Руското правителство подготвя забрана на продажбата на нефт за страните от ЕС и Г-7

Русия няма да продава петрол при условията на ценови таван, дори ако й се наложи да намали производството си, тъй като смята, че това е неприемливо и противоречи на пазарните правила на Световната търговска организация (СТО). Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за телевизия Русия 24.

Руският вицепремиер Александър Новак

„Ще продаваме петрол и петролни продукти на онези страни, които ще работят с нас на пазарен принцип, дори ако се наложи да намалим частично добива и производството“, каза той.

„Искам още веднъж да подчертая, че нашата позиция е непроменима, каза го и президентът на Руската федерация. Правителството неведнъж е заявявало, че този инструмент – „таван на цената“ е непазарен, неефективен, пречи на пазарните инструменти и противоречи на всички правила на СТО“, добави той.

Новак заяви, че кабинетът ще изготви механизъм за забрана на търговията със страни, които определят таван на изкупната цена на петрола. „В нашата практика няма да прилагаме инструменти, свързани с горната граница на цените. Сега работим по механизми, които да забранят използването на инструмента за ограничаване на цените, независимо от това какво е нивото на този таван“, каза той.

„Смятаме, че подобна непазарна намеса на Запада може да доведе до още по-голяма дестабилизация, недостиг на енергийни ресурси и намаляване на инвестициите. Това може да засегне не само петрола, но и други продукти, които се предлагат на пазара, и ще засегне не само Русия, а и много други страни“, добави той.

На 5 декември влиза в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от ЕС. В петък страните от ЕС се споразумяха и за регулиран ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол, доставян по море. Подобно решение обявиха и страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия.

САЩ, ЕС и Обединеното кралство забраняват на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното между тях ниво на руски петрол до 60 долара.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Ако подпишат мирно споразумение, до 6 месеца следва автоматична и тотална победа на Русия без бой, защото западът ще изостави Украйна и ще я забрави веднага, след подписването. Това трябва да е урок за всички бивши руски съюзници. Западната любов е користна и с дебели сметки, който иска може да я ползва, но ще бъде изсмукан като муха в паяжина и захвърлен също толкова позорно.

  2. Русия от своя страна да въведе за ЕС ПОД на цените 100 долара, но плащани в рубли.

  3. Като казаха граница, че се сетих. Що фашистите не бъдат изхвърлени до линията Кързън поне. Но преди това им спрете кранчето. И без това мисленето им е като на феодали. Тогава марш във феодализма, цифровия феодализъм.

  4. Боли ги фара руснаците, защото ние искаме да ни продават газ и имаме нужда от руската качествена газ, а не те от нас! Така се удря по Европа, а не по Русия. А руснаците ако ви сложат мита на стоките или ви спират стоките и наложат тяхно производство като заместители, къв ще го ядете?
    Ебат Европа от всякъде, но не руснаците, а тези, които ни възприпятстват търговията с Русия!

  5. Да ни е яко дъто. мислех,че съм се отървал от миналото си ама не. Преживявал съм дни когато ходех в същата тази Укр – лайна, да купувам бензин. Изнасял съм За русия бренди „Слънчев бряг“ докато не казаха стоп самите руснаци – ха идете сега и намерете от това бренди по магазините – само уиски колкото искаш! За зеленчуци няма смъсил да говорим – българските домати бяха експортна стока, а сега са вносна такава. Да се говори за мотокари и елекгтрокари е просто тъпо – ние не сме правили никога такива, сега самите заводи ги няма вече! Кой ни накара да затвморим завода за записващите устройства – сигурно руснаците, че купуваха наши дискове като луди. Заводът в Бургас и суровината са си техни – на руснаците, ние ще налагаме контрол над управлението им. Има луди, които ще накарат всички да страдаме. От къде ще дойде бензина и дизела – задава ли си тази банда тъпанари този въпрос? Трябва всеки да си запази по едно шишенце с бензин, че да има с какво да ги палим!

  6. Прав е Слави,НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! И ТОЛКОВА ПРОСТ НАРОД! ДОКОГА ????

  7. ПРИГОТВЕТЕ ПО БУТИЛКА БЕНЗИН И ВСИЧКИ ЗАЕДНО КЪМ ПАРЛАМЕНТА

  8. Братушки, не сте длъжни на света.
    С мека мария няма да стане. Излезте от схемата им. Твърдо, одинокий Вълк!
    И с Христос!
    С Лукавия не се преговаря! Не се влиза в лукавщината му! Нито в схемата му!
    Спасителя с нас!
    Амин!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *