Фронтът в Донбас се разпадна

Войските на съюзническите армии на Русия и ЛНР продължават методично да освобождават Лисичанск. Щурмовите части вече владеят половината град и стратегически важно съоръжение в южните покрайнини на града –  огромната петролна рафинерия. Блокираните в оперативно обкръжение подразделения на украинската армия са силно ограничени във възможностите си за маневриране. За случващото се в тази зона на военните действия четете в статията долу:

Половината град

Командването на ВСУ имаше големи планове за рафинерията в Лисичанск. Киев се опита да превърне това предприятие в крепост, във втори “Азовстал”. Рафинерията се намира в южните предградия, близо до селището Волчеяровка. То беше и основната крепост на украинската групировка.

На територията на индустриалната зона има много удобни позиции за снайперисти, картечници и гранатомети, укрития за артилерия и гаубици. Оставената там украинска групировка обаче не се бори дълго. Половината бяха избити за часове, а останалите избягаха в посока Лисичанск.

„Всички пътища към Лисичанск вече се контролират от съюзническите сили на Русия и ЛНР“, обясни пред журналисти посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник. „И последната пътна артерия на украинците в Лисичанск – пътят Лисичанск-Артьомовск вече е напълно блокиран. В индустриалната зона на града престрелките продължиха няколко дни, и сега украинските формирования са напълно изтласкани в северните квартали на градската агломерация”.

В допълнение към рафинерията, съюзническите сили окупираха завода за каучукови изделия, разположен на изток. Някога това е било едно от най-големите предприятия на Украинска ССР. Но украинските сили и него решиха да не отбраняват. Мариупол им показа, че в условията на пълно обкръжение – без подкрепления и възможност за попълване на боеприпасите – всяка една съпротива е обречена.

Вчера от МВР на Луганската народна република съобщиха, че 50 % от град Лисичанск е овладян. Битките са за всяка къща. Частите на ВСУ се опитват да прикрият отчаян опит за отстъпление на основните си сили, които безуспешно се опитват да излязат от обкръжението през единствения непреграден, но пък жестоко обстрелван път към Белогоровка. Този маршрут минава през открито поле. Отстъпващите войски са постоянно бомбардирани от артилерия и авиация и това не им дава възможност да преминат.

Въпрос на време

„Те са в капан, поражението им е въпрос на дни, казва офицер от армията на ЛНР с позивна “Люти.“ “Според нашата информация, освен украинските военни, в 100-хилядния гр. Лисичанск са се укрепили и няколкостотин западни наемници и доброволци, главно от Полша. Надяваме се да проявят достатъчно разум и да не умрат за чужда държава. Ако чужденците не са извършвали военни престъпления в Донбас, могат да разчитат на снизходителността на съда. Но докато не сложат оръжие и продължават да оказват съпротива в котела, няма да ги жалим”, допълни той.

Украинската групировка в Лисичанск има само един теоретичен изход – към гр. Северск, в североизточната част на Донецка област. Но за да се доберат до там, бойците на ВСУ трябва да преминат под ураган от руски артилерийски огън.

Контролът върху този най-важен транспортен възел ще позволи на съюзническите руски сили да развият настъплението едновременно в няколко направления: на юг – към Бахмут, на запад – към Славянск и Краматорск, на северозапад – към района на Харков. Но за да се предприемат тези по-нататъшни действия, ще е необходимо първо напълно да се освободи територията на ЛНР.

След освобождаването на Лисичанск частите, използвани в този участък на фронта, ще се прехвърлят на територията на ДНР, където позициите на ВСУ са все още доста силни.

„Изкупителна жертва“

Замид Чалаев, командир на чеченския полицейски полк “Ахмат Кадиров”, каза пред журналисти, че частите, настъпващи в Лисичанск, целят да обезкървят тамошното ВСУ и да го принудят да изразходи боеприпасите на артилерията и тежката си бронирана техника. След това гарнизонът ще се предаде.

Според експертите поражението на украинската армия в ЛНР ще има дълбоки политически последици за Киев.

„Зеленски постави задачата на ръководителя на контраразузнаването генерал Александър Поклад да събере доказателства за образуване на „дело“ срещу главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни заради загубата на територия и поражението на ВСУ в Донбас“, написа в социалните мрежи бившият депутат от Върховната Рада Иля Кива. В близко бъдеще на хунтата в Киев ще й е необходима „изкупителна жертва“ за да успокои обществото, в което недоволството и недоверието към властите нарастват все повече и повече.

Ще се види докъде ще се стигне. Според бившия народен депутат, висшето командване на украинската армия е наясно с предстоящите провокации от страна на президента Зеленски. Генералите се опасяват, че той ще ги хвърли на кучетата, за да се спаси от отговорност и затова вече водят преговори с Петро Порошенко, като му обещават преврат и коронясването му за президент след това. Вътрешната политика на Украйна пряко зависи от събитията на фронта.

Андрей Коц

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ СПАСЕТЕ И БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *