„Хюман райтс уоч“: Украйна да спре да използва забранени противопехотни мини срещу руските войски

Неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ (Human Rights Watch) откри нови доказателства за безразборното използване на забранени противопехотни мини от украинските сили срещу руски войски.

„Хюман райтс уоч“ призова правителството на Украйна да изпълни ангажимента, поет по-рано този месец, а именно:

– да не използва такива оръжия;

– да разследва тяхната употреба;

– да потърси отговорност от виновните.

„Обещанието на украинското правителство да разследва очевидното използване на забранени противопехотни мини от армията му е важно признание за задължението му да защитава цивилните“, заяви Стив Гус, оръжеен директор на „Хюман райтс уоч“.

„Хюман райтс уоч“е споделила констатациите си с украинските власти в писмо от месец май, на което обаче не получила отговор.

През 2005 г. Украйна ратифицира международен договор от 1997 г., забраняващ използването на подобни мини и задължаващ правителството в Киев да унищожи запасите от такива оръжия.

Противопехотните мини се детонират от присъствието в близост или от директен контакт с човек и практиката е показала, че убиват и осакатяват цивилни дълго време след края на един въоръжен конфликт, се посочва в доклада.

След началото на СВО на Русия през февруари 2022 г. „Хюман райтс уоч“ публикува четири доклада, документиращи използването от украинските войски на 13 вида противопехотни мини, които убиха и раниха цивилни.

Новият доклад е продължение на доклад от януари, че украински войници са изстреляли ракети, които са разпръснали хиляди мини PMF-1 в контролираните от Русия райони в и около източния град Изюм между април и септември 2022 г., малко преди силите на Киев да си го върнат обратно. Данни за изстреляни хиляди мини-венчелистчета, целящи да убиват и раняват цивилни граждани, пристигнаха и от град Донецк.

В последния доклад Хюман райтс уоч“ се посочва, че новите доказателства за използването на противопехотни мини от украинските сили идват от снимки, публикувани в интернет от лице, работещо в Източна Украйна. Според снимковия материал са използвани части от бойни глави на 220 мм ракети Ураган.

Всяка от тези ракети изстрелва безразборно 312 противопехотни мини PFM-1S.

Източници: reuters.com, news.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *