СПОМЕНИ ОТ СОЦ.-а ШОКИРАХА Соросоидните Тролове! „Мръсните комунисти“ си позволявали… Вижте какво взриви Американофилите в Интернет! Виж Тук:

Роден сайт, измъчен от летните жеги и пълната липса на новини, пусна необмислени и несъгласувани с американските си спонсори „спомени от соца“ и то точно за транспорта.

Така изумените и с промити от американска пропаганда мозъци читатели на въпросния сайт във възрастовата група до 40 г. научиха, че в България е имало самолети. Не говорим за международните полети. Те са едно на ръка. Става дума за Гражданската авиация, която ежедневно извършваше курсове – София-Бургас, София-Търговище, София-Варна, София – Шумен и обратно… И така за нула време хората отиваха до столицата да си свършат някоя работа… и се връщаха същия ден, без да се таралянкат по влакове и автобуси или пък с коли. Без да ги лъжат разни превозвачи и без фалиралото вече БДЖ да ги държи с часове по гарите, както днес.

На всичкото отгоре тези самолети стрували 12 лева в едната посока, и 20 лв. с билет в двете посоко, разказва въпросната статия. Последните години цената била хвръкнала на 20 лева при минимална работна заплата 180 лева и средна 280 лв. в страната.

Внезапно обаче под статията се развихри такава дискусия, че самите автори останаха изненадани от небивалия интерес.

Оказа се, че хората до 45 годишна възраст нямат идея, че в България  е имало гражданска авиация. Спомнят си само тези, които са пътували на ученически екскурзии, както и част от студентите. Тогавашна студентка, а днес достолепна дама споделя, че така се прибирала в Шумен всеки месец, защото имала стипендия от 80 лева, техните й давали още толкова, общежитието й струвало 5 лева, а купонът за стола- 50 стотинки. И нямала проблем да се връща у дома със самолета. Варненка пък си припомни как благодарение на аеропланите на „Балкан“ водела майка си всеки месец до София на гости при внуците.

И троловете на „Америка за България“ в мрежата побесняха… и се развихриха: Написаната статия била пълна лъжа. Първо било икономически неизгодно самолетът да излети и след половин час да кацне. Хабяло се много гориво. И второ, сигурно тези полети били само за комунистите!

Омразата и отрицанието на миналото, които се вихрят в нета от 5 000 наети и платени тролове и още толкова безмозъчни противници на соца минава всякакви граници. Някой съзнателно се опитва да изтрие всеки хубав спомен и всяка придобивка от онова време.

Защото: Какви комунисти, Боже!? Пътуваха си всички българи, които имаха работа в София. За сведение, само от Бургас до столицата и обратно имаше по 6 полета на ден, а понякога и повече, особено когато наближаваха празници. Има още живи и здрави хора, които помнят тези времена. Помнят и експрес „Чайка“, който пътуваше от Бургас до София за 4 часа и 20 минути. И вечерта се връщаше за също толкова кратко време. И това беше през 80-те години, когато в света нямаше високоскоростни влакове.

Сега БДЖ не успява да докара един влак и на половината разстояние за тези часове. За сметка на това обаче горят локомотиви, аварират вагони, падат жици на поразия… Преживяването е кошмар, а от време на време прехвърлят ж.п.-пътниците на автобуси и след 50 км. ги вкарват в друг влак. Пък когато стигнат…

По социализма имаше експреси с имена: „Синият Дунав“, „Пирин“, Диана експрес“, „Тракия“, „Слънчев бряг“, „Сините камъни“  и още, и още… Пътуваше се безпроблемно, закъснения нямаше.

Сега обаче всичко това трябва да се заличи от съзнанието на младите. Те не трябва да знаят, че майките и дядовците им са можели да прекосят страната за час, че влаковете наистина бяха чисти и бързи, че вътре стюарди разнасяха кафе, чай, безалкохолно и закуски на всеки час, че имаше вагон-ресторанти, където можеш да хапнеш прилично, или да седнеш с компания на питие… и неусетно пътуването вече е свършило. Ето и сайт, който показва как е било: /ТУК/

И този лукс, който сега липсва и е заменен от пълна мизерия, днес трябва да се изтрие от историята. В главите на новото поколение трябва да се насади, че миналото ни е било страшно, бедно, окаяно. Внушава им се, че не сме летяли със самолети и експреси, а с конски каруци и раздрънкани рейсове.

Защо?

Кой има за цел да заличи историята и да я изкриви?

Тези, които искат да ни уверят нас, окаяните, че сега живеем в рай, цъфнали сме и сме на път да вържем.

Тези, които са ни яхнали и не ни дават дъх да си поемем.

Тези, които доят народа както турчин не го е доил през робството!

Тези, които искат да забравим, че сме българи!

Е, няма да стане!

Народната памет е жива, а все още има хора, които помнят и хубавото и лошото.

Нека заедно се преборим истината да остане такава, каквато е била, историята – също.

Иначе скоро няма да сме народ, а армия от безмозъчни зомбита!

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

71 коментара

  1. vsichko e istina az sasto sam letala s tezi poleti i sam potuvala s tezi vlakovi ekspresi base hubavo i jivota mi do 1988 bese hubav ot togava zapochna ada iskam si jivota ot predi 1989

  2. А сега няма самолети, няма влакове, само раздрънканите автобуси на Ивкони. Тръгваш и не стигаш…

  3. Всички пътувахме с тези самолети и влакове. За жалост в историята ще остане, че всичко е построено от ГЕРБ, а преди това сме живяли в колиби и землянки!

    • …обикновено е така, едни градят/добри или лоши/, а тия рушат, но и на ГЕРБ времето е към края,….те са изрода на БКП !

  4. А задавате ли си въпроса защо младите не знаят истината за соца? Логично е – защото родителите им изкривяват фактите и удобно премълчават истината! Моите деца знаят, че не се наложи родителите ми да ме издържат, за да завърша висшето си образование, защото получавах 120 лева стипендия – само 20 лева по-малко от минималната работна заплата тогава. Общежитието беше отлично обзаведено, две стаи с един санитарен възел с постоянно течаща топла вода и струваше само 80 стотинки на месец! Жетонът за храната в студентския стол беше 50 стотинки – общо 1 лев за обяд и вечеря. Децата ми знаят всичко как беше и предпочитат миналите времена! Мога да изброявам много, но през дебелите глави на сегашните капиталисти няма да стигне нищо до мозъците им, защото са заети да грабят и да експлоатират обикновените хора. Циганите от някои райони ги приемаха с предимство без изпити във вузовете, за да осигурят кадри. Сега, същите тия цигани станаха капиталисти и забравиха от къде и как са тръгнали. Много български мозъци са нечисти, лъжат и извращават, за съжаление. Някога излизахме на разходки през горещите летни нощи, без да се страхуваме от нищо! И още, и още…

    • АНГЕЛЕ,ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ,НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ ИМА,,САНИТАРНА,НАРОДНА,,ЧИСТКА,КОИТО ОСТАНАТ ЩЕ ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО! ТОВА ЩЕ Е СКОРО!

  5. Преди 9-ти Септември баща ми беше търговец. Изкупуваше кокошките и яйцата на 2-3 села. Имаше и магазин. След 9-ти започна да работи в ТКЗС. Аз като ученик в гимназията слушах „бибиси“ и бях настроен антикомунистически. Въпреки това бях приет в университета. Напуснах университета за да отида на работа за повече пари в рудниците на Мадан и Рудозем. Там работех 3-4 години. Заплатата ми като общ работник беше 180 лв. на месец. Квартирата беше 5 лв. автобусният билет 2 стотинки и даваха по два пъти безплатна храна на ден. Просто нямаше къде да си харчим парите. 1968 година заминах на работа в Чехословакия. От там избягах на запад. 70-та година пристигнах в Америка, най-богатата страна на света. За пръв път в живота си видях бездомни хора. По това време в България нямаше нито един бездомен. Естествено това ме накара да си сменя мнението за света.

    • Това, което разказваш е адски интересно. Защо не напишеш книга? Очевидно имаш богат житейски и социален опит.

      • Светлио, ако ти си в Чикаго, може би се познаваме. Всъщност аз имам една издадена книжка, но тя е повече хумор. Ето едно от стихчетата в тази книжка:

        Дойдохме млади и зелени
        От свободата заслепени.
        Да возим скъпите коли,
        Да спим с хубави жени.

        Но някак си обратно се случи
        И вместо хубави жени
        Хванахме баби без зъби.

        В начало имахме късмет
        Кенефи чистехме прилежно
        И хвалехме се в писмата,
        Че имаме добра заплата.

        Но, времената се смениха
        И нашта кенефчийска чест
        Я най-жестоко опетниха.

        Изхвърлиха ни кат парцали,*
        Дотам се стигна, че дори
        В хранителните магазини
        Се храним скришом без пари.

        Но, ето вече остаряхме,
        Не можеме и да крадем.
        О, боже господи ела вземи ни,
        От свободата отърви ни.

        * Това по време на кризите.

        ;

  6. Само едно уточнение – експрес „Чайка“ – София-Бупгас през Карлово, пътуваше час и половина от начална до крайна гара, а не 4 часа и 20 минути

    • Към горния коментар „Час и половина“ да се чете “ шест часа и половина“

    • Четири часа и 20 минути беше „Чайката“. Возил съм се хиляди пъти. После стана 4,40. А по време на демокрацията го спряха. СЕГА ПЪТУВА 6,5 ЧАСА!

    • Еее,от София до Карлово 2ч и до Бургас още 2 и 20 ! Вие го изкарахте супер-стрела !

  7. Четох, четох и недочетох – хвана ме носталгията, след това се вбесих и сега по-спокоен ще се постарая да изкажа св-оето мнение: …за Бургас не знам, за търговище също, но за Русе, Варна, Г.Оряховица и Видин – знам. Не се е родил този, който ще ми каже , че аз като студент, пред изключване от комсомола за западно влияние си летях редовно… имам и редица свидетели и ми омръзна да обяснявам , че бя
    лото си е бяло, черното черно – живея в САЩ, адреса ми го имате, ако идвате с добри намерения – добре дошли, ако ли пък не – Втора поправка на Конституцията ще ви посрещне и изпрати за последно…

  8. Експрес „Диана“ от София до Стара Загора струваше 6.12 лв, а със самолет 7.40 лв! Това е истината, зная защото не веднаж съм ползвал услугите на ТАБСО!

  9. Така беше, евтино и използваемо, но , е винаги има но, добре се живееше докато СССР плащаше сметките, След това като изчезна това спонсорство, няма как да е повече така, просто сега няма кой да ни хрантути, трябва сами да се оправяме и явно толкова си можем. Защото точно това че някой друг плащаше сметките ни научи на готово, че Държавата трябва да прави нещо за нас. Ами уви не е така, и да се върне соца, няма да стане по – добре. По вероятно е да стане по зле. Просто големия брат вече не е брат. Новия голям брат пък не ще да плаща. В нормалните общества сам си плащаш сметката. Ако не можеш вината си е само в теб, и живееш както можеш. Именно тези неща се изпускат в нароилите се напоследък статии „Колко беше хубаво при социализЪма“. Беше хубаво заради съветския петрол. Това е истината, не заради социалния човекоомразен строй, просто заради чуждите подаръци наготово.

    • Грешиш и то много. В американската преса по онова време имаше поредица от статии за България. Там се казваше, че по производство на глава от населението, България е пред Турция и Гърция, а по образование на населението (не на върхушката), е на едно от първите места в света. А що се отнася до новите големи братя, те не само, че не щат да плащат, но те със своите подлоги ограбиха страната, така както никой до сега не го е правил, дори и турците по време на турското робство. Че СССР е помагал на България, това е истина, но и България не е останала длъжна. А що се отнася до петрола на СССР забравяш, че той за нула време след революцията от последна в света, създаде такава индустрия, че пръв излезе в космоса и че неговите конкуренти, за да не останат назад, фалшифицираха кацането на Луната. Така че, не петрола, а системата издигна СССР на това ниво. За нещастие, алчността на хората стана причина за неговото падение. Предателите видяха че, техните колеги на запад са милионери и милиардери, а те обикновени чиновници, та решиха и те да станат като тях. Социализмът няма да се върне. Русия и Китай ще подновят капитализма, който беше пред провал.

  10. Просто при соца имаше икономика, всички работехме, произвеждахме, държавата изнасяше продукти по първо и второ направление, нямаше 1 милион безработни, които да храни и нещата вървяха. Сега шепа милионери, 3,5 милиона бедняци, високи цени, липса на социална политика, падащи мостове, разрушена инфраструктура на БДЖ, калпави магистрали, как да живеем нормално?

  11. А преди „Балкан“ е бил „Табсо“ – Транспортно авиационно българо-съветско общество. Имало е и полети от София до Горна Оряховица, да…., драги читатели. Само че, с хеликоптер. Хайде сега да ви видим, тролчетата, как ще се изкажете???

    • Имаше и хеликоптер до Кърджали. Единственото съмнение у мен остава като въпрос – летището не беше ли между Шумен и Търговище ?

  12. Имаше гражданска авиация и летяхме редовно с нея. Самолетите бяха Ан-24.

    • Да летището беше в с. Буховци. Много близо до Търговище и си имаши автобуси, които извозваха пътниците и до Шумен. Аз също съм летяла като дете. Полета беше невероятен, защото самолета летеше на такава височина, че можеше с удоволсвие да се гледа пейзажа под нас.

  13. НАСТОЯЩИТЕ ГАНГСТЕРИ С ДЕПУТАТСКИ ИМУНИНЕТ,
    ПРАВЯТ НАРОДА НА БАЛАМИ,
    ЗАЛИВАЙКИ ПАЗАРА С КАКВА-ЛИ-НЕ ПСЕВДОКУЛТУРА,
    САМО И САМО ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ ГОДИНИТЕ НА
    РЕАЛЕН МАТЕРИАЛЕН И ДУХОВЕН ПРОСПЕРИТЕТ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ.
    ИЗЦЕПКИТЕ ПРИ ТОТАЛИТАРИЗМА ЛЕСНО БИВАХА ПРЕОДОЛЯВАНИ ПОРАДИ СЪЩНОСТТА НА МАТРИЧНАТА УПРАВЛЕНСКА СИСТЕМА.
    ЧИЙТО ПРОДУКТ СА НАСТОЯЩИТЕ ПРАХОСНИЦИ НА НАЦИОНАЛНИ РЕСУРСИ И ТАЛАНТИ.

  14. …Стара Загора – Варна 1975…7г самолет струваше 8.20 лв. :) за 25 min. с АН 24

  15. Има икономически закони, с които трябва да се съобразява всеки. Социализма реши, че те не важат за него , и естествено фалира. Тези вътрешни аеролинии явно са работили на загуба. Ако някой смята, че може да спечели от такива, моля. Кой му пречи да ги организира. Имал съм 280 лв. заплата при цена 5 лв за долар, на черно разбира се. Да, официалният курс на БНБ беше 98 ст. за долар, но никой не можеше да си купи. Само другарите от ЦК на БКП. Като обяснявам на внуците, че тогава не можеше свободно да си купиш каквато и да било валута ме гледат с подозрение и мислят, че ги будалкам. На тези, които плачат за социализма пак ще кажа: Имате решение. Северна Корея ви очаква.

    • Ето ви пример за трол. Внимателно четох статията ви за троловете. Тук той просто пуска „мухата“, че при 280 лева заплата по онова време един долар е бил 5 лева. Нищо подобно! Струваше под лев. От Варна съм и редовно си купувахме от моряците долари. Левче-долар. Те ги продаваха направо на улицата. А после тичахме до Корекома за шоколадови яйца и мухлясали тулберони. Лев – долар, това значи, че икономиката ни е била силна! Колкото до самолетите, нас ни водеха от училище на екскурзия до София със самолет!

      • И да допълня – какво значи да не можеш да си купиш долари, като всички имаха? Тичай чичка в ГЕРБ да ти платят, заработи си доларчето за днес!

      • Факт! Цената на долара във Варна стигаше най-много до 1,10 лв. Всеки можеше да да влезе в корекома и да си купи, каквото иска. Имаше някои, които искаха моряшки паспорт, но и това не беше трудно да се организира, ако си избрал конкретни дънки от конкретен кореком. ;) Колкото за самолетите също е факт. Предполагам, че ако се направи статистика процента на хората, които не са летели със самолет сега ще е многократно по-висок в сравнение с преди 1989г. Не виждам каква може да е причината да се отрича истината. По този начин поляризацията в обществото се засилва все повече. Ако се признават хубавите неща и се коментират спокойно лошите за всички ще е по-добре и ще вървим напред, защото винаги е имало, има и ще има и хубави и лоши страни всяко време.

  16. komunizma bese mnogo dobre imase vsicko
    ne karahme skiapi koli no vlakovete bqha palni s hora patuvahme vsqka odina po moreto nqmase kade da se parkiras v vlaka horata bqha dobri lubezni uvajitelni vseki bese s dobra dusa imase jivot na vsqkade hranehme se evtino pozvolqvahme si vsicko s malko pari
    a sled 89 god,ima vsickono ne mojes da si go pozvolis ima mnogo ekstri no ne za vsicki
    balgaria stana edna samo za mutrite za izmamnicite za kradcite ako si cesten nqma nisto za teb
    az sam ot 2000 hil, ta v germania tuk rabotq bil sam i v francia i v belgia sveycarq no kakto si bese v bg nqma go nikade
    prosto zapada ni napravi da nqmame stoynost da sme robi na tqh ostavih decata mi sa bili malki sled dve godini kogato se pribrah decata ne me poznavaha tova li e jivota na zapada

  17. Да имаше полети ВАРНА-БУРГАС.
    През 1968 като кандидатстудентка ми се наложи спешно да пътувам Варна-Бургас. Имаше кораби- комети, много бързо пристигаха, но в този ден заради силно вълнение бяха спряни.
    Затова пътувах със САМОЛЕТ – ВАРНА-БУРГАС.
    Беше модел АН, но е бил и по джоба ми и ме е закарал навреме, жива и здрава.
    Днес дори и собсвеното ми дете, като спомена нещо добро от миналото, реагира доста остро. Колко бързо е забравил, че ходеше всяка година освен на семейната почивка на море, на още 1-2 лагера в планината.
    Дано и той да може САМ да направи за децата си поне толкова.

  18. Още нещо куриозно за цените на ТАБСО услугите.

    По време на соца от ЖИЛФОНД ни настаниха като младо семейство в една малка къща в централната част на Пловдив. В същия двор в друга голяма къща живееха семействата на 2-те дъщери на бивш чиновник от царско време.
    По-малката от тях се омъжва рано и след като приемат съпруга и право в София отива с него там, не за да учи, а просто да си бъдат заедно. Но тъй като цял живот преди това слугинята и майка й са готвели богато и вкусно. Бързо намират решение как „мамината“ щерка и обичания зет да похапват прясна домашна храна. Всеки ден в обедната си почивка голямата сестра взима от къщи канчетата с топла храна, носи си ги в бюро ТАБСО в Пловдив, а сестра й си ги взима в София, пак от бюрото на ТАБСО, което доколкото помня беше срещу Народното събрание до Студентския дом.
    Колкото и да са били заможни за времето, едва ли услугата е била скъпа, за да правят всеки ден.
    Историята е напълно истинска.
    Надявам се да Ви развеселих.

  19. Не само работещите и студентите можеха да си позволят да пътуват със самолет. Завърших техникум по Керамика в София и бяхме събрани деца от цяла България. Моя съученичка от Балчик винаги пътуваше със самолет от София до Варна и обратно за 20 лв. Аз съм Пловдивчанка и бързият влак Пловдив – София се вземаше точно за 2 часа и 30 минути. Баща ми имаше кола, обаче тогава имаше ограничение 20 лв. на месец за бензин и пътуваше всеки ден до Асеновград за да отиде на работа, понеже беше ЗКТЧ на Танковият батальон с мотрисата за 15 минути в едната посока.

  20. Аз съм една от тези,които летяха като деца, а на 18 и сама до Варна и Бургас.
    Редовно.
    Ходехме така до морето.
    Фактите са си факти.
    А някъде имам запазени и билети.

  21. Пътувал съм много пъти София Бургас със самолет билета беше 20 лева точно 45 мин’ и обратно и до Варна! Истина е! Отивах на аерогара купувам си билет за навлизащите полет и готово’ Ама тогава ги нямаше помиярите сегашни!!!

  22. През 1979 – 1982 г. самолетният билет от Варна до София беше 8.00 лв. Пътувал съм.

  23. Тея дето летяли излетяли и не се върнали в хубавата татковина и нямат намерение да се върнат.
    Може и да е имало гражданска авиация но всичко е било на загуба то затова го няма щото не е рентабилно и икономически не изгодно.
    Но съм пътувал с експрес Кадъна(Тракия) пълна мизерия и мръсотия, спираше на всяка керемида и пътуваше до София над шест часа че и повече

    • При социализма всички печалби от заводи,предприятия и т.н.отиваха в държавата и тя разпределя къде да даде. Няма да пиша колко неща бяха безплатни. А сега годподине къде отиват печалбите една част в номите милионери а друга част от инвеститори се изнася в чужбина.По една телевиция премиера Б.Б. каза,че 27 милиярда печелби се изнася от България.Обяснете гаспода плюещи социализма сега по-добре ли живеем. Мизерни пенсии и още……

  24. Към АНОНИМЕН Аз също бях в чехия когато си избягал ти не си Шишо ,нито Бурмъта защото те умрряха.Може да познаваш Тодор шапката, или Стоянчо който издаде първият български весник от 2 страници и последно да споменем бай Доси.Кажи кой си да се разберем.

  25. Вътрешни полети на БГА Балкан е имало до Видин, Русе, Плевен, Силистра, Горно Оряховица, Търговище, Варна, Бургас, Стара Загора и Кърджали, като през 80-те години полета до Кърджали беше с хеликоптер. Лятото е имало и полет Плевен – Варна. Цените който си спомням бяха 12 лв. до Плевен, 16 лв. до Русе и 22 лв. до Варна. Другите цени не ги знам. Също бяха пуснали луксозен експрес Янтра от Горна Оряховица до София. В композицията имаше кино-вагон с видеопроектор и до София пуска по 2 филма.

  26. Вътрешни полети на БГА Балкан е имало до Видин, Русе, Плевен, Силистра, Горно Оряховица, Търговище, Варна, Бургас, Стара Загора и Кърджали, като през 80-те години полета до Кърджали беше с хеликоптер. Лятото е имало и полет Плевен – Варна. Цените който си спомням бяха 12 лв. до Плевен, 16 лв. до Русе и 22 лв. до Варна. Другите цени не ги знам. Също бяха пуснали луксозен експрес Янтра от Горна Оряховица до София. В композицията имаше кино-вагон с видеопроектор и до София пуска по 2 филма.

      • Да,“пчеличката“ беше 7-местна…а за влаковете добавете и „излетните“ билети за празниците,с 50% намаление…“Балкан“-четата и „Симсон“четата- с 50 кубикови двигатели-сума ти народ и пенсионери си перкаха с тях за риба,пикници…5

  27. С експресния влак“Синия Дунав“ се стигаше от Русе в София за 7часа и 30 мин.Билетът парва класа струваше 14.90лв в едната посока и се полагаше при командировка.Давах още 1.20лева и за 16.10 си купувах билет за самолета „Ан-24“ и стигах в София за 45 минути.

  28. пътуваш командировка до софия и от фирмата те задължаваха да е с бга балкан.но билетът беше без пари.понякога в мъглата те връщаха в софия или бургас и варна но младост беше :)

    а вица по това време :пътувайте с бга балкан ,с него може да видите и този и онзи свят :)

  29. Какъв ви е проблем.. КАКЕИ ТРОЛОВЕ..ИСКАЛИ ДА ЗАЛИЧАТ СВЕТЛОТО МИНАЛО…И днес може да ползваш самолет и то не само до Сл .бряг и Златни пясъци..! Днес билета е 40- 50 лв …а заплатите са 700-800.
    .3000 лв ..че и по големи..! Да не говорим ,че за 150 лв отиваш в Испания..ако си взел ниско-тарифен билет…! Честно да ви кажа по голяма манипулация не съм чела..! Аз съм на 64 г..и в онези времена съм ползвала 2 пъти самолет..и то командировъчни ..от института..! Как си представяте едно семейство с голяма дъщеря…по онова време да ползва самолет и то отиване и връщане.. 15-20 лв отиване и 15-20 връщане… 40..! 3 по 40 ..160 лв ..това е една заплата на майките ни по онова време..! Да не говорим,че днес можеш да отидеш до който край на света ако искаш..а не само да кръжиш до Сл,бряг…!! Има ниско-тарифни билети които едно работещо семейство със среден доход могат да си позволят….! Съжалявам момичета но не съм съгласна с вашите изводи….! Жалко ,че живеете със подобни сантименти… :)

    • Не знам какви са били самолетните билети, но знам автобусните. Автобусен билет за в града през 60-те години струваше 2 стотинки. Заплатата ми като общ работник в рудниците на Мадан и Рудозем беше 180 лева. Мисля, че сега автобусният билет е 2 лв. Така че, заплатите трябва да са 18,000 лв. Ако автобусният билет е 1лв, заплатата трябва да е 9,000лв.

  30. Ето как беше при Соца.

    При Тошо всичко беше в ред
    Ядяхме хляб с масло и мед.
    През лятото се къпехме в морето
    През зимата със ски,
    Кръстосвахме Балкана под небето.

    Но, щом си Тошо замина,
    В боклука ровим за храна.
    За старците морето пресъхна,
    част от Балкана в боклуци потъна,
    останалата част я царят открадна.

  31. с двадесет лева в джоба със жена ми и едно приятелско семейство се качвахмена техния московец и хващахме пътя от костенец за софия.прибирахме се весели и сити даже копувахме и по нещо за децата които бяха с нас и ходехме до зоологическата градина.а сега с 20 лж не можеш да излезеш от дома.

  32. Каквито са преди такива са и сега.
    Аз съм 76 ти набор , От Ловеч .и съм видял и от двете
    Самолет и долари съм виждал само на снимка. На почивка се ходеще за 10 часа и се спеше в почивни станции тип бунгала с карта на Обзор, като нямаще топла вода. понякога вода изобщо.
    Сега си ходя където искам и ме боли фара.

  33. Така беше ,но винаги има НО!!! Системата си имаше и добри и лоши страни. И тогава и сега хората с власт и пари си живееха и живеят добре , естествено за сметка на другите , кито работеха на полето и в заводите за жълти стотинки! Аз не съм съгласен , че тогава времената са били много по – добри за живеене отколкото са днес , дори напротив. Просто сега който е мързелив , необразован и не иска да работи – няма !
    Най – лошото е , че продажните ни политици прогониха качествения народ и оставиха само циганите ,
    за да могат да се задържат на позицията си завинаги. Едва ли има човек , който е с поне малко интелект , да не разбира какво бъдеще чака България!?

    • Когато Кисинджер ходи на посещение в Китай, в американската преса казваха, че най-голямата заплата
      в Китай е само 4 пъти по-голяма от най-ниската. Същото горе долу беше и в България. Сега в България, а може би и по целия свят с изключение на една две страни, най-голямата заплата или по-точно доход, е хиляди пъти по-голям от най-ниският, а може би и безкрайно пъти повече, ако се вземе в предвид дохода на бездомните който е нула. Простите и безсъвестните твърдят, че безработните и бездомните са безработни защото ги мързяло. Но не могат да обяснят защо по време на кризите броят им се увеличава. Изглежда, че по време на кризите много хора ги домързява. 1970 г до 1974г в Америка безработицата беше само 4%. 1974г само за една година се увеличи на 12-15%. Толкова бързо 10-на процента от населението да го домързи е просто необяснимо.

  34. avtorat na tazi statia e losho informiran za skorosta na vlakovete po sveta prez 80 tte godini . 4 h i 20 min za po – malko ot 400 km sofia – burgas pravi gore – dolu po-malko ot 100 km/h …

  35. Факт! Цената на долара във Варна стигаше най-много до 1,10 лв. Всеки можеше да да влезе в корекома и да си купи, каквото иска. Имаше някои, които искаха моряшки паспорт, но и това не беше трудно да се организира, ако си избрал конкретни дънки от конкретен кореком. ;) Колкото за самолетите също е факт. Предполагам, че ако се направи статистика процента на хората, които не са летели със самолет сега ще е многократно по-висок в сравнение с преди 1989г. Не виждам каква може да е причината да се отрича истината. По този начин поляризацията в обществото се засилва все повече. Ако се признават хубавите неща и се коментират спокойно лошите за всички ще е по-добре и ще вървим напред, защото винаги е имало, има и ще има и хубавo, и лошo.

  36. нако, разбира се че самолетите бяха само за комунистите. с тази подробност, че по едно време всички бяха такива. както и броят на активните борци след девети намного превиши разумната статистическа граница за тази дейност. но нищо чудно – сега пък всички станаха американофили и демократи. ако обаче тези на възраст 45 години не знаят кое-що от близкото минало, предлагам да закрием държавата. с такива простаци просто е опасно за живота да се живее по тези ширини…

  37. Написаното в статията е абсолютно вярно. Аз също съм летяла със самолетите на БГА“БАЛКАН“по вътрешните линии. От Г.Оряховица до София и обратно за 12лв.,пътувала съм и с експресите на БДЖ и бързите им влакове. Имаше си вагон-ресторанти и пътуванията бяха сигурни. Нямаше много варианти да тръгнеш и да не стигнеш на време. Случвало се е за 20 дена да летя 4 пъти със самолета. Във влак вече не се качвам от гледна точка на сигурност и нежелание да се сблъсквам с неинтерируемата измет. Ползвам автобуси само на ГРУП и Биомед…Навремето автобусния парк беше доста по-окаян от другите видове транспорт. Пътувала съм доста от Северна за Южна БГ….както и да е. Сегашното дереже на БГ е блсгодарение на продажната политика,а не на названието,което е лепнато на икон.строй. В момента съм в Чехия,където е минала същата продажна приватизация,като при нас,но….я елате да видите страната. Завод до завод и в най-малките градчета. Пътища без дупки,трснспортът им е сигурен и железниците пътуват и спират и на най-малките гарички. Хората не си напускат домовете,защото не могат да пътуват. Има си малки електрички и с по 2 вагона….от гара до гара…атобусите също са им добре уредени. Чисто и спокойно,за сега!! Но чехите не са се нагъзили на никого и провеждат политика,която е удобна за страната. За САЩ не ми се коментира,защото у нас се насажда всичко най-лошо,което е измислено там. Целта е ясна и води към нсшето унищожение. А,да. Забравих да кажа,че за да летя със самолетите не са ми искали документ за принадлежност към БКП….така че,соросоидните изродчета има да вземат….пари от техния гуру Сорос,но истината си е истина. Никаква политика не може да промени фактите. А че има безмозъчни индивиди,продали душите си за пари…това също е факт.

  38. СОРОСИТЕ ДА ГО ДУХАТ! Сегада се возят, на американците , . . .на „члена“

  39. Az dobavqm, che po vreme na soca imashe samolet- HASKOVO- SOFIQ sutrin i nad vecher v obratna posoka SOFIQ- HASKOVO, bileta struvashe osem leva, a na vlaka be 7.80 lv. KOLKOTO da pliuqt- TOGAVA BALGARIQ se razvivashe,vsichki rabotehme, rajdaemostta na BALGARITE sashto, Aaaa….sega Privest imat ciganite, prostotiqta, bednosttaiiiii………ZASTARQVASHTA naciq ot BALGARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tova li e dobroto…..SOROSOIDITQ- RQPA da qdat s tqhnite IZVRATENI evrogeicennosti i t. n.

  40. Билета Бургас /София-Бургас беше 20 лева .
    Достъпна цена, бързо и ефикасно придвижване.

  41. Потвърждавам! Аз съм родена през 1970г. и още като 40-дневно бебе родителите ми са ме качили на самолет за полет от Варна до Русе. А като бях на 9г. участвах в първата Асамблея на Людмила и отлично си спомням, че полетът от Варна до София и обратно траеше половин час, а не като сега – 50 минути. За отбелязване през „новото време“ доскоро нямах финансова възможност да си позволя пътуване със самолет, въпреки отворените граници… Преди няколко месеца летях от Варна до София с унгарския нискотарифен авиопревозвач и ми стана много мъчно, че чужда компания предоставя по-достъпни цени на наша собствена територия! Доста се чудих защо днес полетът е по-дълготраен от преди 40-50 години – нелогично е самолетите тогава да са били по-бързи от сегашните…
    А във връзка с транспорта в миналото мога да добавя, че когато бях на 18 – тоест през 1988г. по Дунава както и по морето имаше редовна пътническа линия. Едните се наричаха „Ракети“, а другите „Комети“. Родното село на баща ми – Ряхово, Русенско, имаше прилично пристанище и се продаваха билети за пътуването, отлично си спомням закаченото на стената ежедневно разписание на корабчетата – бяха през около час… Пътувала съм до Силистра и обратно по реката. Сега се опитвам да разкажа това на децата си, но на тях никак не им се вярва – звучи им като моя фантазия! Дори не могат да си го представят! Точно на това разчитат гадовете – ние да забравим или да измрем, а никой след нас да не знае…

  42. Мдаа, така си беше! И влаковете, и самолетите, и автобусите, макар че хората не пътуваха много много с тях, бяха евтини и по джоба на всеки! Ако някой не е пътувал скоро със самолет София – Варна и обратно с ТИМ-аджийската авиокомпания „Бългерия Еър“, да ви светна, че отиването и връщането ще ви коства 240 (да, двеста и четиридесет!) кинта! Найс, а? Поне през зимата беше толкова и летяха само два пъти дневно, без събота и неделя…Абе демокрация и свобода ви казвам! А най-силният аргумент на тия от к’во общество бяха, не помня, срещу онези години: „Е, да евтино беше, но нямаше БАНАНИИИ, а сега има под път и над път, нямаше тоалетна хартия, а сега можете да се увивате дори с такава…“ и все от сорта

  43. Имаше редовна авиолиния София-Хасково. До летището в с.Узонджово, което е на 3 км от Хасково. Като ученик я ползвах редовно. Цената беше 8.50, а с експрес Тракия 7.80. Това беше през 70-те години.

  44. Я да кажат тия тролове , колко хора,могат да си позволят , да си построят собствена къща или да си купят апартамент , сега , на днешно време ! За да стане това , трябва да поробуваш в чужбина , криво ляво , едно десетилетие , като се лишиш от най ценните неща , любимите хора , семейната идилия . Да стиснеш здраво сърцето си в юмрук и да му заповядваш , всеки божи ден и нощ , да не тъгува ! А бе мамка ви ,тролове ли сте , наркомани и педали листе не ви знам , но зная че лагерите в Белене , Ловеч , Скравена и всички други , трябва да ви окажат голямо гостоприемство ! ИМАШЕ ЛАГЕРИ , ИМАШЕ И ДЪРЖАВА !

  45. а аз си мислех че още има вътрешни полети , много често ползвах услугите на авиокомпаниите

  46. Когато учих в електротехникума в Пловдив през 1986-1990г. получавах 45лв. стипендия и плащах за квартира 30лв. (пристройка към гаража на хазаите), отделно отопление, ток и вода, в началото, в стола обяда беше 50ст, после стана 90ст., вечеря нямаше. Градското автобусно билетче беше 6ст., колкото и една вафла, ама и това ми идваше скъпо, та си ходих пеша и без вафла, а билета да се прибера в къщи беше 90ст., та не си и ходих. Имах всичко на всичко два сини ученически панталона, ученическо сако и палто, една синя комсомолска вратовръзка(та сърцето ти да се пръска), две-три бели ризи с емблемата на електротехникума. Не ходех на рожденни дни на съученици, щото трябваше да ходя с ученическите дрехи, а от класа децата на партийните величия ми се присмиваха…Майка ми и баща ми работеха като книжар и авто механик за съответно 80 и 120лв. на месец, а в останалото време земеделска работа, за да издържат един ученик в Пловдив и един студент във Варна. Един съсед работеше в града и ми носеше всяка седмица храна (сирене, лютеница, сланина, компоти и т.н.), понякога ме возеше безплатно. Най голямото ми богатство беше транзисторен радиоприемник Селена и вечер слушах радио Свободна Европа на външна антена опъната между гаража и къщата на хазаите. Сега живея в САЩ, жена ми няма нужда да работи, гледа къщната работа и децата. В България се прибирам за да видя роднини и приятели, и след 3-4 дни престой гледам да избягам колкото се може по-бързо и по-надалече, защото цялата държава прилича на гето, вмирисано, тревясало, буренясало…за съжаление,с вторично подивяване на нацията…Дупката от соц време пред моята квартира край електротехникума, от преди 31г. още си стои…Спомням си през 1986г., тогавашния лидер на градския комитет на БКП Пловдив, Панталей Пачов, обеща че ще се асфалтира Пещерско шосе и бул.Васил Априлов. Това лято, 2017г., с ужас установих, че първата половина на бул.Васил Априлов в Пловдив вече е асфалтирана, а разни криминални елементи, най-вероятно строители, ровеха нещо в другата половина, може би като се пенсионирам ще е завършена и втората половина, а първата пък ще бъде в ремонт.

    Тук, в САЩ, с кеф си плащам билети между $200 и $400 по вътрешните авиолинии, а до Европа от по $1200-$1600, и не съжалявам, че по онова време съм имал само два сини ученически панталона, щото ако имах повече щях и аз сега да ридая за билетите на БГА Балкан от по 20лв….

    • Говориш за 1968 г. Комунизма беше свален много преди това още с появата на Горбачов. „Комунизмът“ за който говориш се ръководеше от предателите на комунизма. А, сегашната „свобода и демокрация“ няма нищо общо с комунизма. Аз съм в САЩ от близо 50-години. Когато пристигнах, бях поразен от факта да видя бездомни, в най-богатата по онова време страна. В България за 30 г. не бях видял нито един. Сега там е пълно с бездомни, въпреки, че при комунизма бяха построени апартаменти за цялото население.

  47. Здравейте,
    Така е и хубаво е имало, и сигурност е имало, но е имало и немалко неща, които са ни дразнили. Сега обаче има доста повече неща, които дразнят, които направо ни убиват по-малко и превръщат в роботизирани идиоти. То нищо не е така, както изглежда докато не се потопим в реалността му.
    Колкото до Балкан – да може и да са били нерентабилни полетите, но се дотираха от държавата – държавите са за това да подпомагат определени дейностти и сруктури, особено, когато са важни дори и за националната сигурност и независимост, а сега държавата подпомага само големите пари на умните и работливи Българи (те другите, както някои казват по-горе са мързеливи, неинициативни, неуеки)…
    Жалкото е, че хорат не успяват да правят ралика, а като гледам и сравнителните методи са изкривени.
    Та да се върнем на Балкан, който беше разстрелян в упор от дуржавата и от 3та по големина авиокомпания в Европа с прекрасни слотове и полетна мрежа сега вече е в забрава. Благодаря на написалия тоз материал, че припомня и дано ние да успеем да накараме децата си да го разберат и запомнят. Сега тъй като празно няма Балкан беше успешно заменен от Турските авиолинии, за които се говори, че имат отлично обслужване на борда, почти като онова, което имаше навремето Балкан много преди Британските превозвачи или други Европейски.
    Е със здраве. След продажбата на държавата то друго и не се очаква.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *