САЩ предупредиха Зеленски: Ако спрете войната, Украйна Изчезва!

В случай на прекратяване на военните действия Украйна може да престане да съществува като независима държава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Ако Русия спре военните действия, тогава ще настъпи мир, ако обаче Украйна ги спре, тогава тя ще престане да съществува като независима държава“, каза той.

А Блинкен го допълни като заяви, че САЩ смятат за много важно да продължи западната военна, финансова и хуманитарна подкрепа за Украйна през следващите месеци въпреки енергийната криза и високата инфлация.

„През следващите месеци нашето единство и солидарност ще бъдат подложени на изпитание. Под натиска на енергийните доставки и растящите цени. Но цената, която плащаме, се изчислява в пари, докато цената, която плащат украинците, се изчислява в животи“, подчерта той.

Разговаряме по темата с външнополитическия анализатор Владимир Лепехин, директор на Института на ЕАЕС:

– Би било интересно да разтълкуваме смисъла на думите на Столтенберг. Вашингтон и НАТО залагат на войната докрай – дори на цената на това Украйна да изчезне от картата на света като независима държава?

– Да, това е йезуитската формула на НАТО, която в крайна сметка беше откровено издадена от ръководителя на алианса. Украйна е подчинена на САЩ и задължена от НАТО да воюва до последно и ако победи, НАТО ще запази Украйна във вида, в който го искат собствениците на НАТО.

– „СП“: – Наистина ли се страхуват в САЩ, че Киев може да капитулира – да отиде на мирни преговори с Русия? Има ли лобисти в Украйна или Европа за мирни преговори, които могат да окажат натиск върху Зеленски?

– САЩ не се страхуват от нищо, защото световният сценарий е в техните ръце. Те са разиграли предварително поне 20 възможни сценария за развитието на събитията в същата тази Украйна. И пионката им Зеленски ще започне да преговаря с Руската федерация едва когато получи тяхното позволение. Междувременно се наслаждават на избиването на два славянски народа.

„СП“: – В САЩ допускат поражението на Украйна и нейното изчезване като държава. Но все пак залагат ли на война с Русия до последния украинец?

– Да, САЩ отдавна залагат на война с Русия, не толкова до последния украинец, а докато Путин не напусне президентския пост. САЩ отдавна разглеждат войната с Руската федерация в контекста на иракския и либийския сценарий. Русия, според плана на Съединените щати, трябва да капитулира под една или друга форма. САЩ ще считат войната за приключила едва когато Путин си подаде оставката или самите руснаци го отстранят от власт. Едва тогава янките ще преминат към конфронтацията със същинския им икономически противник Китай.

„Администрацията на САЩ се стреми да си гарантира, че украинския конфликт, който й помага да решава свои важни геополитически проблеми, ще продължи възможно най-дълго“. Мнението е на геополитическия наблюдател Дмитрий Галкин. Споделяте ли го?

— Да, напълно. Ако се сключи мирно споразумение, което да гарантира траен мир на територията на Украйна, тогава Европа вече няма как да бъде плашена с „руската заплаха“ и за САЩ ще стане невъзможно да я възпира да развива икономическа връзки с Китай. Но назначеният от САЩ корумпиран киевски елит ще се съгласи на мирно споразумение само ако Русия признае своето безусловно поражение. Само това гарантира на същия този елит, че той ще остане да царува, граби и богатее върху територията на Украйна под западния чадър. Затова американската администрация може да бъде напълно спокойна в това отношение. Този назначен прозападен украински елит няма да допусне прекратяване на военния конфликт. И следователно няма нужда да се натиска за такова нещо Зеленски отвън.

– „СП“: Зеленски има ли избор? Могат ли САЩ да се съмняват, че той ще продължи докрай да изпълнява всяка тяхна заповед? Или срещу него има също натиск от условна „партия на мира“ вътре в страната?“

– В украинското политическо пространство в момента няма „Партия на мира“. Всички политици с такава настройка са отдавна изхвърлени в периферията. Но има няколко „партии на войната“. Някои от тези партии са враждебни към Зеленски. Следователно, дори ако Зеленски наистина искаше, той не би могъл да сключи мирно споразумение с Русия, което да не предвижда сериозни отстъпки от Русия.

„СП“: – Отказът на Киев да воюва наистина ли означава унищожаване на Украйна като държава? Или това е поредната американска пропагандна история на ужасите?

– От едната страна са представители на руското политическо ръководство, които няколко пъти заявиха, че Русия няма да търси унищожаването на Украйна като независима държава. От другата страна обаче са администрацията на САЩ и нейните съюзници, включително ръководството на НАТО, които неспирно дрънкат, че не вярват на тези изявления на руското ръководство.

Важно е, че САЩ и НАТО ще базират действията си на факта, че Украйна може да загуби държавната си независимост в случай на военен успех на Русия. Следователно военните действия ще продължат и Украйна ще бъде всячески подкрепяна от Запада, за да се съпротивлява.

„СП“: – Западът разчиташе на войната с Русия до последния украинец? Обмислят ли в момента други варианти? Възможно ли е да се намери мирен компромис преди украинците да свършат?

– Конфликтът между Русия и Украйна е изключително изгоден за Великобритания и Полша, укрепва геополитически САЩ и представлява сериозна опасност за интересите на Германия. Следователно Берлин е заинтересован от спирането на конфликта, докато Лондон и Варшава са заинтересовани от засилване на неговата интензивност.

Американците ще действат в зависимост от обстоятелствата, но засега като цяло са доволни от настоящата ситуация. Затова засега конфликтът продължава. Но това не означава, че това състояние на нещата ще продължи още дълго време.

Съединените щати може да се съгласят да прекратят конфликта, ако Германия се съгласи да направи значителни външноикономически и геополитически отстъпки за това.

„СП“: – Ами ако Киев все пак претърпи пълно поражение и Украйна изчезне като държавно образувание, или пък остане като държава, но извън контрола на Запада? Ще подготвят ли американците и техните съюзници нов фронт срещу Русия – някъде другаде по нейните граници? И къде? Ще стане ли войната на Запада с Русия тотална до пълното поражение на една от страните?

– Столтенберг го каза ясно: „Само Русия може да спре военните действия“. Тоест, от тяхна страна мир да не чакаме. Преди това подобна позиция изразиха и представители на американската администрация. Днес войната е в Украйна, утре ще е другаде… и ще продължи дотогава, докогато САЩ не капитулират. Друга опция няма- Хегемонът е в най-слабата си форма, а за да оцелее трябва да воюва едновременно с Русия и Китай. Няма как да победи.

Дмитрий Родионов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *