Криза по границата на Тексас: Началото на американския военен период?

На снимката: Мигранти се събират до граничната стена между САЩ и Мексико, докато членовете на Националната гвардия на Тексас стоят на стража
Фото Хосе Луис Гонзалес/Ройтерс

Съединените щати са на прага на преломен момент в политическата си история. Тексас открито се противопостави на администрацията на Байдън и на исканията на Върховния съд на САЩ да спре блокирането на федералните агенти на южната граница. Този бунт срещу Вашингтон получи подкрепа от 25 други щата, бившия президент Доналд Тръмп и председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Вместо да се опита да деескалира конфликта тихо, Байдън реши да налее бензин в огъня – постави ултиматум на Тексас да върне контрола над граничните патрули на федералното правителство до петък. В случай, че тази авантюра се провали, Байдън може да се опита да принуди Тексас да се подчини, като изпрати американската армия и нареди на Националната гвардия на Тексас да се обърне срещу щатските власти. Подобен ход би се отразил зрелищно. В най-добрия случай Байдън ще излезе от тази криза още по-порицаван, отколкото е в момента. В най-лошия случай американските войски ще стрелят едни срещу други.

През последните години стана модерно да се спекулира с възможността за нова американска гражданска война. Аз лично не смятам, че това е най-вероятният сценарий. Това, което очаквам да се случи, е постоянна ерозия на федералния център. Вашингтон номинално ще остане имперската столица, но диктатът му все повече ще бъде пренебрегван от местните власти със собствени милиции и властови бази. Бъдещето на Америка най-вероятно ще прилича на японския период Сенгоку, в който символичният император, седящ в Киото, безпомощно наблюдава как различни военачалници и кланове воюват помежду си.

Авторът: Димитри Саймс е руско-американски журналист и политически експерт. Той е бивш президент и главен изпълнителен директор (от 94 до 22 г.) на The Center for the National Interest – мозъчен тръст за обществена политика със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия, създаден от бившия президент на САЩ Ричард Никсън.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Айде …….. подкараха краварите към военен диктат и заличаване на всички робски права, дето им втълпяваха че имат.

  2. При нас също ще е весело. На евроробите ще им бракуват автомобилите над 15 г.
    Така всяко робче ще се вози на еврорейсове и метро собственост на хазари и няма да може да пътува където иска…..

  3. При нас не само че не е весело, става всеки ден все по-гадно. Доган ни пробута едно престъпно говедо да оглави партията му, за да свалят последната бариера пред плановете на ингилизите и на Козяк. Искат да махнат президента и да развържат съвсем ръцете на Тагарев и на старите свине от кочината.“Щом гнома така стръвно е тръгнал към шевското място на паламента с най-мизерната поддръжка у нас, значи трябва не събуждане, а тояга.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *