Русия: Първата фаза на операцията в Украйна приключи. Във втората фаза фокусът ни ще е върху Донбас!

Руското министерство на отбраната обяви днес, че първата фаза на военната операция на Русия в Украйна е приключила и че по време на втората част от операзцията ще се съсредоточи върху „пълното освобождаване на Донбас в Източна Украйна“, предаде Ройтерс.

„Като цяло основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени“, каза Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб. Той обясни, че значителното съкращаване на украинския военен потенциал позволява руските войски да съсредоточат усилията си върху основната цел – освобождението на Донбас, като операцията ще продължи, докато „задачите, поставени от върховния главнокомандващ, не бъдат 100 % изпълнени“, съобщи ТАСС.

По данни на руското военно министерство украинските въоръжени сили са претърпели сериозни загуби: авиацията и системата за противовъздушна отбрана на страната са били почти напълно унищожени, флотът е престанал да съществува, не са останали и организирани резерви. По-голямата част от Донбас вече е освободена. Руските военни са блокирали редица големи градове в Украйна – Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев. Под техен пълен контрол са Херсон и цялата област, както и и по-голямата част от Запорожка област.

„Обществеността и отделни експерти се чудят какво правим в района на блокираните украински градове. В първата част на операцията не е имало план или заповед да ги щурмуваме. Руската армия не го прави, за да предотврати разрушения и да сведе до минимум загубите сред личния състав на редовната украинска армия и цивилното население“, каза зам.-началникът на Генералния щаб Сергей Рудской. И добави, че изключение е било направено за Мариупол, където е имало съсредоточение на нацистки отряди от доказани военни престъпници, избивали целенасочено цивилно руско и рускоезично население в Южна и Източна Украйна. В същото време Рудской не изключи атакуване и превземане на блокираните украински градове в някоя от следващите фази на операцията. По думите му, руските оръжия показват „изключително висока точност, надеждност и възможност за оперативна употреба“.

През месеца на операцията са загинали 1351 руски военнослужещи и 3825 са ранени. Невъзвратимите загуби (убитите войници и офицери) на украинските въоръжени сили и Националната гвардия, част от която са и нацистките батальони „Азов“ и „Айдар“, надхвърлят 14 хил. – войници и офицери, а броят на ранените е 16 хиляди. Тази обща цифра от 30 хил. е приблизително 11,5% от състава на украинската армия, съобщи зам.-началникът на Генералния щаб на Руската федерация.

Според Москва, наред със сериозните загуби в жива сила, Украйна е загубила и значителна част от бойната си техника: 65,7% от танковете и бронираните машини, 42,8% от полевите артилерийски оръдия и минохвъргачки, 30,5% от реактивните системи за залпово изстрелване и 82% от зенитно-ракетните си системи С-300 и Бук-М. Елиминирани са и 85% от тактическите ракети на комплекса „Точка-У“. Почти три четвърти от украинските военни самолети и половината от хеликоптерите им са унищожени, а от 36 дрона Bayraktar TB-2, само един все още е на въоръжение, твърди руското Министерство на отбраната.

Според представената от Москва информация руските военни са атакували 16 основни украински военни летища и са унищожили 39 бази на украинската армия, където се е съхранявало 70% от военното оборудване, материали и гориво, както и над милион тона боеприпаси. 30 ключови предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна са напълно унищожени.

Руските въоръжени сили не нанасят удари по цивилната инфраструктура. За тяхното унищожаване е отговорен Киев, заяви Сергей Рудской. Според него всичките разрушени 127 моста в Украйна, са били взривени от украински националисти, които по този начин са се опитали да спрат или забавят настъплението на руските сили.

Минирането на подходите към пристанищата Одеса, Очаков, Черморск и Южни беше наречено от Рудской „пореден пример за безразсъдство“. Най-малко десетина открити мини са се откъснали от котвите си и сега се носят в западната част на Черно море, което представлява реална заплаха не само за военните, но и за гражданските кораби.

Подкрепяните от Русия ДНР и ЛНР вече контролират 93 процента от територията на Луганска област и 54 на сто от Донецка област – двете области, които заедно съставляват изключително богатата на въглища, желязна руда и индустрия област Донбас, като 276 населени места са под контрола на народната милиция на републиките. Русия предава пленените от Украйна военни трофеи на двете републики в Донбас. По-специално, те вече са получили 113 танка и бронирани машини, 138 противотанкови ракетни системи Javelin и 67 гранатомета NLAW, съобщиха още руските военни.

От началото на операцията западните страни са доставили на Украйна повече от 100 артилерийски оръжия, почти 900 преносими зенитно-ракетни системи и 3800 противотанкови оръжия.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че не изключва възможността за щурм срещу градовете в Източна и Южна Украйна, които в момента са блокирани от руската армия, и че Русия ще реагира незабавно на всеки опит за затваряне на въздушното пространство над Украйна – нещо, което Киев поиска да бъде направено от НАТО, но Северноатлантическият пакт се противопостави.

Русия изпрати 100 хиляди свои войници в Украйна на 24 февруари в рамките на така наречената „специална операция“ за отслабване на военните способности на режима в Киев и за елиминиране на опасните престъпни нацистки формирования в страната, които работят в пълен синхрон с властта и покровителствани от нея малтретират и убиват руското и рускоезично мирното население в Южна и Източна Украйна.

Вследствие на това САЩ и ЕС, като основни ментори и спонсори на киевския режим, наложиха мащабни санкции на Русия в опит да я принудят да изтегли войските си.

Министерството на отбраната на РФ днес подчерта, че операцията ще продължи, докато руските сили не изпълнят поставените им задачи, без да даде повече подробности.

Първоначално руските военни са планували два варианта за своята операция в Украйна: единият – ограничен до навлизане в Донбас в помощ на ДНР и ЛНР, а другият – на цялата територия на Украйна, съобщиха още от Министерството на отбраната. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ СПАСЕТЕ И БЪЛГАРИЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *