ТАСС: България арестува и изгони предстоятеля на Руската православна църква в София и други висши духовници

Българските власти първо арестуваха, а после екстрадираха от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и други руски духовници. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в България.

„(Българските власти) сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочиха руски дипломати.

Архимандрит Васиан е предстоятел на Руската православна църква в България

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в четвъртък свещениците от Руската православна църква „са били привикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес. ”Малко след това ги качиха в арестантска кола и ги закараха до домовете им, за да съберат вещите си, после ги закараха в църквата, да си вземат останалите вещи и продължиха към границата със Сърбия“, казва Митрофанова. „Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност на една страна“, добави посланикът.

По думите ѝ, „много енориаши ходят в Руската църква в София” и подобно събитие е „падане в пропастта”. „Можем да кажем, че българските власти просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече че това се случва на Рождество на Пресвета Богородица“ (по стар стил празникът се чества на 21 септември), отбеляза Елеонора Митрофанова.

Припомняме, че на 15 септември трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от тамошната Руска православна църква също бяха екстрадирани от Северна Македония по устни и недоказани обвинения в шпионска дейност. Руският архимандрит Васиан е предстоятел на руската църква в София, съобщи междувременно съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в предаването „Говори сега“ на БНТ. По думите му, въпросният свещеник бил проводник на кремълската политика в България, а останалите екстрадирани духовници му помагали в тази дейност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Това тук е режим, колониален сащки. Започват гонения и политически тероризъм. Но какво да очакваш от бивши ДС служители, след 10 ноември нищо не се промени към добро, а тъкмо наобратно. Гласувайте за номенклатурата от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС

  2. Направете си сметка какви жалки, нещастни отрепки ни управляват!! Гъзолизци на упадаща империя. Хора без визия, капацитет, морал и Родина. Хора, които , когато и да ги утрепеш е късно.

    • Направи си сметка какви жалки подчовеци гласуват за тези отрепки и нищожества.

  3. Осрайна вече е заличена. Армения, която като нас си име еначари на власт се сбогува с Нагорни Карабах. Ние следваме този светъл пример и скоро ще се събудим в чужда държава, но множеството маймуни с „умни“ телефони могат и това да не забележат.

  4. Случайност ли е, че в 2 две съседни страни за 1 седмицз има „рззработки“, както ги нарича Ек.Захариева? Презокеанците работят със „замах“ на Балканите, както ни „обещаха“в техни документи, А нашите влечуги са по ниЗки и отвращаващи и от господарите им.

  5. Война с православието, майната му, започнала в Украйна, независимата от народа си. Ако страна не се управлява отвън, управлението ще е адекватно на нуждите на страната, и ще зависи от избори,на управлението народа е опора. А когато управлението е от агенти на влияние на чужди държави получаваме независима от народа държава. И държава е пресилено дори, държавност значи равна отговорносст на всеки пред закона, без привилегии за част от тези граждани. От придобита без заслуга власт народът губи без вина

  6. Антибългарите населяващи Българие не разбират, че в Европа и британоварварите ги обичат само когато умират за техните интереси. Отглеждат ги и ги охранват, като руски убийци или самоубийци. Цялата тази паплач трябва да бъде избита, ако искаме да има България. Докато тези изрУди дишат няма да имаме държава.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *