Украйна обяви извънредна енергийна ситуация

Украинският държавен мрежов оператор „Укренерго“ обяви извънредна ситуация след днешните руски ракетни удари на територията на страната.

„Заради руските ракетни удари на 16 декември по обекти от електроенергийната инфраструктура на Украйна – топлоелектрически централи, хидроцентрали и подстанции от магистралната мрежа в Киевска, Харковска и Днепропетровска области, се получи загуба от 50 процента от потреблението на обединената енергийна система. Обявен е режим на системна авария“, се казва в официалното съобщение на компанията.

Според Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания, тази ситуация означава, че няма техническа възможност да се осигури електроенергия на около 50% от потребителите, както и на критична инфраструктура.

„Тоест няма начин нито да генерираме повече енергия, нито да я транспортираме“, допълни той.

Украинските власти съобщиха за експлозии в столицата Киев, в южния град Кривой рог и североизточния Харков, както и около Одеса и Виницка област. Харков, северната Сумска област, град Полтава и части от Киев са останали без електричество.

Водоснабдяването в столицата бе прекъснато след новата вълна от руски удари, метрото бе спряно, а метростанциите се използват за бомбоубежища.

Железопътният оператор на Украйна съобщава, че някои жп линии също са останали без захранване.

Властите в Киев отново призоваха международната общност за помощ.

„Украйна се нуждае от безпрецедентен брой генератори. Става дума за няколко хиляди с различен капацитет. Особено важно е да се осигурят отоплителни уреди на жителите на фронтовите територии и наскоро освободените селища“, се казва в изявление на министра на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук.

Междувременно кметът на украинската столица Виталий Кличко предупреди за възможни проблеми с комуникациите в Киев.

„За оперативното управление на града са разгърнати щабове – общоградски и във всеки квартал на Киев за това как да действаме при липса на комуникации. Топлопунктовете работят, всички помпени станции също работят. Може да има проблем с комуникациите, може да изчезне и интернетът“, обясни той.

Говорителят на киевската военна администрация Михайло Шаманов пък съобщи, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 37 от общо 40 руски ракети, насочени към Киевска област.

Ракетната атака бе една от най-големите на Русия срещу Украйна от началото на войната, добави Шаманов в телевизионно обръщение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. ДАВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ! СМЪРТ НА ФАШИСТИТЕ! ДА ЖИВЕЕ ПУТИН! ДА ЖИВЕЕ РУСКАТА АРМИЯ!ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!! БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИ ПОЗДРАВЯВА!!!

    • Айде малко ракети и над София. Змийското гнездо изби или прогони 4 млн. българи и подари родината ни на сатанисти.

  2. Някои гледаха събитията само по зомбивизора, снимаха клипове с руснаци в клетки, подиграваха им се, изтребваха ги безмилостно и врещяха. Сега ще видят от първо лице единствено число за какво иде реч.
    Нас няма да ни подмине- ще изпращат някви хохлювци на фронта с български флаг!
    Не! България не е дала съгласие!
    Това е гадна гавра- с цел да опетни името на България!
    Това не е България!
    А шайката на антихриста!

  3. СЕГА БЛЯДОВЕ ЩЕ ВИДИТЕ АРМАГЕДОН! А ПОСЛЕ ВИ ЧАКАМЕ,ДА ОСВОБОДИТЕ И НАС! ТУК СЪЩО ИМА ЗА ЧИСТЕНЕ! ИМА ЕДНИ 300 ЧОВЕКА,ОТ ТЯХ ДА ЗАПОЧНЕТЕ! ПОКЛОН ! УНИЩОЖЕТЕ ФАШИСТАН!

  4. Чл. 28.
    Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
    Чл. 29.
    (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
    (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.

    Конституция на РБ!

    Флашданс- търсете българоубийците!
    Кой с какво ме пръска без моето съгласие!
    Кой ме принуждава и ме мъчи да използвам маски, спиращи достъпа на кислород до тялото ми!
    Кой ме дискриминира да не мога да влизам в магазини, за да си купя храна!
    Никога не съм дала съгласие! Да ме убиват!

  5. Нюрнбергски кодекс

    1. Доброволното съгласие на отделния субект е абсолютно необходимо. Това означава, че участникът в изследването:

    – следва да бъдат законно упълномощени да дават съгласие;

    – следва да имат право на свободен избор;

    – трябва да даде съгласие, без да използва срещу него елементи на намеса или употреба на сила, измама, измама, преоценка на информация или друга скрита форма на принуда или насилие;

    – трябва да притежават достатъчно знания и да разбират същността на представената му информация, за да могат да вземат решение за съгласие в контекста на достатъчно познания за проучването.

    Последната точка изисква, преди субектът на експеримента да приеме положително решение, той да бъде посочен:

    – същността, основните етапи, продължителността и целта на експеримента;

    – методи и средства за провеждане на експеримента;

    – всички неудобства и вреди, които могат да се очакват в разумни граници в хода на експеримента;

    – влиянието, което може да бъде упражнено върху психическото или физическото здраве на човека в процеса на неговото участие в експеримента.

    Отговорностите и отговорността за получаване на законно съгласие се възлагат на всяко лице, което информира, насочва или включва лице в експеримента. Тези лични задължения и отговорност за тяхното неизпълнение не могат да бъдат прехвърлени на друго лице.

    2. Експериментът трябва да доведе до очакваните плодотворни резултати в полза на обществото, които не могат да бъдат получени чрез използване на други методи или средства за изследване. Резултатите не трябва по своя характер да бъдат случайни или излишни.

    3. Експериментът трябва да бъде разработен и базиран на резултатите от предварителни проучвания върху животни и познания за естеството на заболяването или други изследователски проблеми, така че очакваните резултати да оправдаят провеждането на експеримента.

    4.Експериментът трябва да се провежда по такъв начин, че да се избегне ненужно физическо и морално страдание и наранявания.

    5. Експериментът не трябва да се провежда, ако априори има основание да се смята, че смъртта може да настъпи или субектът ще понесе необратимо увреждане на здравето, водещо до увреждане; освен, може би, онези експерименти, при които лекари, които провеждат експеримент, действат като субекти на изследването.

    6. Степента на възприемания риск никога не трябва да надвишава границата, определена от хуманитарната значимост на проблема, който експериментът трябва да реши.

    7. Трябва да се осигури подходящо обучение и подходящо оборудване, за да се защити обектът на експеримента от нараняване, увреждане или смърт.

    8. Експериментът трябва да се провежда само от квалифицирани учени – специалисти. Най-високата степен на предпазливост трябва да се упражнява на всички етапи от експеримента от тези, които организират или провеждат експеримента.

    9. По време на експеримента лицето-субект трябва да бъде свободно да избира: да участва в експеримента до края или докато субектът постигне такова физическо или психическо състояние, когато продължаването на експеримента му изглежда невъзможно.

    10. По време на проучването отговорният изследовател трябва да бъде готов да спре провеждането на експеримента на всеки етап, ако има основателни причини да смята, че продължаването на експеримента може да доведе до нараняване, увреждане или смърт на субекта на експеримента.

  6. Е, успяхте да ме ядосате!
    Какво си мислите бе, бг кур@и!
    Малко ви остава, жалки предателски охлюви!
    Какво ви въртят болните кратуни- ще подрежете един клон, след него ще цъфнат безброй други!
    Не разбирате къде се намирате, болни пед@ли!

  7. Позволявам си да изразя лично мое мнение към настоящата ситуация, с което не ангажирам абсолютно никой:
    То е свързано с един свят, който е извън триизмерния:
    Държа да бъде ясно и точно:
    Братушки, ако наистина искате победа на славянството над сатаната, налага се да признаете България!
    Защо- заради духовната ни, физическа, културна и историческа връзка!
    Ако оставите бг на южната съседка- тя ще ви контролира.
    Вие го знаете.
    Спирам дотук засега.

  8. Братята и сестрите ми- не бойте се! Вие сте важни, всеки един от вас- защото Бог ви е създал и дал живот!
    В никакъв случай не допускайте да омаловажават Живота ви, Ролята и присъствието ви на Планетата и важността ви за родината ни- България!
    Всеки един от вас, без изключение!
    Не бойте им се!
    Светулки, светете!

  9. Имали нужда от генератори, значи. Че дайте да съберем още 500 хиляди и да им купим още два ли бяха, колко бяха генератори. Ама нямало 90 хиляди за Белодробната болница във Варна за да се плати тока и от вчера тя е затворена и болните са пуснати по домовете си. Ама щели да разнасят заразата? На кого му пука. Важното е да помогнем на украинците, нищо че сами се докараха до това положение. Да ги спасим, горките, от студа. Малко ни е,че ги хрантутим и 3 месеца в хотели живяха безплатно. А за нашите хора след наводнението ако фургони поне е имало за всички, пак добре.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *