„Таймс“: Без доставки от САЩ украинските запаси от артилерийски снаряди свършват след месец

Въоръжените сили на Украйна ще изчерпят запасите си от артилерийски снаряди „до края на следващия месец“, ако Конгресът на САЩ продължи да блокира военната помощ за Киев. Това пише британският журналист и военен историк Макс Хейстингс в колонка за вестник „Таймс“, предаде ТАСС.

„Ако републиканците в Конгреса на САЩ продължат да блокират по-нататъшната военна помощ, украинците ще останат без артилерийски снаряди до края на февруари“, отбелязва журналистът. „Това е неотложен и жизненоважен въпрос. Украинското ръководство е объркано какво да прави по-нататък“, пише Хейстингс, отбелязвайки, че Киев „няма ясна стратегия“ за действие в случай, че не получи военна доставка от САЩ. Всичко, което Украйна получава от другия си голям донор Европа, е крайно недостатъчно за продължаване на военните действия. Авторът отбелязва, че в същото време Русия увеличава драстично военното си предимство, като засилва производството на оръжия и вади на фронта все по-модерни и ефективни дронове, ПВО и системи за електронна борба.

Хейстингс смята, че „ръководствата на повечето западноевропейски страни – с изключение на скандинавските и балтийските държави – непублично отчаяно искат да сложат край“ на конфликта в Украйна, и са съгласни на мирни преговори „при почти всякакви руски условия“.

Хейстингс е и бивш главен редактор на „Дейли Телеграф“. Той се опасява, че подобни пораженчески настроения на европейските политически елити крият големи рискове за Европа, и призовава за повече помощ за Украйна, по-силно НАТО и мащабно превъоръжаване на членовете на алианса. Тази стратегия, според Хейстингс, е подобна на онази от Студената война, и тя ще помогне на Запада да сдържа Русия и нейните съюзници ефективно, без да се стига до пряка конфронтация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *