Тайно предложение към Путин от Байдън и Шолц

Западът толкова неистово желае мир с Русия, че вече е съгласен да й отстъпи „сухопътен коридор“ до Крим.

Моля Ви, г-н Путин, говорете с нас

Две скорошни събития едно след друго говорят за следното: Западът всячески се опитва да убеди Русия да седне на масата за преговори и даже за сключване на мир в Украйна. За тази цел западните лидери през последните дни рязко смениха риториката си. От устата на Байдън, Макрон и Шолц вече няма да чуете и дума за това как преговорите за съдбата на Украйна са невъзможни без участието на Украйна. На всички вече им е ясно, че Украйна е инструмент в ръцете на САЩ и НАТО. А инструментите нямат думата.

Вчера изненадващо Джо Байдън декларира готовността си да преговаря с Путин, ако руският президент „наистина прояви интерес към прекратяване на войната в Украйна“.

Ще се радвам да седна [на масата за преговори] с Путин, за да видя какво мисли той, – каза президентът на Съединените щати.

Почти веднага след това изказване излезе информацията, че немският канцлер Олаф Шолц се е обадил на Владимир Путин, буквално за да повтори думите на Байдън: „Ние наистина искаме преговори за Украйна“.

Разбира се, и двете страни са изключително пестеливи в подробностите за какво още са си говорили нашият президент и техният канцлер (авторът е руснак-б.р.). Германия съобщава , че Шолц е призовал Путин за дипломатическо решаване на конфликта, „което ще включва изтегляне на руските войски“. От пресслужбата на Кремъл пък съобщават, че руският лидер е обяснил на германския си колега причините за атаките срещу инфраструктурни обекти в Украйна – обстрелът е бил ответна реакция на Русия на редица провокации на Киев, сред които обстрели на руски населени места.

Контролираното изтичане на информация

Тъй като подробности около разговора между Шолц и Путин почти липсват, се отвори широко поле за спекулации. Очевидно затова някои западни източници започнаха активно да съобщават „подробности“ за уж известна им „формула за мирни преговори на Шолц“. Те твърдят, че Шолц предложил на Русия да напусне Запорожката атомна електроцентрала и да се съгласи да блокираните от Запад нейни златни и валутни резерви да се използват за възстановяването на Украйна. И, разбира се, изтегляне на руските войски от „окупираните области на Украйна“.

В замяна на тези руски отстъпки, от името на западните си покровители Шолц обещал да се проведе повторен, този път „легитимен“ референдум в Крим и евентуален сухопътен коридор към полуострова – след повторни референдуми в Запорожка и Херсонска области за присъединяване към Русия, но този път под егидата на ООН.

Веднага става ясно каква е уловката в това западно предложение: Русия е приканена да се откаже от собствената си конституция и да се съгласи да преопредели съдбата на хора и територии, които вече недвусмислено са заявили, че искат да са част от Руската федерация. В същото време ни предлагат да повярваме в добросъвестността на Киев (!) и на овладяното от САЩ ООН – сякаш не знаем с кого си имаме работа и не сме виждали действията на тия „съвестни“ хора по целия свят, като се започне най-малкото от касапския начин по който разчлениха Югославия, оставяйки сръбски територии в минимум 4 държави.

Предложението звучи крайно неприемливо, но от нечия гледна точка едва ли не подлежи на обсъждане. Чия е тази гледна точка?

Тази плънка всъщност е първоначалната „преговорна позиция“. Само че най-вероятно не на германският канцлер и дори не на НАТО, а на вътрешната „партия на мира“ в руските елити . Онези хора около властта, които наистина искат да се върнат към безоблачния си охолен живот „отпреди войната“ и търсят начин да убедят както правителството в Кремъл, така и руското общество, че мирът е възможен точно сега. Мирът на всяка цена, който според тях е по-важен от победата.

Доказателство от Запорожката АЕЦ

Фактът, че такова предложение не само се изразява от нашите елити, но и се приема сериозно от западните политици, се потвърждава от косвени доказателства. Западът наистина се нуждае от Запорожката атомна електроцентрала. Почти едновременно с изявлението на Джо Байдън и обаждането на Олаф Шолц излезе и коментар на шефа на МААЕ Рафаел Гроси. Той съобщи, че страните са близо до споразумение за формирането на зона за сигурност около АЕЦ Запорожие.

„Приближаваме се до нещо приемливо“. каза Гроси пред Bloomberg. Очевидно изтеглянето на руските войски от АЕЦ-а е приемливо за него. Тъй като МААЕ е марионетка на САЩ, също толкова очевидно е, че Гроси прави това „оптимистично“ изявление, за да подсили общата позиция на Запада в евентуалните бъдещи преговори. Западът наистина се нуждае от Запорожката АЕЦ, при това работеща, актив, който сам по себе си струва много повече от блокираните от Запада руски златни и валутни резерви.

Все още няма разговори

„Москва няма как да преговаря със САЩ по условията, поставени от Джо Байдън, едно от които е „изтегляне на руските войски от Украйна“. В същото време руският президент остава отворен за контакти с американците“. Това каза пред журналисти Дмитрий Песков.

„Байдън каза, че първо Путин трябва да напусне Украйна. Думите на американския президент бяха подвеждащи, внушават, че е имало някакъв предварителен разговор, от който е станало ясно, че Путин е готов за преговори. Байдън променя същността. САЩ все още не са признали новоприсъединените територии към Руската федерация и това значително усложнява намирането на тема за разговори по украинската криза“, каза говорителят на държавния глава.

По думите на говорителя на Кремъл, президентът на Русия винаги е бил и остава отворен за преговори, за да гарантира нашите интереси… Путин беше този, който преди началото на СВО се опита да преговаря със Запада въз основа на изготвени от нас проекти на текстове [ относно гаранциите за сигурност за Руската федерация ]. Проведохме срещи по наша инициатива със САЩ, с НАТО и с ОССЕ, но гаранции за сигурност на страната ни бяха отказани… Специалната военна операция продължава“, завърши Дмитрий Песков.

Казаното от него вдъхва надежда: Русия няма да се опозори, няма да се откаже нито от земята си, нито от народа си. Кремъл няма намерение да се съгласява дори с привидно прилични отстъпки на Запада в Украйна, но всъщност убийствени за нас условия на мирно споразумение. Защото за нас такива са всички условия извън победата.

Какво следва

Мирните преговори, а още по-добре – примирието, спирането на военните действия в Украйна са много необходими на „солидарния“ Запад. Или ако искате – на Съединените щати и техните сателити и васали. Причината не е тайна: войната за Запада е много скъпа, докато за нас е значително по-евтина- водим я по границите си и с ограничен, но изключително ефективен ресурс. Арсеналите на Запада се изпразват много по-бързо от тези на Русия. Отделно тази война носи на Запада огромни икономически щети. На нас почти не. Изявлението на Байдън и призивът на Шолц са ясни знаци, че Западът неистово иска да спре битката, виждайки че губи не само нея, но и себе си. Освен това те нямат повече полезни ходове.

Вземете например Германия. В деня на разговора между Шолц и Путин германският министър на финансите Кристиан Линднер отказа на молбата на министъра на отбраната Кристин Ламбрехт да финансира закупуването на боеприпаси за националната армия. В същото време Линднер каза, че причината за недостига на боеприпаси и оръжия е „не липсата на бюджетни средства, а липсата на прозрачност и лошото планиране в процеса на формиране на държавни поръчки“. Това отбелязва в. Politico.

Германия е останала без налично оръжие за собствената си защита. Правителствени експерти отбелязаха, че ако бъде нападната, страната ще има муниции само за първите няколко часа битка.

Къде са отишли снарядите? Отговорът е известен: всичко, което имаше, трябваше да бъде изпратено в Украйна, за да може тя „да постигне победа над Русия на бойното поле“. Победа, която изглежда все по-илюзорна, въпреки че оръжията и мунициите свършват.

Германия е един от трите основни доставчици на оръжие за Украйна наред със САЩ и Великобритания. И затова тя е най-заинтересована от всички страни от ЕС колкото се може по-бързо да се сключи мир. Но САЩ треперят за имиджа си и затова сега целта им е мирът да е такъв, че ако не съумеят да нанесат на Русия сериозни загуби, то поне тя да изглежда губеща.

Разбирайки всичко това, но преди всичко осъзнавайки крайно трудната ситуация, в която се намира вече противника й, Русия трябва да продължи да се придържа към своята линия на СВО. Траен мир в Украйна е възможен само след разгромна руска победа. Мир с цената на отстъпки към Запада и киевските му васали – това е позорен мир. И безсмислен, защото ще е нетраен.

Автор: Андрей Перла

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Американците как направиха Япония свои покорни слуги? Първо им нашокаха ряпата с две атомни бомби, после Безусловна капитулация и последваща окупация. Сега срещу фашизма трябва същото.

  2. Руснаците ще избягат от запорожката централа,хващам се на бас.

  3. От 5.03 Зспорижката атомна централа е Руска!Още ли не сте разбрали?! СЛАВА РОССИИ!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *