест всяка година се провеждат неонацистки факелни шествия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Зеленски, Порошенко, Коломойски, Яценюк, Кличко, Тимошенко, не членуват ли в този комитет?

    • Гореизброените от теб негодници (Зеленски, Порошенко, Коломойски, Яценюк, Кличко, Тимошенко), са до един еврейски сатанистки копелета.

  2. Отричането на холокоста, тази еврейска измислица, е криминално престъпление в някои европейски страни – Австрия, Германия, Франция.

    • ЕС или Еврейския съюз е под тотален еврейски контрол. Няма мърдане.

  3. Ото фон Бисмарк е казал: „Натиснете само един евреин, и от всички страни ще чуете писък“.

  4. Нещо не чувам гадните чифути да са надали викове за забраната на Провославието, нито за палежа на православни храмове и избиването на свещеници.
    Смърт мамицата ви жидова.
    Между другото ЕС забрани със закон Православието и го обяви за руска пропаганда, но не чух плач и в България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *