„Спрете украинизацията“: Полският народ се надигна срещу украинските бежанци!

„Тук е Полша, а не Украйна!“, „Украинецът не ми е брат“, „Спрете украинизацията на Полша“, „Тази война не е наша“ – това са само част от лозунгите, които бяха издигнати в центъра на Варшава на националния празник на Полша 11 ноември. На този ден през 1918 година е провъзгласена независимата полска държава след 123 години, през които страната е последователно част от Прусия, Австрия и Русия. Всяка година по случай празника в цяла Полша се провеждат патриотични шествия, а тазгодишният „Марш на независимостта“ премина под мотото „Силна нация – велика Полша“.

По данни на полското МВР тази година в шествието са се включили 200 хиляди души

Това шествие бе по-различно от предишните – на него от всички страни се виждаха множество анти-украински лозунги и летяха обиди и закани срещу ЛГБТИ общността. Под скандирания „Патриотизмът и независимостта са нашият път“ демонстрантите горяха флагове на ЕС и такива в цветовете на дъгата.

Анти-украински призиви имаше не само на патриотичния национален митинг във Варшава.

Във гр. Вроцлав проявата премина официално под надслова „В Полша полякът е стопанин“, а неофициално беше лансирана като „анти-украински митинг“. Един от организаторите беше осъденият за анти-украински призиви пастор Яцек Мидлар, който сравни Украйна с бясно куче и пледира за прогонването на всички украинци от Полша. Той не успя да се включи в шествието. Полицията го задържа на път за проявата, тъй като представлявал заплаха за обществения ред.

От началото на СВО на Русия в Украйна Полша официално е приела 1,4 милиона украински бежанци. Неофициалната цифра обаче гони 3.5 млн. Колкото повече се увеличава броят им, толкова повече енти-украинските настроения ескалират, което не е никаква изненада за социалният антрополог Конрад Дулковски.

„Времената са трудни, цените се покачват драматично, а много поляци се чувстват обезверени. И в такъв един момент ЕС ни нарежда да отворим домовете си за нашите исторически врагове, чиито водачи Бандера и Шухевич са избили над 100 хиляди поляци“, казва Дулковски.

Вербални атаки, изпочупени коли, побоища, псувни и закани

От началото на войната в съседна Украйна Дулковски води списък с анти-украински прояви. „През последните месеци сме регистрирали хиляди случаи на физически и вербални нападения, а броят им нараства с всеки изминал ден“, казва той. Най-често това са конфликти между съседи, но има и нападения срещу коли с украинска регистрация, изписани с обидни лозунги входни врати и стени на сгради.

В млекарница някакъв клиент залял с мляко продавачка украинка и ѝ крещял, че мразел украинци, във Варшава украинка била набита от хазяйката си полякиня, а в Краков три жени в парка били нагрубени от минувач, който ги нарекъл „мръсни украински кучки“, които трябвало да си ходят.

Тази враждебност към чуждите пришълци (в по-голямата си част от западната част на Украйна) която се наблюдава сред все по-голяма част от полското общество, се обяснява с неговата хомогенност след 1945 година. „Повечето хора са възпитавани, че Полша се обитава само от поляци, само от католици и от хетеросексуални хора. Малцинствата там са скрити“. Сегашната миграция от Украйна е първото подобно предизвикателство за Полша – и то какво само предизвикателство – най-големият им исторически враг, който е подложил на геноцид техни сънародници, казва Конрад Дулковски.

От юли 2022 г. неолибералният финансиран от САЩ полски Център за мониторинг на расизма и ксенофобията е подал 1700 жалби в полицията за анти-украински прояви. През септември мъж е глобен със 6500 евро за това, че в интернет е обиждал украинци. Това е най-голямата досега парична глоба, налагана в Полша за враждебност срещу украинци. Въпреки мерките на властта и натиска на неолибералните НПО-та, ескалацията на анти-украинизма сред поляците се покачва.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *