Байдън унищожи енергетиката на Европа докато наказва Тексас, който се опитва да опази границата си от мигранти

Автор: Виктор Блъсков, „Труд“

Когато започна войната в Украйна, САЩ заповядаха на Европа да се откаже от руския газ, като в замяна й обещаха, че ще се намерят алтернативни източници на природен газ, за да не срещне Стария континент сериозни затруднения за производствата и отоплението си. Всъщност единствения алтернативен източник беше втечнения природен газ от САЩ. Затова повечето големи европейски икономики започнаха да строят ударно терминали за втечнен газ по пристанищата си и да поръчват американски танкери.

Е, Джо Байдън току-що замрази строежа на нова инфраструктура за добив и износ на втечнен газ от САЩ.

Изглежда, че Европа ще отнесе последиците от войната на Байдън с Тексас. Този моратирум уж се налага, защото президента на САЩ се е притеснил за екологичните последици от износа на втечнен газ, но на абсолютно всеки му е ясно, че това е наказателна акция срещу щата Тексас, който отказа да се подчини на президентската заповед да спре да пази границата си с Мексико. Губернаторът на щата Грег Абът веднага заяви, че това е удар срещу бизнеса, с какъвто федералното правителство във Вашингтон заплашва не само Тексас, а всички размирни републикански щати на Америка.

Това, което пропусна да отбележи е, че това е още по-голям удар срещу Европа. През последните 2 години САЩ се превърна в критично важен вносител на енергия за множество държави, като Нидерландия, Великобритания, Франция, Испания и Германия са увеличили своето количество почти тройно. След като им бе забранено да внасят газ от Русия и Иран, които заедно държат 70 % от световните запаси от синьо гориво, а третият с 10 % от световния запас Катар няма допълнителен дебит за Европа, в единствен алтернативен доставчик за страните от Европа се превърнаха САЩ. Общо 67% от всичкия втечнен шистов газ, който произвежда Америка към днешна дата се изнася за Европа. Не само това, ами огромни инвестиции в нови терминали във Финландия, Италия, Германия, Испания и Великобритания предвиждат много повече внос на втечнен газ, от който Европа отчаяно се нуждае и който вече може да си набави само от САЩ.

Байдън реши, че няма да изнася повече от сегашното недостатъчно количество американски газ за Европа. Разбира се, забранено ни е да внасяме газ и от Русия, и от Иран, а катарските добиви са заплатени от Китай и Виетнам за десет години напред.

Всичко това се случва само, защото Тексас искаше да пази границата на САЩ от неконтролируемо нахлуване на милиони мигранти. Абът каза, че това е нашествие и заяви, че Джо Байдън се е отрекъл от своята длъжност като президент да пази държавата от чуждо нашествие. 25 от 50-те щати се обявиха в негова подкрепа, а конфликтът заплашва да ескалира – нищо чудно и до гражданска война. Защо обаче трябва да се разрушава европейската енергетика, и без това изнемогваща от конфликта между Украйна и Русия, не е ясно.

Вероятно това е направено със същото ниво на мисъл като решението на Байдън да нареди на Тексас да спре да пази собствената си граница от мигрантското нашествие. Резултатът обаче може да е катастрофален. Милиарди евро инвестиции, направени за нищо. Отново в търсене на нов източник на газ, въпреки, че вече почти няма останали такива в света. България също разчиташе на втечнен газ, впрочем. Самият държавен секретар на Байдън заяви, че може да покрият нуждите на държавата ни по този начин.

Единствената надежда е, че сме към края на зимата, а преди следващата зима има нови избори в САЩ. След това решение вече изглежда, че избирането на Доналд Тръмп за президент е не само въпрос за оцеляването на Америка, а и за оцеляването на Европа.

Автор: Виктор Блъсков, „Труд“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Аз не мисля, че това е най-тъпата надежда на Байдън. Далеч по-напред в глупостта му е надеждата, заявена с публично обещание, че ще спечели една война, която не е натериторията на САЩ. Вече две години, те на думи и декларации, печелят тази война, но след петнадесетина кръга от санкции се оказа, че вече нямат и хартия да печатат нови долари за да наливат на Зеленски. Многократно се призна, че с победата вече е свършено. Газ за Европа от Америка няма да има докато Байдън е президент – това е ясно. Всеки ще се оправя какта може. Ние тук ще чакаме, докато германците не стоплят, че от средата на миналия век та до днес нямат по надежден и предвидим търговски партньор от Русия – това ще стане и то скоро! Тогава и ние ще имаме и газ и евтино гориво. До тогава – трай коньо е играта ни!

  2. Как на никой у нас не му мина през ума, че английското разузнаване е най-доброто в света, че заедно с ам. посол вършат перфектна работа по съсипването ни. Как никой не разбира, че атаките срещу Радев са за унищощаване на президентската институция, последната бариера преди вкарването ни във война. Настоящата лудост не се разбира и от Нинова и от много други. Пеевски ли раздава морал в тая държава, или Борисов. Имаше ли досега по достоен президент от Радев. След като похарчихме милиарди за изтребители стигнахме ли до мизерията турски самолети да ни пазят от Руския агресор. СЛЕПИ ЛИ СМЕ, ЛУДИ ЛИ, БЕЗУМНИ ЛИ???

    • СТАДОТО МОЖЕ САМО ДА БЛЕЕ, НО НЕ И ДА МИСЛИ.
      ЕДНА ОТ НАЙУСПЕШНО УНИЩОЖЕНАТА ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА Е НА КОЧИНАТА
      НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ.

  3. Елитите на Европа и САЩ така са забатачили нещата, че само война може да им запази властта. Не случайно само за това говорят, щото не им стига акъла да измислят друго.

  4. Поредният театър за интелектуално ощетени, който ще възроди надеждите им че ще се освободят в един момент в далечното бъдеще.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *