Фирмата на Борисов „Джи Пи Груп“ започна строежа на тунел „Железница“, въпреки клетвите му, че ще ги отстрани от Евро финансирането!

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът ще бъде реализиран от консорциум около скандално известната строителна фирма „Джи Пи груп“, въпреки клетвите на премиера Борисов, че фирмата ще бъде отстранена от бъдещо участие в проекти с европейско и държавно финансиране след разследване на сайта „Биволъ“ за злоупотреби с евросредства. След избухването на гранде скандала „Джи Пи груп“ обяви в официално изявление, че се оттегля от търга, но декларациите и на Борисов, и на строителната фирма явно са били лъжливи.

От информацията на АПИ не става ясно кога и защо фирмата е ревизирала отказа си от участие в проекта за изграждането на тунел „Железница“ по автомагистрала „Струма“. Но така или иначе от днес „Джи Пи Груп“ започва реконструкцията.

Фирмата бе основен изпълнител и на обществената поръчка за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, който бе съпътстван от лавина от скандали заради множеството тежки дефекти в изпълнението.

Премиерът Борисов дори сам се похвали във фейсбук днес с новината за стартиралия строеж на тунел „Железница“:

„Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км., което го прави най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас“, написа той. Прави впечатление, че в поста си Борисов не споменава нищо за строителя.

Иначе самото строителство на тунела е разделено на три отделни части, обясниха днес от АПИ – тунела, както и пътните отсечки преди и след него. Целта на това разделяне е на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Тунелите ще са два – за движение във всяка от двете посоки. Дължината на всеки ще е около 2 км. Съоръжението ще се оборудва с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

За строежа избраният изпълнител – консорциумът „АМ Струма тунел 2018“, 90 % от който е строителната компания „Джи Пи груп“, ще получи от държавата малко над 185 млн. лв. за работата. 

Междувременно стана ясно, че последните отсечки от автомагистрала „Струма“ остават без европейско финансиране. Това се разбра от отговор на апликацията на България от страна на Европейската комисия, цитиран от вестник „Капитал“. В него се посочва, че с проекта се нарушават европейски директиви, тъй като според този проект трасето минава през защитени територии, а графикът и сумата, които прилага България, са необмислени или грешни.

В писмото до българските власти ЕК посочва още, че одобреното с екооценка преди две години трасе не е идентично с това, за което страната ни е получила европейски средства.

Това на практика означава, че проектът няма как да бъде финансиран с каквито и да е европейски средства, а ако бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията на дивите животни, заключава изданието.

Отговорът на еврокомисията е от 15 октомври и е окончателен.

България кандидатства за 267 млн. евро, които биха покрили част от разходите, а еврокомисията бе обявила, че ако отпусне пари, те ще са малко над 227 млн. евро. Е, сега стана ясно, че никакви европейски пари няма да видим. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. НАТО ЕС САЩ СОРОС МАФИЯ ГЕРБ ВЪН ФАШИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

  2. ТОЗИ ДЕБЕЛ И ПРОСТ БАНКЯНСКИ МАФИОТ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ГРЪМНЕ

  3. БЪЛГАРОУБИЕЦО НАГЪЛ БОРИСОВ ПРОСТАК ЛЪЖЕЦ КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ МАФИОТ МАХНИ СЕ МРЪСТНИКО ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ИМАШ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОМРАЗА И ОТВРЯЩЕНИЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ТЕ ЗАСТРЕЛЯМЕ

  4. ЗАРАДИ ДЖИ ПИ ГРУП УБИХА ВИКТОРИЯ МАРИНОВА И СЛОЖИХА НЕВИНЕН ЦИГАНИН В ЗАТВОРА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *