Британската прокуратура обвини петима български граждани в шпионаж в полза на Русия

От прокуратурата уточняват, че по-рано Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били обвинени само за фалшифициране на официални документи

Петима български граждани, задържани във Великобритания през февруари, са обвинени в шпионаж в полза на Русия. Съответното изявление беше разпространено от пресслужбата на Кралската прокуратура по наказателни дела. Българите са „обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна“, съобщава ТАСС.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в сговор за събиране на информация, която пряко или косвено е полезна за неприятелска страна, в периода от 30 август 2020 г. до 8 февруари 2023 г., с цел накърняване на сигурността и интересите на [британската] държава“, се казва в изявлението.

От прокуратурата уточняват, че по-рано Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само за фалшифициране на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *