Столтенберг призна, че на бойното поле в Украйна е трудно, а Путин не желае да преговаря. И призова за повече военна помощ

Досега не сме видели истинска воля от страна на руския президент Владимир Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната си среща с европейските министри на отбраната в Брюксел. По неговите думи е необходимо Путин да се убеди, че няма да спечели на бойното поле. Вероятността за постигане на приемлив и договорен изход нараства с предоставянето на повече военна подкрепа за Украйна, посочи Столтенберг.

Войните са непредсказуеми, никой не може да каже кога и с какъв резултат ще завърши тази война, добави той.

Украйна сама ще си прецени кои са приемливите условия за начало на преговори и за постигане на договореност, отбеляза генералният секретар.

В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели, каза Столтенберг. Той посочи, че засега тежките сражения продължават и обстановката на бойното поле е трудна.

Столтенберг съобщи, че ще разговаря с европейските министри по въпроса за охраната на европейската критична подводна инфраструктура. Той уточни, че след повредите по газопровода „Северен поток“ и на Балтийския газопровод НАТО въвежда в Северно и Балтийско море допълнителни патрули.

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят днес в Брюксел доклад, в който се посочват слабите места на европейската отбрана, съобщи преди началото на заседанието върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Документът е изготвен с участието на всички европейски въоръжени сили и разузнавателни служби, поясни той. По неговите думи подобен документ се подготвя всяка година, но досега интересът е бил по-слаб.

Ще обсъдим доклад за развитието на способностите за военно производство, какви са задачите пред нашите войски и какво не им достига, добави Борел.

Той отново отбеляза, че досега ЕС е осигурил за Украйна едва около 300 хиляди снаряда от заложената цел да достави един милион снаряда и изрази мнение, че може да се наложи пренасочване на част от износа на европейския военнопромишлен комплекс към нуждите на украинската страна.

По неговите думи досега доставките за Киев са били осигурявани от запасите, но тези количества вече са изчерпани и се налагат допълнителни мерки. Борел отбеляза, че 40 на сто от европейското военно производство се изнася и препоръча този износ да бъде насочен с предимство към Украйна.

Днес се очаква да приключи и работата по следващите санкции срещу Русия заради военното нападение над Украйна. Борел съобщи снощи,че се подготвят забрани за внос от Русия на още стоки, сред които и на диаманти, действия за прилагане на тавана на цената на руския петрол, за борба със заобикалянето на санкциите. Съветът на ЕС ще даде насоки за приложението, очаква се одобрение днес.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Този нещастен боклук явно умира от страх, защото когато Русия прегази укронацистите ще дойде КРАЯТ и на техните подстрекатели и помагачи,
    Този ще го изправят до стената за разстрел заедно с идиота-клоун-наркоман зеленски.
    Дай Боже да видим до тази стена и нашите национални предатели – кирчо,кокорчо, магарев, пасито и цялата им пасмина.

  2. Разбира се ,че Путин няма да иска да преговаря, на вас запада и сащ не може да ви се има доверие, не за пръв път подписвате договори и не ги спазвате. Вие сте не само победени , а и условия поставяте на победителя- Русия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *