Целта на задаващия се ураган от глад и бедност по света е да осигури продължаване на господството на САЩ

Автор: Колин Тодхънтър за Global Research

През март 2022 г. генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за предстоящ „ураган от глад и срив на глобалната хранителна система“ заради кризата в Украйна.

Гутериш каза, че цените на храните, горивата и торовете са скочили до небесата, а веригите за доставки са нарушени и добави, че това ще засегне най-тежко най-бедните и посява семената за политическа нестабилност и безредици по целия свят.

Според Международния панел от експерти по устойчиви хранителни системи обаче, в момента има достатъчно храна и няма риск от глобален недостиг на храни в света.

Виждаме изобилие от храна, но въпреки това цените й растат главоломно. Проблемът не е в недостига на храна, а в спекулациите с хранителните стоки и манипулирането на една вродено погрешна глобална хранителна система, която обслужва интересите на корпоративните търговци от агробизнеса и доставчиците на суровини… за сметка на нуждите на хората и истинската продоволствена сигурност.

Войната в Украйна по същество е и геополитически търговски и енергиен конфликт. САЩ водят прокси война срещу Русия и Европа, като се опитват да отделят Европа от Русия и налагат санкции на Русия, за да навредят на Европа, за да направят последната още по- зависима от САЩ.

Икономистът професор Майкъл Хъдсън наскоро заяви, че войната на САЩ в Украйна е в много по-голяма степен война срещу Европа и Германия. Целта на санкциите е да попречат на Европа и други традиционни американски съюзници като Япония, Ю. Корея и пр. да увеличат търговията и инвестициите си в надигащите се икономики на Русия и особено на Китай.

Неолибералните политики от 80-те години на миналия век до днес буквално изтърбушиха икономиката на САЩ. Тъй като производствената им база е силно отслабена, единственият начин за САЩ да запазят днес хегемонията си върху планетата е като подкопаят Китай и Русия и успоредно с това отслабят Европа.

Хъдсън казва, че това е причината преди една година Байдън и американските неоконсерватори да взривят Северен поток-2 и цялата (енергийна) търговия с Русия.

САЩ знаеха предварително как ще се отразят санкциите срещу Русия. От тях Русия не губби почти нищо, защото суровините й веднага се ориентираха към други пазари. Но тези санкции послужиха на Вашингтон да раздели света на два блока, подхранвайки нова студена война със САЩ и Европа от едната страна на завесата, и Китай и Русия с техните сателити от другата.

Управляващите в САЩ знаеха, че Европа ще бъде опустошена от по-високите цени на енергията и храните, а страните от Глобалния юг, които внасят храни, за да изхранват голямото си население, ще пострадат поради нарастващите разходи.

Това не е първият път, когато САЩ създават огромна криза, за да запазят глобалната си хегемония чрез предизвикване на изкуствен огромен скок в цените на основните суровини, които ефективно вкарват страните в капан на зависимост и дългове.

През 2009 г. Андрю Гавин Маршал описва как през 1973 г. – малко след излизането от златния стандарт – Хенри Кисинджър е основен играч в манипулирането на събитията в Близкия изток (арабско-израелската война и „енергийната криза“). Тази поредица от американски манипулации удължи глобалната хегемония на САЩ с няколко десетилетия, въпреки че тогава, през 73 г. те на практика бяха фалирали – заради войната във Виетнам и по други причини… а икономическия възход на колониите им Германия и Япония силно застрашаваше индустриалния им сектор.

Кисинджър помогна да се осигури огромен скок в цените на петрола, като се договори с ОПЕК и по този начин гарантира завидни печалби за англо-американските петролни компании, които бяха преувеличили ливъриджа си в петрола в Северно море. Освен това с това споразумение той циментира петро-доларовата система със саудитците и впоследствие постави африканските държави, които бяха поели по пътя на (базирана на петрола) индустриализация, на бягащата пътека от зависимост и дългове към Запада поради скока в цените на петрола.

Днес САЩ отново водят война срещу огромни части от човечеството, които обаче ако бъдат изкуствено обеднени, ще изпаднат отново в зависимост от САЩ и финансовите институции, които американците използват, за да създават зависимост и задлъжнялост – Световната банка и МВФ.

Стотици милиони ще изпаднат в отчайваща бедност, а някои ще умрат от глад заради политиката на САЩ. Тези хора се разглеждат от Вашингтон с презрение и като съпътстващи неминуеми жертви в голямата геополитическа игра.

Противно на това, което мнозина смятат, САЩ не са изчислили погрешно резултата от санкциите, наложени на Русия. Майкъл Хъдсън отбелязва, че цените на енергията се увеличават, което облагодетелства американските петролни компании и платежния баланс на САЩ като износител на енергия. Освен това, целта на санкциите срещу Русия е да се ограничи руският износ (на пшеница и газ, от който се правят така нужните на света торове). Тоест цените на селскостопанските продукти ще се повишат. Това също ще е от полза за САЩ като износител на селскостопански продукти.

Ето как САЩ работят в момента за запазване на господството си над останалите страни в света.

Настоящите политики са предназначени да създадат хранителна и дългова криза особено на по-бедните държави. САЩ могат да използват тази дългова криза, за да принудят страните да продължат да приватизират и разпродават публичните си активи, за да обслужват дълговете си, за да платят за по-високия внос на петрол и храни.

Тази империалистическа стратегия идва на фона на заеми за „облекчаване на COVID“, които са служили на подобна цел. През 2021 г. преглед на Oxfam на заемите на МВФ от COVID-19 показа, че 33 африкански държави са били насърчени да следват политики на строги икономии. Най-бедните страни в света трябва да изплатят 43 милиарда долара за изплащане на дългове през 2022 г., което иначе би могло да покрие разходите за внос на храни.

Oxfam и Development Finance International също разкриха, че 43 от 55 държави-членки на Африканския съюз са изправени пред съкращения на публичните разходи на обща стойност 183 милиарда долара през следващите пет години.

Затварянето на световната икономика през март 2020 г. („блокиране“) послужи за задействане на безпрецедентен процес на глобално задлъжняване. Условията означават, че националните правителства ще трябва да капитулират пред исканията на западните финансови институции. Тези дългове са до голяма степен деноминирани в долари, което спомага за укрепването на щатския долар и влиянието на САЩ върху страните.

САЩ създават нов световен ред и трябва да си гарантират, че голяма част от Глобалния Юг ще остане в тяхната орбита на влияние, вместо да се озове в руския и особено китайския лагер и в инициативата им за икономически просперитет на пояса.

След COVID-експеримента, за който излизат все повече данни, че е американска работа, те постигат целите си чрез войната в Украйна, санкциите срещу Русия и създадената от тях хранителна и енергийна криза.

Още през 2014 г. Майкъл Хъдсън заяви, че САЩ налагат контрола си върху по-голямата част от глобалния юг чрез селското стопанство и контрола си върху доставките на храни за тези страни. Геополитическата стратегия на Световната банка за отпускане на заеми превърна страните в зони с хранителен дефицит, като ги убеди да отглеждат плантационни експортни култури – а не да се изхранват със собствените си хранителни култури.

Петролният сектор и агробизнесът са обединени като част от геополитическата стратегия на САЩ.

Заедно с петрола, контролът върху глобалното селско стопанство е основен елемент на геополитическата стратегия на САЩ за контрол върху планетата в продължение на много десетилетия. Те вкараха нациите в капана на измислената от тях глобализирана продоволствена система, която разчита на монокултивиране на експортни стоки, за да спечели чуждестранна валута, свързана с изплащане на държавния дълг на тези държави в долари и директивите за „структурно приспособяване“ на Световната банка/МВФ. Това, което видяхме, беше превръщането на много страни от хранително самодостатъчни в райони с хранителен дефицит.

И това, което също видяхме, е, че страните бяха превърнати от САЩ в ресурсни придатъци, които продават ресурсите си на безценица и задължително срещу долари. Защото нефт и храна могат да си закупят единствено срещу долари.

Циничното „решение“, насърчавано от световния агробизнес за настоящата продоволствена криза, е фермерите да бъдат принудени да произвеждат повече и да търсят по-добри добиви, сякаш кризата е на недостатъчно производство. Това означава повече химикали, повече техники за генно инженерство и други подобни, поставяйки повече фермери в дългове и в капан на зависимост.

Това е същата стара лъжа на индустрията, че светът ще гладува без нейните продукти и изисква повече от тях. Реалността е, че светът е изправен пред глад и растящи цени на храните поради системата, въведена от глобалните агробизнес компании.

И това е същата стара история – изтласкване на нови технологии в търсене на проблем и след това използване на кризи като оправдание за тяхното внедряване, като същевременно се игнорират основните причини за такива кризи.

Твърде дълго „класата“ отсъства от основния политически дискурс. Само чрез организиран, обединен протест обикновените хора ще имат някакъв шанс за значимо въздействие срещу новия световен ред на тираничния авторитаризъм и опустошителните атаки срещу правата, поминъка и стандарта на живот на обикновените хора, на които сме свидетели.

Автор: Колин Тодхънтър

Източник: Global Research

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *