Фондация „Херитидж“: Американската армия е „твърде слаба“ и ще загуби в сблъсък с равностоен противник

За втора поредна година проучване на базирания в окръг Колумбия мозъчен тръст The Heritage Foundation класира американската армия като „слаба“, заключавайки, че Пентагонът не е в състояние да „защити жизненоважните интереси на САЩ“ по света.

За 10-та година специализирания военен институт Heritage Foundation, който е един от трите лицензирани института да събира данни за Пентагона, анализира и класира всички родове войски във въоръжените сили на САЩ в доклад от 664 страници, като определи тяхната сила в капацитет, способности и готовност за участие в голям конфликт, като ги оценява според „индекса за военна сила“ като много слаб, слаб, незначителен, силен или много силен .

В дъното на тазгодишната класация на авторитетния военен институт се намират Военновъздушните сили на САЩ, с незначителни резултати по отношение на капацитета и способностите им, като получават слаба оценка и по отношение на готовността за голяма война. Общата крайна оценка на ВВС на САЩ е „много слаб“.

„Няма нито една ескадрила изтребители във ВВС, която да има нивата на готовност, компетентност и увереност, които са необходими, за да се изправи срещу равностоен противник, а готовността продължава да се понижава“, се подчертава в доклада.

Военноморските сили на САЩ са на следващото място в класацията, оценени с много слаб капацитет, незначителна способност и слаба готовност, с обща оценка „слаб“.

„Този индекс оценява и заключава, че Военноморските сили се нуждаят минимум от 400 бойни кораба с екипажи, за да правят това, което се очаква от тях днес. Сегашният флот на бойните сили на ВМС, състоящ се от 298 кораба, и заниженият им оперативен темп се съчетават, за да разкрият една служба, която е твърде малка в сравнение със задачите, които й се налага да изпълнява“, се посочва в доклада.

„За да коригира тази тенденция, ВМС ще трябва да увеличи своята подготвеност и капацитет, като същевременно увеличи числеността и възможностите на своя боен флот, за да може да противодейства на непрекъснато увеличаващите се руски и китайски военноморски сили“, заключават от военно-аналитичния институт.

„В продължение на 10 години чрез този индекс наблюдаваме бавния спад на ВМС на САЩ, докато за същия период от време ВМС на Китай се модернизираха и нарастваха с бързи темпове“, каза Робърт Грийнуей, директор на Центъра за национална сигурност Алисън към Heritage Foundation, пред Fox News Digital .

Недостатъците както на американските военновъздушни сили, така и на флота се проявиха напълно през последните няколко седмици по време на операцията в Йемен. Там виждаме как американските военни кораби и самолети не успяват да обърнат йеменската блокада на Израел и Европа в Червено море.

В сравнение със споменатите два рода войски, третият – сухопътните войски на САЩ са единствените, които получават в доклада „минимална“ оценка. Те са определени като „слаби“ по капацитет, с минимални способности и „много силни“ по готовност да реагират.

„Само за две години броят на войниците на активна служба в американската армия се е свил от 485 000 на 452 000 военнослужещи“, казва Гринуей пред Fox News. „Това се отразява пряко както на готовността, така и на ефективността, тъй като армията не е в състояние да окомплектова напълно своите формирования. Хроничният недостиг на желаещи да служат в армията накара ведомството да намали „крайната численост“ с 12 000 души през [фискалната] 2023 г. Това е неустойчиво.“

През последните няколко години Пентагонът е изправен пред тежка криза с набирането на военнослужещи, в резултат на която през миналата година сухопътните сили, флотът и военновъздушните сили не успяха да наберат необходимият им брой войници поради проблеми, включващи лошо заплащане, некачествени жилищни условия, физическо насилие, рязко нарастване на броя на самоубийствата и посттравматичните стресови разстройства сред военнослужещите, както и заради недоволството сред семействата на военнослужещите от вечните войни на Вашингтон по света.

Кризата с набиране на военен персонал се задълбочава от факта, че шокиращите 77 % от младите хора в САЩ са лишени от правото да служат в армията поради липса на физическа форма, ниски резултати на психологическите тестове, злоупотреба с наркотици и наличието на криминално досие, наред с други проблеми. Освен това само девет процента от гражданите на САЩ на възраст между 16 и 21 години заявяват, че биха се насочили към военна служба при определени обстоятелства.

Ситуацията контрастира с балонизиращия се бюджет на Пентагона, който само за 2024 г. възлиза на историческите 886 млрд. долара. Въобще не е ясно за какво се харчат тези пари.

Всичко това се усложнява от факта, че доверието на гражданите на САЩ във военното ведомство е на рекордно ниско ниво. Според проучване на Института „Роналд Рейгън“ (RRI) от ноември 2022 г. само 38% от гражданите на САЩ имат доверие в армията на своята страна.

Източник – The Cradle

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Тези от фондацията са преписвали от мои постове 2008 г. :)
    Пък и са им платили, не като на мен :)

  2. Американската армия като турската са страхливци и разчитат на многото аскер първо бомбят със самолети но като ги изпревариш с атака казват вай аллах или маин гот.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *