Русия спира продажбата на петрол за страни, наложили таван на цената му

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес указ, с който се забранява продажбата на руски петрол и петролни продукти на страни, които са наложили таван на цената му. Мярката влиза в сила от 1 февруари и ще продължи пет месеца – до 1 юли 2023 г.

„Забраняват се доставките на руски нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, ако в офертите им за тези доставки пряко или косвено“ се използва ценови таван, се казва в президентския указ.

В указа се добавя, че забраната може да бъде отменена в отделни случаи въз основа на „специално решение“ на руския президент Владимир Путин.

Ценовият таван от 60 долара за барел, договорен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, влезе в сила в началото на декември и има за цел да ограничи финансовите приходи на Русия, като същевременно гарантира, че Москва ще продължи да продава на западните страни своите петролни продукти.

Въведен заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол, таванът имаше за цел да гарантира на Запада, че Русия няма да може да заобиколи ембаргото, като продава своя петрол на трети държави на по-високи пазарни цени.

Русия заяви, че ограничението няма да намали приходите на Русия от петрол, а още по-малко ще повлияе на военната ѝ кампания в Украйна, тай като страната вече е сключила договори с много нови купувачи в Азия, Латинска Америка и Африка. 

България получи дерогация (изключение от решението на ЕС) от ембаргото за внос на руски доставян по море петрол. За срок до 31 декември 2024 година се разрешават закупуването, вносът или трансферът на суров петрол, превозван по море, както и на петролни продукти от Русия към България.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Ами нормална ответна реакция, след хиляда санкции. Трябваше отдавна да отговорят на удара. Но не само за петрола, но и за всички останали ресурси които продължават да продават на запада.

    • Нормално щеше да бъде, ако веднага им бяха спрели ресурсите и продуктите. Не , това е обратното на нормално. Както не е нормално да купиш нож, на този, който иска да ти отреже главата.

  2. Пол Грек Робърт откога говори, че политиката на Путин е неоправдано мека и човечна. Тези ЗВЕРОВЕ, които са се забравили напълно трябва да си получат заслуженото, в това число и ние, присламчени към зверовете.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *