Руският посланик в Отава: Канада да признае, че е укривала нацисти от СС дивизията „Галиция“

Канадските власти трябва да признаят отговорността си за това, че десетилетия наред Отава укрива нацистки престъпници от международното правосъдие и да се извинят за това. Това каза пред кореспондент на ТАСС руският посланик в Отава Олег Степанов, коментирайки публикувания от Библиотеката и архивите на Канада доклад на историка Алти Родал, изготвен през 80-те години като част от разследване на нацистката имиграция в Канада.

Хиляди членове на украинската СС дивизия „Галиция“ („Галичина“) са успели да влязат в Канада от Великобритания, тъй като британската страна ги е представила на Отава като борци срещу комунизма. Това се посочва в доклад от 618 страници на историка Алти Родал, който е публикуван в дигитализиран вид в Библиотеката и архивите на Канада. Докладът е изготвен през 80-те години като част от по-мащабно разследване на нацистката имиграция в Канада. В него се отбелязва, че останките от дивизията СС „Галиция“ се предават на британците през 1945 г., след което тези хора са държани в лагери за военнопленници във Великобритания. През 1950 г. Отава прибира първата група украински нацисти, но поради протести на канадската еврейска общност, която твърди, че тези мъже са служили в СС, процедурата по издаването им на канадско гражданство е отложена до януари 1951 г. Докладът сочи, че британското външно министерство, за да премести бързо членове на СС „Галиция“ в Канада, уверява имиграционните ѝ власти, че тези военнопленници не са извършвали военни престъпления. „Британски официални лица подчертавали антисъветската мотивация на членовете на дивизията и липсата на обвинения във военни престъпления срещу тях към онзи момент. Впоследствие обаче излиза и е събрана много информация за зловещите престъпления на членовете на СС „Галиция“ срещу цивилното население в Украйна“, пише Родал. 

Историкът уточнява, че подобни заключения са направени от британците към онзи момент въз основа на „повърхностна проверка“ на членовете на дивизията. В доклада се посочва още, че една от организациите на украинците в Канада лобирала за преместването на около 8000 членове на СС „Галиция“ от Великобритания в Канада от 1947 г. насам. Освен това те поискали прехвърлянето в Канада на 26 хиляди украинци, държани преди това в германски трудови лагери в Европа. Както пише Родал, първоначално канадските власти се противопоставили на натиска на британските лобисти Канада да приеме членове на СС „Галиция“, но със създаването на НАТО през 1949 г. ситуацията започнала да се променя. През май 1950 г. правителството в Отава решава да приеме тези хора, позовавайки се на факта, че те са антисъветски настроени и ще могат да се присъединят към антикомунистическите политически сили на Канада.

„Сюжетът е известен. Ясно е, че скандалът с отдаването на почит на нацисткия палач Хунка в парламента, който предизвика възмущение в канадското общество, е подтикнал публикуването на доклада“, казва руския дипломат. – Но това е само първата половин стъпка. Докладът не е публикуван в своята цялост. Това, което е необходимо, е пълноценно признаване на отговорността на канадските власти за десетилетното укриване на нацистки престъпници (между другото, техните имена все още не са оповестени) и е необходимо официално извинение на Отава както на международно, така и на национално ниво, най-вече пред руската общност в Канада“.

Посланикът също така призова канадските власти да премахнат паметниците на членове на СС дивизия „Галиция“ („Галичина“), които в Канада са десетки, и да въведат в образователните си програми „изучаването на тази тъмна страница от канадската история“, както и „разследване на фактите около дейността на структури като „Канадския украински конгрес“, чиято основна дейност се е заключавала с избелване на имиджа на украинските нацисти“.

„Разбира се, показател за реалното отношение на канадските власти към този проблем ще бъде съдържанието на официалния отговор на нашето искане за екстрадиция на Хунка, както и действията на самата канадска правосъдна система по отношение на това лице. Въпреки че участието му в престъпленията е неопровержим факт, официална Отава все още не е предприела никакви стъпки за осъществяване на правосъдие“, заяви Степанов. 

На 22 септември 2023 г., по време на реч на украинския президент Владимир Зеленски в канадския парламент, събралите се приветстваха 98-годишния украински нацистки палач Ярослав Хунка, който е служил в дивизията СС „Галиция“ по време на Втората световна война. Министърът на външните работи Мелани Жоли призова за оставката на председателя на Камарата на общините (долната камара) на парламента Антъни Рота, който пое вината за поканата на Хунка. Тя нарече инцидента „абсолютно неприемлив“ и „позор за Камарата, за канадците“. По-късно Рота обяви оставката си. Канадският премиер Джъстин Трюдо се извини за инцидента.

На фона на скандала канадската общественост поиска публикуването на архивите на комисията Жюл Дешене, която през 1986-1987 г. проведе разследване на лица, заподозрени в извършване на военни престъпления по време на Втората световна война и впоследствие намерили убежище в Канада. По-голямата част от доклада, включително списъците на военните престъпници, обаче тогава не бяха оповестени публично.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Не е само това, част от тези нацисти и фашисти, са продължавали да убиват хора в европейските държави и след 1945 година , това са фактите! Вкарвали са и диверсионни групи и в нашите държави, тези групи , предимно са били съставени от нацисти или организирани от нацисти, които са извършвали саботажи, убийства, кражби и т.н., доста престъпления.

  2. А къде са чифутите с тяхното Никога вече,защо не чувам еврейски вой.

  3. Кой е дядото на Урсула?
    В Канада е евтаназирано в болница 13 г. дете без знанието на родителите му. Детето ужким било подписало. Родителите са изпаднали в шок.
    Тук се готвят закони за “детско” правосъдие от еничарите-мракобесни дяволи.
    Хора-започва страшно мракобесие.
    Бдете.

  4. Ако не знаехте
    Това е прадядото на Урсула фон дер Лайен.
    Карл Албрехт Оберг.
    Нацист, Лидер от СС, прадядо по бащина линия на
    Урсула Албрехт
    Фон дер Лайен, известна още като „Хиената“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *