Украйна разработила план „Б“ в случай, че Западът спре да й дава пари

Украинските власти са разработили план „Б“, в случай че Киев спре да получава военна и финансова помощ от западните страни, но са уверени, че партньорите им ще продължат да ги издържат финансово. Това стана ясно от думите на ръководителя на финансовата комисия на Върховната рада Даниил Гетманцев, пише ТАСС.

ШЕФЪТ НА ФИНАНСОВАТА КОМИСИЯ В УКРАИНСКАТА РАДА ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ С ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИ

„Разбира се, че имаме план „Б“, но не бих поставил въпроса по такъв начин, че вече трябва да прилагаме някакви мерки в тази посока. Все още сме уверени, че помощ ще има. Може би помощта оттук-нататък ще бъде при определени условия – например да затегнем контрола как се харчат парите, които ще ни дадат. Може би помощта ще бъде в различен обем, но със сигурност ще я има. Работим по това“, каза той в ефира на телевизионния канал „Рада“, отговаряйки на въпрос дали Киев подготвя резервен план.

Коментирайки държавния бюджет на Украйна за 2024 г. , Гетманцев подчерта, че „ситуацията е доста трудна във финансово отношение“, тъй като няма гаранции, че Киев ще получи западната финансова подкрепа в размера, от който се нуждае. „Бюджетът за 2024 г. предвижда финансова помощ в размер на 42 млрд. долара, но от гарантираните суми разполагаме само с 15 млрд. долара – част от тези пари са помощ от Европейската комисия, а друга – заем от Международния валутен фонд„, добави депутатът.

Все още нямаме гарантиран размер на помощта от Съединените щати за следващата година. Разбираме, че без тази подкрепа ще ни бъде много, много трудно„, коментира Гетманцев споровете във Вашингтон около помощта за Украйна.

Украинските официални лица отдавна признават, че Киев не може да покрие дори военните си разходи със собствени средства. Наскоро Върховната рада прие изменения в бюджета за 2023 г. , с които дефицитът му се увеличи от планираните 38 млрд. долара на 54,75 млрд. долара. През октомври Министерството на финансите на страната съобщи, че от началото на 2023 г. до момента Киев е получил от Запада 33,8 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и заеми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *